30 Ekim 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yeni tebliğle Kocaeli’de yapı denetim kuruluşlarının elektronik ortamda görevlendirilmesine ilişkin kurallar değişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenlemeyle Kocaeli’nin 12 ilçesi iki ayrı bölgeye ayrılırken, Kandıra 1. Bölge içerisinde yer aldı.
Kandıra, 1. Bölge’de Yer Aldı
Yeni düzenlemeye göre yapı denetim kuruluşlarının görevlendirilmesinde Kocaeli iki ayrı bölge olarak değerlendirilecek. 1. Bölge: Başiskele, Derince, Gölcük, İzmit, Kandıra, Karamürsel ve Kartepe. 2. Bölge: Çayırova, Darıca, Dilovası, Gebze ve Körfez. Böylece Kandıra, İzmit merkezli ilçelerle aynı bölgede değerlendirilirken Gebze ve çevresindeki ilçeler ayrı bir bölgede yer aldı.
Kuruluşlara Başvuru Hakkı Tanındı
Yeni tebliğle yapı denetim kuruluşlarına, merkezlerinin bulunduğu bölge dışında görev almak istememeleri halinde Bakanlığa dilekçeyle başvurma imkânı getirildi. Başvuruda bulunan kuruluşlara, tebliğde belirtilen istisnai durumlar dışında diğer bölgeden görevlendirme yapılmayacak.
Bakanlık Başvuruları 7 İş Gününde Sonuçlandıracak
Yapı denetim kuruluşlarının bölge tercihlerine ilişkin başvuruları Bakanlık tarafından en geç 7 iş günü içerisinde sonuçlandırılacak.
Yeni Düzenleme 30 Kasım’da Yürürlüğe Girecek
Kocaeli’nin yanı sıra Antalya ve Balıkesir’i de kapsayan düzenleme, yayımlandığı tarihten bir ay sonra, 30 Kasım 2026’da yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren Kocaeli’de yapı denetim kuruluşlarının elektronik ortamda görevlendirilmesinde yeni bölgesel esaslar uygulanacak.


