Kocaeli Kandıra Tek Çatı Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erkan Kaya, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle mesaj yayımladı.
Kocaeli Kandıra Tek Çatı Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erkan Kaya, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle mesaj yayımladı.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün engellilerin, anayasal haklara erişilebilirlik ve bağımsız yaşama dair taleplerinin, gerçekçi ve sürdürülebilir bir engelli politikasının seslendirildiği evrensel bir mücadele günü olduğunu söyleyen Kaya, "Biz engelliler, engelli yakınları ve engelli haklarını savunan sivil toplum örgütleri olarak, bugünü kutlama değil, bir savunuculuk fırsatı olarak görüyoruz" dedi.
AŞI ÜCRETSİZ VE ÖNCELİKLİ OLMALI
Covid-19’un evrensel etkisinin engellilerin sosyal yaşama katılımını engellediğini kaydeden Kaya, "Covid-19 küresel salgın nedeniyle insanların evlerine kapandığı bir dönemde engelli ve ailelerinin de dışarıya çıkamadığı bir dönemdeyiz. Ailelerin hastalıkla mücadelesinde sosyal devlet gereği destekler sağlanmalı, koruyucu aşının engellilere ve ailelerine ücretsiz ve öncelikli olarak yapılması sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.
EĞİTİM DEVAM ETMELİ
"Özel eğitim kurumlarının ve rehabilitasyon merkezlerinin eğitimi sürdürmesi sağlanmalıdır" diyen Kaya, "Özel eğitim okullarının ve rehabilitasyon eğitimlerinin kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi hem engelliler hem de aileleri için önem kazanmaktadır." ifadelerini kullandı.
SEYAHAT HAKKI KORUNMALI
Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü; "Engellilerin ücretsiz seyahat hakkının uygulamasında dönem dönem ayrımcılığa maruz kaldığını gözlemlemekteyiz, seyahat hakkının korunması için herkesin duyarlı olması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Yine engellilerin araç alımındaki yasal olarak ÖTV muafiyeti hızla işlevsiz hale getirilmektedir. 2020 yılı içinde araçlardaki ÖTV oranları %150 lere varan oranlarda artırılırken engellilerin araç alma kotası sadece % 9,13 oranında artırılmıştır. Bu haksızlık nerdeyse engellilere ÖTV'siz araç alma hakkını ortadan kaldırmıştır. Bunun derhal düzeltilmesi gerekir.
AİLELER DESTEKLENMELİ
Bakanlığın idari kayıtlarında “Ağır Engelli” olan kişi sayısı 764 bin 271 kişi olmasına rağmen bu kişilerin bakımı nedeniyle yıllar itibariyle 5510 Sayılı Kanun Md:28/8’den faydalanan kadın sigortalıların sayısı sadece 1757’dir. Engelli bakımını ailelere bırakan ve gittikçe özelleştiren bir yaklaşımla karşı karşıyayız. Bu bağlamda engelli hizmetlerinde kamunun boşluğunu bin bir emekle dolduran ebeveynlerin sadece maddi olarak değil sosyo-psikolojik olarak da desteklenmesi gerekmektedir. Engelli aylıklarının ve engelli bakım ücretlerinin belirlenmesinde ailenin değil engellinin kendi geliri baz alınmalıdır.
ERİŞİLEBİLİRLİK ESAS OLMALI
Engelli haklarının esaslarından birini oluşturan erişilebilirlik başlığında bir seferberlik başlatılmalıdır. Kentsel dönüşüm tartışmalarında ve bütçelerinde engelliliğin evrensel tasarım yaklaşımı ile mutlak kapsamlı bir başlık olarak yerini almasını bekliyoruz. Deprem, yangın ve diğer toplu felaket anlarında engellilerin karşı karşıya bırakıldığı riskleri öngörmeyen bir kentleşme ve yapı politikası insan odaklı değildir. Herkes saniyeler içinde bulunduğu binayı terk etmek durumunda kalırken engelliler ve aileleri o binalara giriş ve çıkışlarda yaşamsal sorunlar yaşıyorlar. Bu kapsamda sadece merkezi yönetim bütçelerinde değil yerel yönetim bütçelerinde de engellilik yaklaşımı dikkate alınmalıdır. Bu sadece engellilerin talebi değil insan onuruna yakışır bir sosyal çevre düzenlemesinin de gereğidir.
KALICI ÇÖZÜMLER SAĞLANMALI
Her 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde belirttiğimiz üzere engelli sorunlarının ciddi anlamda tespiti ve çözümleri konusunda engelliler ve engelli sivil toplum kurumlarıyla iş birliğine gidilmelidir. Kalıcı ve gerçekçi çözümler ancak böyle sağlanabilir."