Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
sol 1 reklam sol 3 reklam
sag 1 reklam sag 2 reklam sag 3 reklam

Kandıralılara müjde! Manda yoğurdu artık tescilli

Veysel Yiğit duyurdu, Kandıra’nın meşhur manda yoğurdu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescili aldı. Kocaeli'de toplam sayı 13'e çıktı

Veysel Yiğit duyurdu, Kandıra’nın meşhur manda yoğurdu Türk Patent ve
Rastgele Banner Alanları

Türkiye’de illere ait tarım ve kültürel değerler “Coğrafi İşaret” verilerek koruma altına alınıyor. İşaret alan ürünler, Türk Patent ve Marka Kurumu sayfalarında yayınlanıyor. Kocaeli’de bu yıl Karamürsel Simit Dolması’nın ardından Kandıra yoğurdu da coğrafi işaret alan ürünler olurken, ilimizde coğrafi işaret tescili alan ürün sayısı 13’e yükseldi.
KANDIRA’DA 4 OLDU
Kocaeli’de sırasıyla; İzmit Pişmaniyesi, İzmit simidi, Gebze Bayram Çöreği, Hereke Yün El halısı, Hereke Yün İpek el halısı, Hereke İpek Halısı, Kandıra Bezi, Kandıra Dartısı, Kandıra Karpuzu, Karamürsel Sepeti, Nüzhetiye Bebeği, Kandıra Manda yoğurdu ve Karamürsel Simit Dolması, coğrafi işaret alan ürünler oldu.
VEYSEL YİĞİT BÖYLE PAYLAŞTIİzmit Kandıralılar Derneği Başkanı Veysel Yiğit konuyla ilgili şunları kaydetti: Kandıra’ da Geleneksel Yöntemlerle elde edilen ve ülkemizce bilinen ‘Kandıra Manda Yoğurdu’ Türk Patent ve Marka Kurumunun 1474 Tescil Numarası ile 26.09.2023 tarihinde Coğrafi İşaret Tescili alınmıştır.
ÜRETİM YÖNTEMİNİ ANLATTIMandalardan sağılan sütler süzülür, kaynatılır ve kaplara dökülür. Dökme işlemi, yüksekten yapılarak sütün köpürmesi ve kalın bir kaymak tabakası oluşması sağlanır. Üzerine, coğrafi sınırda “gözef” olarak adlandırılan delikli süzgeç konularak 4 saat soğumaya bırakılır. Geleneksel yöntemle mayalanan yoğurtta ”kara maya” olarak adlandırılan önceden kalan Kandıra Manda Yoğurdu maya olarak kullanılır. 4 saat soğuduktan sonra kâselere 10-20 g mayalık yoğurt konup mayalanması için 4 saat bekletilir. Soğuduktan sonra kâselerin kapakları kapatılarak satışa hazır hale getirilir.
COĞRAFİ İŞARET NEDİR?Ürünlerin kökeninin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş özellikleri belirten coğrafi işaretler, Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 34. maddesi uyarınca menşe adı veya mahreç işareti olarak tescil edilmektedir.
MENŞE ADIBir ürünün tüm niteliklerinin belirli bir coğrafi bölgeden kaynaklandığı durumu ifade eden menşe adı, üretim, işleme ve diğer aşamaların belirlenen coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşmesini gerektirmektedir.. Menşe adı olarak tescil edilen coğrafi işaretler, kaynaklandıkları yöre ile güçlü bir bağa sahiptir.
MAHREÇ İŞARETİMahreç işareti, belirli bir coğrafi bölge ile özdeşleşmiş ürünlerin belirli aşamalarının o bölgede gerçekleşmesini ifade etmektedir. Bir ürün, hammaddesi veya üretim sürecinin yöresel özellikler taşıdığı durumlarda, diğer aşamalar da aynı coğrafi alanda gerçekleştirilebilmektedir.

Kandıra'nın Sesi - Reklam Alanları
Sadece Mobilde Görünen GIF'ler

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Temmuz ayında emekli maaşlarına yüzde 18 civarında zam beklenirken, kök
Sıradaki Haber Emekliler İçin Yeni Düzenleme Hazırlığı: En Düşük Maaş Artabilir
error: İçerik Korunmaktadır!