Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsten dolayı 98 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ve böylece can kaybının 1006'ya ulaştığını belirtti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Bakanlığın Bilkent Yerleşkesi'nde basın açıklaması yaptı. Sağlık Bakanı Koca "Bugüne dek 2 bin 423 hastamız iyileşip taburcu edildi" dedi. Bakan Koca, sağlık personeli hakkında "Türkiye'nin toplam sağlık personeli sayısı 1 milyon 61 bin 635'tir. Bunun 165 bin 363'ü doktor, 204 bin 969'u hemşiredir" ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsten dolayı 98 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ve böylece can kaybının 1006'ya ulaştığını belirtti.
"Hastalığı kontrol altına andığımız anda, özlediğimiz hayatın güneşi doğmaya başlayacak" ifadelerini kullanan Koca "Son 24 saatte vaka sayısı 4 bin 747, vefat sayısı 98 oldu, toplam vefat sayısı 1006'e ulaştı" dedi. "Bugün itibarıyla toplam test sayısı 307 bin 210'a, toplam vaka sayısı ise 47 bin 029'a ulaştı" bilgisini paylaşan Sağlık Bakanı Koca, "Vatandaşlarımız herhangi bir eczaneye giderek bu dönemde 5 maskesini alabilecek" şeklinde konuştu.
Bakan Koca ayrıca "Türkiye'de vaka sayısına göre ölüm oranı yüzde 2,15'tir. Nüfusu 10 milyonu aşan ülkeler arasında 12. sıradayız" ilgisini paylaştı. Koca "İstirhamımız, sağlıkta şiddetin önlenmesine ilişkin teklifin Meclisin her üyesinin 'evet' oyuyla bir an önce yasalaşmasıdır" dedi. Sağlık Bakanı Koca, "Türkiye olarak, erkenden kullanmaya başladığımız ilaçların faydasından her geçen gün daha fazla emin olduğumuzu söyleyebilirim" sözlerini kaydetti.
İşte Koca'nın açıklamalarından satır başları:
"Aziz milletim, bizi TV'den izleyen kıymetli büyüklerimiz, sevgili genç arkadaşlarımız ve basın mensupları sizlere selamlarımı sunuyorum. Sözlerimi özellikle şahsınız için kabul edin. Mukaddes hanım teyze lütfen beni karşılıklı konuşuyormuşuz gibi dinleyin. Ali Bey bir aile büyüğü olarak sözlerimi iyi takip edin. Görev başında olan sağlık ordusudur. Bu orduya güvenin. Sağlık hizmetlerinde bu denli hızlı iyileşmenin bir örneği yoktur. Yoğun bakım ünitesinde Avrupa'nın en avantajlı ülkesiyiz. Türkiye en baştan beri hiçbir kafa karışıklığı yaşamamıştır. 31 Aralık'tan itibaren sözün Bilim insanlarına bırakılacağı sağlık sorunu olarak ele alınmıştır. Bütün sağlık çalışanlarımız uzun fedakarlık isteyen nöbetler tutuyor. Türkiye'de 1 milyon 61 bin 65 sağlık personeli var. Bugüne denk onların sayesinde 2 bin 423 hastamız taburcu edildi.
"KİMİN VİRÜS TAŞIDIĞINI BİLEMEYİZ"
Dışarıda kimin virüsü taşıdığını taşımadığını bilemeyiz. Virüsü herhangi biri taşıyor olabilir diye düşünmelisiniz. Bana bir şey olmaz düşüncesine kapılmayın. Genç arkadaşlar sizde belirti olmaması sizi yanıltmasın. Virüsü yenemeyecek kişilere bulaştırma ihtimaliniz olduğunu unutmayın. Mücadelede ne tarafta olursanız şans o tarafta olacaktır. Toplum içinde tanısı konmamış hastalar olabileceğini unutmayın. O kendine çok dikkat eden biridir, ziyaretinde sakıncası yok demeyin. Virüsün dünyada birçok lidere bulaştığını aklınızda tutun. Virüs her insana bulaşabilir. Bize ayrıcalık tanıyacak tek şey tedbirdir. Tedbirli olun.
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ UYARILARINI DİKKATE ALIN
Eğer bu mücadelede duruma daha ciddiyetle yaklaşmak yerine bir gevşeklik gösterirsek başarı çok zaman alır. Sayıların nerelere varabileceğini tüm dünya üzerinde gözler önündeyken bunu tarihi bir sorumluluk olarak görmek gerekir. Hepimiz bu mücadelenin kurallarına ne kadar adapte olursak o kadar hızlı sonuç alırız. Hastalığı kontrol altına aldığımız anda ise özlediğimiz hayatın güneşi doğmaya başlayacak. Salgını kontrol altına almak ve yenmek için hayatını ortaya koyan savaşçının, doktorun teknisyenin sözleri ve talepleridir. Onların uyarılarını dikkate alın. Onların sizin için en büyük dileği hastalarından biri olmamanız. Evinizde olmanız.
Size söyleyeceğim şu; Biz daha büyük bir baharı bekliyoruz. Onu geciktirmeyelim sabırlı olalım. Saygıdeğer vekillerimiz sağlık camiası olarak uzun yıllardır süren sorunumuz var. Kamu vicdanı uzun zamandır bu sorunu sineye çekmedi. Yasalar şiddete eğilimli kişiler için uzak kaldı. Yüce meclisimiz sağlık alanında attığı yasayla beklediğimiz adımı atmış durumda. Sağlık çalışanlarımızın önemli bir kısmı salgınla mücadele ettiği dönemde şiddet olayı toplumun kabul edeceği bir şey değildir. Yeni bir şiddet olayı toplum vicdanında bağışlanmayacak bir durumdur. Yasa tasarısı bizler için de büyük önem taşımaktadır.
ECZANELERDE ÜCRETSİZ MASKE DAĞITILACAK
Eczanelerimizden ücretsiz maske verilmesine başlayacağız. Bunu birçok ilimizde görmüş olacağız. Telefonuna bir kod sistemi oluşturacağız. Vatandaşımız herhangi bir eczaneye giderek bu dönemde 5 adet maskesini alabilecekler. Sağlık ordumuzun birer ferdi olan eczacılarımıza teşekkür ediyorum.
VAKALARIN YÜKSEK OLDUĞU İLLER
Özellikle bazı yerlerde ciddi seyirin olduğunu görüyoruz. Ankara İstanbul, İzmir, Trabzon ve Bursa'da vakaların yüksek olduğunu görüyoruz."