Yıllar önce Kandıralılar arasında sıkça konuşulan “Bölük dur! Kandıralı sen de dur!” sözü, kimi hemşerilerimiz tarafından zaman zaman “Kandıralıyı küçük düşürüyor” şeklinde yorumlansa da ben bu düşünceye katılmıyorum.
Çünkü bu sözün arkasında farklı bir hikâye ve yıllardır halk arasında anlatılagelen bir anekdot bulunuyor.
Kandıra Tek Vücut Olmuştu
Hatırlarsanız, ilçemizde şehitlerimiz için düzenlenen bir yürüyüşte Kandıralılar tek vücut olarak caddeleri doldurmuştu.
O yürüyüşte taşınan “Bölük dursa da Kandıralı durmayacak” pankartı ise büyük dikkat çekmişti.
İşte bu görüntü, yıllardır anlatılan “Bölük dur! Kandıralı sen de dur!” sözünün anlamını farklı bir açıdan ortaya koymuştu.
Halk Dilinde Anlatılan Anekdot
İsterseniz, halk arasında yıllardır anlatılan bu anekdota kısaca göz atalım.
Rivayete göre Kandıralının biri askere gitmiş. Gitmiş ama komutanın bölüğe verdiği toplu emirleri bir türlü üzerine almıyormuş.
Komutan:
“Bölük dur!” demiş.
Bölük durmuş, Kandıralı yürümeye devam etmiş.
Bir, iki, beş derken komutan sonunda çözümü bulmuş:
“Bölük dur! Kandıralı sen de dur!”
Bu söz, yıllar içerisinde dilden dile dolaşarak Türkiye’nin farklı bölgelerinde duyulan Kandıra’ya özgü bir anekdota dönüşmüş.
Küçümsemek Değil, Kandıra’ya Özgü Bir Şaka
Bu hikâyenin gerçekten yaşanıp yaşanmadığını elbette bilmiyoruz. Belki yaşanmış, belki de zaman içerisinde halk arasında anlatılarak şekillenmiş bir şaka…
Ama bana göre bu sözün Kandıralıları küçümseyen veya aşağılayan bir tarafı yok.
Tam tersine, halk arasındaki bu anekdot Kandıralının kendine özgü duruşunu, farklılığını ve bağımsız karakterini anlatan bir mizah olarak da yorumlanabilir.
“Ben herkes değilim, bana farklı davran” şeklinde esprili bir anlam yüklenen bu söz, yıllar içinde Kandıra’nın adıyla özdeşleşmiş.
Bugün baktığımızda ise bu eski anekdot, Kandıra’nın geçmişinden bugüne uzanan renkli bir kültürel mirasın parçası olarak karşımıza çıkıyor.


