Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde arabulucuda da anlaşma çıkmadı. Arabulucular raporlarını taraflara gönderdi ve 60 günlük grev süreci başladı. İş bırakma ve mesaiye kalmama eylemlerini başlatan sendikalar, işçinin hakkının verilmesini istedi.
Türkiye genelinde 130 bin, Kocaeli’de ise yaklaşık 30 bin işçiyi ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu süreci bitti. Arabulucu tarafından tarafların masada anlaşmadığı ile ilgili rapor Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Öz Çelik-İş sendikalarına gönderildi. Sendikalar örgütlü oldukları fabrikalarda 60 gün içinde toplu iş sözleşmesi imzalanmazsa greve çıkacak. Grev kararı öncesi tüm fabrikalarda sendikalar eyleme başladı. İş bırakma, mesai yapmama ve işe giriş çıkış saatlerinde fabrika içinde yapılan yürüyüşlerle işçiler tepkilerini ortaya koyuyor.
ANLAŞMA ÇIKMADI
MESS ile 12 Ekim’de başlayan görüşmelerde 7 Aralık’ta yapılan son oturumda işveren temsilcilerinin verdiği yüzde 12 zam karşısında sendikalar masadan kalktı. Yasal 60 günlük sürenin dolmasıyla birlikte uyuşmazlık tutan sendikalar, arabulucuya gitti. Ancak yine sonuç çıkmadı ve arabulucu raporu sendikalara gönderildi. Bunun üzerine sendikalar tüm fabrikalarda 60 günlük grev sürecini başlattı. Sendikalar grev tarihlerini belirlemeden önce fabrikalarda başlattıkları eylemlerle işveren temsilcilerini tekrar masaya gelerek sözleşmeyi işçinin lehine olacak şekilde imzalamasını istiyor.
1 SAAT İŞ DURDURMA
Birleşik Metal-İş Sendikası, örgütlü olduğu fabrikalarda her gün 1 saat iş durdurma eylemlerini başlattı. Mesaiye kalmama eylemi de yapan işçiler işe giriş çıkışlarda ve yemek molalarında alkış ve sloganlarla fabrika içinde yürüyüş yaparak taleplerini işverene duyuruyor. Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, “İşçilerin talep ettiği hakları almaları için mücadelemizi sürdüreceğiz. Sendikamızın işverene verdiği taslak işçinin taleplerini içeriyor ve biz geri adam atmayacağız. MESS masaya çağrı yapmaz ve sözleşmeyi masada bitirmezse greve çıkmakta kararlıyız” dedi.
CAN ORTAYA KOYDULAR
Fabrikalarda yürüyüşler ve açıklamalar yapan Türk Metal Sendikası ise günde 30 dakika iş bırakma, mesaiye kalmama eylemleri yapmaya başladı. Türk Metal Kocaeli Şube Başkanı Yakup Yıldız, sözleşmenin masada bitirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. İşverenin işçiye reva gördüğü yüzde 12’lik zammı kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Yıldız, “MESS’in verdiği teklif hayatın gerçeklerini yansıtmıyor. Pandemide canlarını ortaya koyarak bu ülkenin çarklarının dönmesini sağlayan işçilere bu zammı reva görmek insani değil. Biz pandemiye rağmen canını ortaya koyarak çalışan işçinin alın terinin karşılığı verilene kadar mücadele edeceğiz” dedi.