Bertaraf tesisinin olası risklerinden bahseden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Bölgede deprem çekincesi yoktur ama korunması gereken orman ile yüzey ve yer altı suları var. Yer seçimi doğru yapılmalı. Belediyenin yetkilileri keşke burada olsalardı, onl
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kandıra’da yapmayı planladığı bertaraf tesisine karşı itirazlarını dile getirmeye devam eden Kocaeli Çevre Platformu ile Kandıra Kültür ve Çevre Derneği, Yer Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın katılımıyla bugün deprem paneli düzenledi. İzmit Alikahya’da bulunan Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda düzenlenen 'Kocaeli’nin Depremselliği ve Düzenli Çöp Depolama Alanlarında Deprem Etkileri' başlıklı panelinde tesisin olası risklerinden bahsedildi.
“KİMSENİN İTİRAZI YOK”
Bölgedeki gözlemlerinden bahseden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Kocaeli’nin çöpünün yok edilmesi gerekiyor. Bu ilin çöpü burada yok edilecek. Kimsenin buna itirazı yok zaten. İstanbul’da, Sakarya’da yok edilecek hali yok. Belediye bir çalışma yapmış. Tesis için Akçakese’yi belirlemiş. Oradaki yaşayan insanlar, nedenlerini ortaya koyarak karşı çıkmışlar. 550 dönümlük alan çöp giderme için ayrılmış, 50 bin metrekarelik kapalı alanda ise ayıklama yapılacak.
‘KURGU ALANI ORMAN ALANI’
Batı ülkelerinde çöpü ayıklama işi evde başlıyor. Böylece çöpe değil dönüşüme gidiyor. Balkan ülkeleri de bizim gibi karma olarak atıyor. Kandıra kurgusunun maliyeti yaklaşık 20 milyon avro. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin isteği biz yakmayalım çünkü ortaya çıkan kül de bir sorun ortaya çıkıyor. Bu alandan bir de yakıt elde edilecek. Bunun sonucunda ne olacak bilmiyorum. Kocaeli’nin neresine yapılırsa yapılsın buradan üretilecek yakıtın bir bedeli vardır. Bu pay yerel kollarda kullanılabilir. Kurgunun olduğu her yerde çevre sorunu olur. Kurgu alanı orman alanı.
‘BU SULARI DEĞERLENDİRİN’
Yenebilir doğal bitkiler de yer alıyor burada. Çevrecilere göre 50 bin ağaç kesilecek. Yatırımcı ise 5 bin ağaç kesilecek, 3 bin de çevreye dikilecek. Aynı zamanda bu alan tarihi bir alan. Yeraltı ve yer üstü kaynaklarını korumak gerekiyor. Bunları gözlerimle gördüm. Ph değerleri sağlık için gayet iyi. Kireç taşlarından geçen su değerlendirmeden gidiyormuş. Bunlar değerlendirilmeli. Bu suları değerlendirin.
‘DÜNYA GÜZELİ BİR YER’
Dünya güzeli bir yerde cezaevi, burada kıyımın başlamasıdır. OSB’ler ile Kandıra, bu güzel havasıyla, yapılaşmaya aday görünüyor. Belediyenin iki seçeneği var. Ya yakıt santrali kurulacak ya da beton santraline transferi gerçekleştirilecek. Burada gaz üretmeyeceğiz diyorlar kurutmalı olduğu için. Yatırımcı bunlar söylüyor, çevreciler farklı şeyler söylüyor. Haritaya baktığımızda, tesisin deprem etkileme alanının dışında bir alan olarak görünüyor. Deprem açasından alanın hiçbir sıkıntısı yok.
‘ALAN KAYMAYA MEYİLLİ’
Her yapıya deprem kulpu koymak doğru değil. Deprem alanından sıkıntılı olmayan bir yer yapıya açılmalı mı peki? Ortam ağaçsızlandırılırsa alan kaymaya meyilli. Bu alan arkeolojik bir alan. Bu bölge suyun kaynadığı bir alan. Bölgede deprem çekincesi yoktur ama korunması gereken orman ile yüzey ve yer altı suları var. Yer seçimi doğru yapılmalı. İstemiyoruz diye bir olay yok burada gördüğüm kadarıyla. Belediyenin yetkilileri keşke burada olsalardı, onlara da anlatsaydık” dedi.