Kocaeli’de iş dünyası ile bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ihracatı, üretimi, nitelikli iş gücü, alt yapısı ile Kocaeli’nin Türkiye’nin sanayi, teknoloji ve ticaretinde rol model bir il olduğunu kaydetti.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kocaeli'ne geldi. Bakan Elvan Kocaeli Kongre Merkezinde düzenlenen Kocaeli İş Dünyası buluşmasına katıldı. Programa Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, MHP Milletvekili Saffet Sancaklı, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP il Başkanı Yunus Emre Kurt ve iş dünyasından insanlar katıldı.
“ÇARKLARI DÖNDÜRENLERİN YANINDAYIZ”
Programda konuşma yapmak için kürsüye gelen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Son dönemde orman ve sel felaketi nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet yaralılara şifa diliyorum. Tüm kaynaklarımıza vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak ekonomide çarkları döndürenlerin yanında olmaya çaba gösteriyoruz. Ekonomideki gelişmeleri yerinde gözlemlemenin ve karşılıklı istişarelerde birlikte karar almanın öneminin farkındayız" dedi.
"EKOSİSTEM MÜKEMMELE YAKIN İŞLİYOR"
Kocaeli'nin ayrıcalıklarından bahseden Bakan Elvan, "Kocaeli güçlü üretim alt yapısı lojistik avantajları ve nitelikli insan kaynaklarıyla dikkat çekici rol modellerinden bir tanesi. Tüm bu faktörlerin birleşmesiyle son 15 sene de Türkiye standartları üzerinde bir büyümeye imza attı. Oluşturduğunuz ekosistem mükemmele yakın işliyor. 2020 senesi tüm dünyada ekonomik ve sosyal düzenin test edildiği bir yıl oldu. Tun ülkeler krizin etkisini azaltmak amacıyla politikalar uyguladılar. Veri duyarlılığının artacağı bir döneme gireceğiz. Pandemi ile birlikte yaşadığımız sorun tedarik zincirinde aksamalar olduk. Küresel ekonominin önündeki bir başka sorun ise artan borçluluk oranları" diye konuştu.
"ÇOĞU ÜLKEDE SAĞLIK HİZMETLERİ YETERSİZ KALDI"
Türkiye'nin ekonomisi hakkında da bilgiler veren Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Türkiye pandeminin gerek sağlık ve gerekse sosyoekonomik süreçte başarılı olduk. Salgınla mücadele de çoğu gelişmiş ülke de sağlık hizmetleri yetersiz kaldı. Türkiye de ise hayata geçirdiğimiz güçlü altyapı sayesinde güçlü durduk. Bu tedbirlerin katkısıyla Türkiye ekonomisi büyümeye devam etti. Bir başka sevindirici gelişme yatırımlarda ki artış seviyesidir. Üretim kapasitelimizi güçlü bir şekilde destekliyor. 2021'de Yüzde 8 bir büyüme bekliyoruz. İhracatta temmuz ayı itibarıyla yıllık 200 milyon doların üzerine çıkarak rekor kırdık. Cari açıktaki düşük dış finansman baskısını azaltmakta kritik bir rol oynayacak" ifadelerini kullandı.
"SORUNLARI GİDERMEK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Düzenli bir ekonomi kurma peşinde olduklarını dile getiren Lütfi Elvan, "Sanayi Teknoloji Bakanlığı tarafından sistemli bir şekilde uygulanan hamle programının en büyük destekçisi olduğumuzun altını çizmek istiyorum. Biz istikrarlı kapsayıcı ve istihdam oluşturan hepsinden önemlisi gelir dağılımı adaletini en iyi teşhis eden ekonomiyi kurma peşindeyiz. Kurlardaki oynaklık ve enflasyon artış gösterdi. Bu olumsuzlukları azaltmak için 2020 son çeyreğinden başlayarak adımlar En önemli önceliğimiz enflasyonun terse çevrilmesidir. Kur istikrarını sağladığınız zaman enflasyonun düşüşü başlayacaktır. Yılın son çeyreğinde enflasyon eğilimin belirgin bir düşüşe geçeceğini on görüyoruz. Yılın ilk 7 ayında bütçe açığı geçen yıla oranla 43.10 azalarak gerçekleşti.
“ÖNEMLİ ATILIMLARIMIZ OLACAK”
Borçlanma konusunda da dikkatli bir yaklaşım izliyoruz. Uyguladığımız borçlanma politikaları izliyoruz. Borç yönetiminde maliyetleri dikkate alarak borçlanmanın vadesini olabildiğince uzatmak. Mart ayında açıkladığımız ekonomi reform programında üretim, istihdam ve ihracatı ekonomi politika alanımıza aldık. Üretici üzerindeki yükü azaltmak açısından önemli atılımlarımız olacak. Kamu tarafı olarak Real sektörün önünü açacak ve kasılacağınız sorunları giderebilmek için çalışmaya devam edeceğiz. Kapılarımız sonuna kadar açık” dedi.