Belediyelerde çalışan ve KHK ile belediyelerin şirketlerinde kadrolu işçi statüsüne getirilen taşeron işçiler için toplu sözleşme dönemi başladı.
Belediyelerde ve kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin KHK ile kadroya alınmasının ardından Haziran ayında yapılması planlanan ilk toplu iş sözleşmesi görüşmeleri pandemi nedeniyle ertelenmişti. Ancak kontrollü normalleşmeye geçilmesi ile birlikte toplu iş sözleşmesi yapılması için tespit ve yetkiler Çalışma Bakanlığı tarafından sendikalara gönderilmeye başlandı. Kocaeli’de 12 ilçe ve Büyükşehir Belediyesinde çalışan yaklaşık 11 işçi için Temmuz ayının sonunda toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlaması bekleniyor.
11 BİN 100 İŞÇİ KADROYA GEÇTİ
Hizmet-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Büyükşehir Belediyesi ve İSU’da 5 bin 500, Gebze Belediyesinde 1200, Darıca’da 600, Çayırova’da 500, Derince’de 300, Başiskele’de 400, Gölcük’te 400, Kandıra’da ise 120, Genel-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu İzmit Belediyesinde 1100, Dilovası’nda 260, Belediye-İş Sendikasının örgütlü olduğu Kartepe Belediyesinde 469, Körfez’de ise 199 taşeron işçi KHK ile belediyelerin şirketlerine geçti. Karamürsel’de ise çalışan yaklaşık 100 işçi ise henüz bir sendikada örgütlenmedi. 12 ilçe belediyesi ve Büyükşehirde yaklaşık 11 bin 100 işçi sadece belediyelerde kadroya geçti.
10 BELEDİYEDE YAPILACAK
12 ilçe ve Büyükşehir belediyesinde Temmuz ayının sonunda Büyükşehir, Gebze, İzmit, Darıca, Çayırova, Derince, Başikele, Gölcük, Kandıra, Kartepe’de toplu iş sözleşmeleri başlayacak. Karamürsel’deki işçiler sendikalı olmamaları nedeniyle sözleşme için bir çalışma yapılmazken, Belediye-İş’in örgütlü olduğu Körfez ve Genel-İş’in örgütlü olduğu Dilovası’nda daha önce yapılan toplu iş sözleşmeleri nedeniyle yeni dönem sözleşme görüşmeleri başlamayacak.
ÇOK ZOR BİR SÜREÇ OLACAK
Kadroya geçen işçilerin tespitleri ve yetkileri sendikalara gönderilmeye başlandı. Sendikalar kesin yetkilerini aldıktan sonra toplu iş sözleşmesi için işverenlere taslakları teslim edecek ve toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlayacak. Ancak ilk kez toplu iş sözleşmesine kavuşacak olan işçilerin aldıkları ücret farklarını ortadan kaldırmak isteyen sendikalar zor bir süreç geçirecek. Sadece Büyükşehir Belediyesi Belde A.Ş’de bulunan işçileri 195 ayrı ücret tarifesi olduğu düşünüldüğünde bu ücretlerin birbirine yakınlaştırılması için hem sendika, hem de işverenlerin yoğun bir mesai harcayacağı belirtiliyor.