Kandıra Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Şenol, büyük alışveriş merkezleri nedeniyle küçük esnafın çok zor durumda olduğunu belirtti ve yetkililerden kanayan yara...
Kandıra Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Şenol, büyük alışveriş merkezleri nedeniyle küçük esnafın çok zor durumda olduğunu belirtti ve yetkililerden kanayan yara halini alan bu soruna çözüm bulmalarını istedi
KANDIRALI esnafın sıkıntılarını çözmek için büyük çabalar gösteren Kandıra Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Şenol, önemli açıklamalarda bulundu. Esnafa bazı uyarılarda bulunan Şenol, "Esnafımızın özellikle kira sözleşmelerini resmi evraka dökerek, işlemlerini banka ve PTT üzerinden yapması gerekiyor. Ayrıca büyük ve daha geniş imkanlara sahip alışveriş merkezlerinin çoğalması küçük esnafı vurdu. Bunun için yetkililer bir an evvel devreye girmeli ve gerekeni yapmalıdır" dedi.
1999 yılındaki genel kurulun ardından başkanlık görevine başladım. Yönetim kurulundaki arkadaşlarımla birlikte göreve geldiğimiz günden itibaren mevcut imkânlarımızla sürekli neler yapabiliriz diye düşündük ve programlı bir şekilde çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Geriye baktığımızda ise yaptıklarımızla iz bıraktığımızı görüyoruz.
Göreve geldikten sonra öncelikli olarak gerçekleştirdiğiniz çalışmalar neler oldu?
Öncelikle 1999 yılından itibaren odamızda basit usul muhasebe kayıtlarının tutulabilmesi için gerekli çalışmaları yaptık. Muhasebe birimi kurduk. Üyelerimizden basit usule tabi olarak vergilendirilen mükelleflerimizin muhasebe kayıt işlemlerini odamızda gerçekleştiriyoruz. Daha sonra hizmet binamızın yetersiz olduğunu düşündük ve o zamanki yerimizin alt katındaki daha geniş yere merkezimizi taşıdık. Ayrıca yaptığımız girişimlerimiz neticesinde Kandıra'ya Bağ-Kur İrtibat Bürosu'nu kazandırdık. Böylece ilçemizden, özellikle de köylülerimizin, Tarım Bağ-Kur sigortalıların işlemlerini buradan yapmalarını sağladık.
Öte yandan üyelerimizle odamız arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda çabalarımız oldu. Daha önceleri üye olup da yıllık üyelik aidatı ödemesinin olduğunu bilmeyen üyelerimiz vardı. Bu sorunu giderdik. 2005 yılında çıkarılan, 2004 ve önceki yılları kapsayan Oda Aidat Affı ile ilgili olarak üyelerimize ulaşmaya çalıştık ve birikmiş borçlarını af kapsamında ödenmesi kolaylığından yararlanmasını sağladık. 2005 yılında bu kez kendi oda binamızı yapmaya karar verdik ve bu durumu genel kurulun onayına sunuldu. Burada alınan kararın ardından bugünkü binamızı kaba haliyle aldık, kendi isteğimize göre düzenledik.
Oda olarak üyelerinize ne gibi hizmetler veriyorsunuz?
Esnaf odamızda sicil basit usule tabi olarak vergilendirilen esnafımızın muhasebe kayıtlarının tutulmasının yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili bilgilendirilme işlemlerini de burada yapıyoruz.
Üyelerinizden beklentileriniz ve önerileriniz nelerdir?
Biz herşeyden önce üyelerimizin, oda ile sürekli irtibat halinde olmalarını istiyoruz. Genel kurul toplantılarına katılmalarını arzuluyoruz. Kendilerinde istişareler yapmak ve fikir alışverişinde bulunmak istiyoruz. Bu durum verilen hizmetin kalitesini de artıracaktır. Ben burada esnaf arkadaşlarımızın gelişen günümüz koşullarında özellikle kredi kartı alışveriş veya çek kullanımı sonrasında fatura verme ve alma konusunda belge düzenine uyulmasının esnafın lehinde olacağı konusunda uyarıda bulunmakta fayda görüyorum. Bunu, belge düzeninin tamamen elektronik ortamda kontrol edildiği ve vergisel açıdan üyelerimizin ceza ödemek gibi bir durumla karşı karşıya kalmaması için söylüyorum. Dünyada sürekli teknolojinin değişim ve gelişim göstermesi sonrasında ticaretin artık elektronik ortamda yapılabiliyor. Bu nedenle kar oranlarının düşmesine karşı arkadaşlarımızdan işlemlerini daha dikkatli bir şekilde yürütmelerini ve rekabet koşullarında uyum sağlama konusunda hassas davranmalarını istiyoruz.
Ayrıca sayıları sürekli artan büyük alışveriş merkezleri her türlü ürünü bünyelerinde bulundurup, halka uygun fiyatlarda satabilmesi nedeniyle küçük esnafın sıkıntıları daha da artmıştır. Bu da beraberinde haksız bir rekabet ortamını getirmiştir. Biz bu konuda esnafın taleplerine karşılık verilmesini bekliyoruz. Yetkililerden büyük alışveriş merkezlerini yerleşim yerlerinin dışına taşımaları için gerekli girişimlerde bulunmalarını istiyoruz.
Kandıra'da beklediğimizden daha kötü bir ekonomik durum var. Burada nüfus yoğunluğu, şehir merkezinden çok köylerde. Fakat tarım ve hayvancılığın beklenen düzeyde olmaması ve turizm imkanlarının beklendiği gibi değerlendirilememesi nedeniyle insanımız çok zor bir durumda kalmıştır. Bunun neticesinde Kandıra'da arazi satışları hat safhaya yükselmiştir. Özellikle 2007 ile 2008 yılları içinde Bağ-Kur affı dolayısı ile borçlu üyelerimize ulaşmak için tüm köy muhtarlarının katılımı ile bir toplantı düzenledik. Yine aynı konu ile ilgili banka kredisi kullandırılması yolu ile emekli olacak 500 üyemiz ve bunun yanında çiftçi Bağ-Kurlu vatandaşlarımızın emeklilik ile ilgili belgelerinin düzenlenmesi ve ilgili yerlere yönlendirilmesini yaptık.
Oda olarak üyelerinizden talepleriniz nelerdir?
Üyelerimize özellikle şu hususları iletmekte fayda görmekteyim. İşyerleri kiralarının 1 Kasım tarihinden itibaren banka ve PTT kanalı ile ödeme zorunluluğu getirildi. Bu uygulamaya uymayan 1. sınıf tüccarların cezası bin 490 YTL, basit usul ve işletme esasına göre vergilendirilen esnafın ise 680 YTL'dir. Bunların dışında kalanlar için ise 320 YTL ceza uygulanmaktadır. Bu hususlara esnafımızın dikkat etmesi gerekiyor.
Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı olarak Kandıra için beklentileriniz nelerdir?
Biz oda yönetimi olarak ilçemizin kalkınmasını ve gelişmesini isteriz. Bunun için Kandıramızın doğal yapısını bozmadan, çevre kirliliğine olanak vermeden küçük ölçekli üretim fabrikalarının kurulmasını istiyoruz. Ayrıca bunun yanı sıra turizm noktasındaki yapılabileceklerin gündeme gelmesi ile Kandıra'yı bir cazibe merkezi olarak gösterebiliriz. Çünkü ilçemiz doğası ve denizi ile gerçekten ülkemizin en temiz mekanlarından birisi olduğunu düşünüyorum. Bu vesile ile istihdamın artacağı ilçemizin daha hareketli olacağı ve tanınacağı, tanındıkça da değerinin artacağını kanısını taşıyoruz.
Kandıra ilçesinin tanıtımı ve gelişimi için ne gibi katkılarınız oldu?
Gerçekten kendisinin yokluğuna hala alışamadığımız kaymakamımız Mehmet Sarıcan'ın ilçemizdü düzenlediği kent kurultayına katılmıştık. Burada Kandıra yoğurdu, hindi ve el dokuması üzerine girişimlerde bulunulmuştu. Bizler ilçemizin gelişimine katkı yapacak her türlü etkinliğin içerisinde olacağımızı, elimizden gelen katkıyı bütün samimiyetimizle ortaya koyacağımızı belirttik ve şimdiye kadar bu şekilde çalışmalarda bulunduk. Ayrıca ilçemizde bulunan meslek yüksek okulunun yapmış olduğu etkinliklere katıldık ve kendileriyle ortak çalışmalarımız da oldu.
Odamıza üye arkadaşlarımızın ticari konularında daha bilinçli ve akılcı davranmalarını, temizlik ve hijyen konularına özen göstermelerini, müşterilerine güler yüzlü ve hoşgörülü davranmaları istiyoruz. Esnafımızın herhangi bir konuda sorunları olduğunda bu sorunlara kahve köşeleri veya ayaküstü tartışmak yerine bizzat bizlerle paylaşmaları ve çözüm yollarını bizimle bulmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu vesile ile tüm esnaf üye arkadaşlarımıza hayırlı ve bol kazançlar dilerim.