Kandıra Namazgah Deresinin kapaklarının açılmaması sonrasında sanayi çarşısı ve çevresi sular altında kalmış ve zarara uğrayan 18 kişi tarafından, DSİ ve İSU ile Kandıra Belediyesine dava açılmıştı. 2 yılı aşkın süren davanın sonuna yaklaşıldı. Son duruşmaya 18 sel mağdurunun avukatları Nayim Ulaş, Kandıra Belediyesi Avukatı İslam Koç, DSİ Genel Müdürlüğü vekili Hüseyin Kızılgül, Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Avukatı Süheyla Doğru, bilirkişi olarak Doç. Dr. Şevket Özden, Ahmet İnci ve Yrd. Doç. Dr. Erkan Akpınar katıldı. Meteoroloji temsilcisi ve idare mahkemesi hakimleri olay yerinde önceki ay incelemelerde bulunmuştu. Bilirkişi raporlarına göre; İSU, proje hatası nedeniyle yüzde 60, Kandıra Belediyesi ise kapakları açmadığı gerekçesiyle yüzde 40 hatalı bulundu.
KANIN TABELASI ENGEL OLMUŞTU Namazgah Deresinin işletmeciliği; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İSU Genel Müdürlüğü tarafından ıslah çalışmasının yapılmasının ardından, Kandıra Belediyesine protokolle devredilmişti. Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan, Namazgah Deresinin kapaklarının bulunduğu alana Kandıraya hoş geldiniz tabelası yaptırıp, altına da ismini yazdırmıştı. Namazgah Deresi, ilçe halkı tarafından büyük beğeni toplamaya başlamıştı. Cengiz Kanın isminin Namazgah Deresinde yazılması ise ilçede tepkileri de beraberinde getirmişti. Bu tabela, kapakların açılmasına engel olmuştu.
YÜZLERCE EV VE İŞ YERİ SEL ALTINDA Devlet Meteoroloji İşleri Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Şube Müdürü tarafından 27 Ekim 2010 tarihinde ilimizde şiddetli yağış beklendiği belirtilmiş ancak Kandıra Belediyesi bu uyarıları dikkate almayarak Namazgah Deresinin kapaklarını açmamıştı. 2010 ekim ayında yağan sağanak yağış sonrasında Kandıra Belediyesinin işletmeciliğini yaptığı Namazgah Deresinin kapakları açılmayınca ilçede ilk kez yüzün üzerinde iş yeri ve onlarca ev sular altında kalmıştı. Kandıra Kaymakamlığı bir iş makinesiyle Namazgah Deresindeki bu kapakların bir kısmını kırmıştı. Buna rağmen sel felaketinin önüne geçememişti.
KAYMAKAMLIK DESTEK ÇIKMIŞTI Kandıra Sanayi Çarşısı esnafı, sel baskının ardından günlerce dükkanlarını temizlemek ve mallarını kurtarmak için büyük çaba sarf etmişti. Kandırada yaşanan bu sel felaketi yüzlerce kişiye maddi zarar vermiş, yetkililerin zarar tespiti yapılmasını günlerce beklemişlerdi. Kandıra Kaymakamlığı, sanayi esnafının, terminal ve çevresinde bulunan diğer iş yeri ve evlerin sel baskınında gördüğü zararı tespit ederek Kocaeli Valiliğine bildirdi. Kandıra Kaymakamlığı selzedelere biner lira yardım yaparak yaralarını bir nebze de olsa sarmaya çalışmıştı. Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan ise sel mağdurlarının yanında hiç yer almadı.
Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan, sel sonrası sanayi ve çevresini hiç ziyaret etmediği gibi kendini haklı çıkarmak için İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ile de tartışmaya başladı. Olaydan sonra; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve AKP İlçe Başkanı Erdinç Şentürk sanayi esnafını ziyatet etmiş ancak Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan bu ziyarette de yer almamıştı. Bakan Ergün, selzedelere devlet olarak üzerimize ne düşüyorsa yapacağız demesine rağmen Kaymakamlık bin lira dışında hiçbir yardım yapmadı. Sanayi esnafının 5 bin liradan 100 bin liraya kadar değişen rakamlarda zararının olduğunu tespit ettirmesine rağmen devlet ve belediye, selzedelere kucak açmadı.
Yüzde 60 İSU, YÜZDE 40 BELEDİYE 17 esnaf ve bir vatandaş, Kandıra Belediyesinin ihmalinin sonunda mağdur olduklarını, 10 binlerce lira zararlarının bulunduğunu belirterek Kocaeli 2. Asliye Ticaret Mahkemesine, Kandıra Belediyesi, DSİ Genel Müdürlüğü ve Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdare Genel Müdürlüğü hakkında dava açtı. 2 yılı aşkın süren mahkeme öncesi bilirkişi heyeti tarafından Namazgah Deresi ve çevresi ile sanayi çarşısında Kocaeli 2. İdari Mahkemesi kararı ile incelemelerde bulunuldu. 2 yıldan beri süren mahkeme bilirkişi raporlarıyla netlik kazanmaya başladı. Bilirkişi raporuna göre İSU hatalı proje yaptığı gerekçesiyle yüzde 60, Kandıra Belediyesi ise meteorolojinin uyarılarına rağmen kapakları açmadığı ve reklam tabelasının yanlış yere konduğu gerekçesiyle yüzde 40 hatalı bulundu.
KARA KARA DÜŞÜNÜYOR İki ay sonra Kocaeli 2. İdari Mahkemesi, bilirkişi raporlarını ve tüm delilleri göz önüne alarak karar verecek. 17 esnaf ve 1 vatandaşın avukatlığını yürüten Nayim Ulaş, 2 yıldan beri sürdürdüğü davanın sonuna yaklaştı. 500 bin lira zararı olan 18 kişinin tazminatının 300 bin lirasını İSUnun, 200 bin lirasını da Kandıra Belediyesinin karşılaması bekleniyor. Bilirkişi raporu mağdurların buruk sevinç yaşamasına neden olurken İSU ve Kandıra Belediyesi bu karar karşısında şu günlerde kara kara düşünüyor.