Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Siyaset

"Bingöl Dağları'nın Kandıra'da ne işi var?"

Deva Partisi Kocaeli İl Başkanı Yunus Emre Katı, Kandıra'da yapılacak olan Çöp tesisinin ÇED sürecine ilişkin basın açıklaması yaptı.

29 Ağustos 2024 Saat: 13:44
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 5.073 kez okunmuştur

Bingöl Dağlarının Kandırada ne işi var?
"Bingöl Dağları'nın Kandıra'da ne işi var?"

Deva Partisi Kocaeli İl Başkanı Yunus Emre Katı, Kandıra'da yapılacak olan Çöp tesisinin ÇED sürecine ilişkin basın açıklaması yaptı. Katı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

" Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra’da yapılması planlanan “Doğu Bölgesi Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi” için toplamda 570.909,9 m2’lik (571 dönümlük) neredeyse tamamı orman arazisi üzerinde yapılacak olan bir proje için ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) başvuru dosyası hazırlanmıştır.

DEVA Partisi Kocaeli İl Başkanlığı olarak önceki dönem Kandıra Belediye Başkan adayımız ve yeni il yönetimimizde Kandıra ilçe koordinatörümüz olan Sn. Kadir Özdemir öncülüğünde kurulan ekibimiz ile süreci yakından takip ediyoruz ve süreçle ilgili büyük endişelerimiz olduğunu kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

En büyük endişemiz projenin ve yaratacağı olası etkilerin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kurumlar tarafından yeterince ciddiye alınmadığı ve konuya ilişkin gerekli özenin gösterilmediği yönündedir. Ciddiyetsizlik ve özensizlik ÇED Başvuru dosyasından anlaşılmaktadır. Şöyle ki;

1-) ÇED Başvuru dosyasının 14 numaralı ekinin 8. sayfasında (pdf sayfa 405) yer alan “7. Su Kaynakları ve Su Kalitesi” başlıklı bölümde Bingöl dağlarından bahsedilmektedir. Kandıra’da Bingöl dağlarının bulunduğunu ÇED Başvuru dosyasından öğreniyoruz. Nasılsa insanlar okumaz nasılsa insanlar umursamaz düşüncesi ile hazırlandığı çok açık olan bu başvuru dosyası ile böylesine önemli bir projeyi hayata geçirmeyi nasıl planlıyorlar anlamak mümkün değil. Sorumlulara güvenmek ise hiç mümkün değil. (Raporun ilgili kısmı şu şekildedir.)

2-) ÇED Başvuru dosyasının EK-3-1’de yer alan “yer bulduru haritasında” Kandıra değil İzmit işaretlenmiştir. Kandıra’da yapılması planlanan bir proje için İzmit’in gösterilmesi sorumluların işini ciddiye almadığını gösteren örneklerden sadece biridir. (Görsel şu şekildedir.)

3-) ÇED Başvuru raporunda belirtilen projenin inşaat ve işletme aşamalarında istihdam edilecek kişi sayısı farklı farklı yazılmıştır.

Raporun 204. Sayfasında “Projenin inşaat aşamasında 33 kişinin, işletme aşamasında ise 40 kişinin çalıştırılacağı” ifade edilmiştir.

Buna karşın aynı raporun 207 ve 208 inci sayfalarında ise “projenin inşaat aşamasında ortalama 20 kişinin, işletme aşamasında ise ortalama 20 kişinin çalıştırılacağı” ifade edilmiştir.

Projede istihdam edilecek kişi sayısını dahi doğru şekilde bildirmekten mahrum olan bu ÇED başvuru raporu başta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili kişi ve kurumların özensizliğini ve ciddiyetsizliğini göstermektedir.

KANDIRA VE KOCAELİ’NİN GELECEĞİNİ İLGİLENDİREN ve BİR MİLYAR TL HARCANMASI PLANLANAN BÖYLESİ BÜYÜK BİR PROJEYLE İLGİLİ SORUMLULULARI CİDDİYETE DAVET EDİYORUZ.

Bu proje mevcut iktidar zihniyeti ile hareket edilerek “yaptım oldu”ya getirilemeyecek kadar büyük ve önemli bir projedir ve hem Kandıra’nın hem de Kocaeli’nin geleceğini ilgilendirmektedir. Proje için (916.064.756-TL) neredeyse Bir Milyar Türk Lirası harcanması planlanmaktadır. Yapılacak tesisin ömrünün ise 29 yıl olacağı hesaplanmaktadır. Başta Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Tahir Büyükakın olmak üzere tüm sorumluları proje ile ilgili olarak ciddiyet ve özenle hareket etmeye davet ediyoruz. Aşağıdaki hususlarda Kandıra ve Kocaeli kamuoyunun aydınlatılmasını bekliyoruz:

1-) Proje için kesilmesi gerekecek 540 dönümlük orman sebebiyle Kandıra’nın ve Kocaeli’nin doğasının nasıl tahrip edileceği, bu tahribatın kısa, orta ve uzun vadede yaratacağı sonuçların neler olacağı ve bunun karşılığında nasıl bir telafi çalışması planlandığına dair ayrıntılı bir izah yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte bu kadar büyük bir orman alanı yıkıma uğratılmadan Kandıra’da daha uygun bir bölgede bu projenin hayata geçirilme imkanının olup olmadığı yeterince araştırılmış mıdır?

Projenin Uygulanacağı Alan Görselleri:

2-) Kandıra’da Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nden sonra bir de Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi yapılmak istenmesi, ilerleyen dönemde başka projelerle Kandıra’nın tarım ve hayvancılık anlamında bereketli topraklarının endüstrileştirilmesi ve Kocaeli’nin temel gıda ihtiyacını karşılama anlamında en verimli bölgesinin kaybedilmesi ile neticelenebileceği endişesinin giderilmesi gerekmektedir. Tarım ve Hayvancılık söz konusu olduğunda 40 kişinin istihdam edilmesini sağlayacak herhangi bir projeye imza atamayanlar, konu 540 dönümlük orman arazisinin ve doğanın tahribatı olduğunda Kocaeli’nin menfaatlerini düşündüğünü nasıl söyleyebilmektedir?

3-) Kandıra’daki projenin bütün ilçelerimizin ihtiyacını karşılayacak şekilde yapılacağı belirtilmekle birlikte ayrıca bir de Gebze ilçesinde 175.338,00 m2’lik ormanlık alanın “Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi” olarak hayata geçirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

ÇED Başvuru dosyasında belirtilen nüfus artış hızı hesaplaması bilimsel verilere dayanılarak yapılmış olsa da Kocaeli’nin gerçekliği ile uyuşmamaktadır. Yine de bu nüfus artış hesaplamalarını doğru kabul ettiğimiz takdirde tüm ilçelerin ihtiyacını karşılayacağı ifade edilen Kandıra projesinin yanı sıra neden ayrıca Gebze’de benzer bir proje yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır? Yahut Gebze’de yapılacak Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi Kocaeli’nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir proje olarak görünmesine rağmen Kandıra’nın doğasını büyük oranda tahrip edecek, tarım, hayvancılık ve turizmi olumsuz etkileme ihtimali çok yüksek olan bir projenin neden Kandıra’ya yapılmak istendiği ayrıntılı şekilde izah edilmelidir.

4-) Ana arterlere ulaşım imkanı kolay bir konumda olmayan, tüm ilçelerden gelecek atık toplama kamyonlarının ulaşmakta zorlanacağı ters bir konumda bulunan, yol anlamında yeterli alt yapıya sahip olmayan ve özellikle yaz döneminde yoğun trafik sıkışıklığı problemleri yaşayan Kandıra’ya böyle bir proje yapılması halinde trafiğin nasıl etkileneceği ve buna ilişkin ne tür tedbirler alınmasının düşünüldüğü ayrıntılı şekilde izah edilmelidir.

5-) ÇED Başvuru dosyasında açıkça kabul edildiği üzere katı atık düzenli depolama alanlarında koku emisyonlarının oluşumu kaçınılmazdır. Bunun Kandıra’da mukim insanlarımız için sonuçlarının iyice araştırılması gerekmektedir. Keza Kandıra’ya turistik amaçla gelecek vatandaşların bu projeden ne derece olumsuz etkilenebileceği ayrıntılı şekilde araştırılmalıdır. Cezaevine yakın konumda yapılması planlanan bu projenin hem mahkumlara/tutuklulara hem cezaevi çalışanlarına hem de cezaevi lojmanlarında yaşayanlara olası etkileri ayrıntılı şekilde araştırılmalıdır. Keza Kandıra’da kurulması planlanan Gıda Organize Sanayi’ne yakın konumda yapılması planlanan bu projenin hem gıda üretimine hem de üretimde çalışacak işçilere olası etkileri ayrıntılı şekilde araştırılmalıdır. Bu yapılırken tüm paydaşlarla süreç enine boyuna paylaşılmalı ve istişare edilmeli, bu anlamdaki bilimsel değerlendirmeler üstün körü değil büyük bir ciddiyetle yapılmalıdır.

6-) Başvuru dosyasının 5-7 no’lu ekinde yer alan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yazısında projenin yapılacağı sahanın büyük kısmının Baba Dere Barajı Yağış Havzasında, küçük bir kısmının ise Sungurlu Barajı Yağış Havzasında kaldığı, proje sebebiyle yeraltı sularının besleniminin olumsuz etkilenebileceği, geçirimsizlik önlemlerinin alınması gerekliliği ifade edilmiştir. Ciddiyetsiz ve özensiz bir yaklaşımla sürece başlanması sebebiyle yeraltı sularının olumsuz etkilenmesine sebebiyet verilmesi ihtimalinden korktuğumuzu, bunun önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması noktasında hassasiyet gösterilmesi gerektiğini ifade etmek isteriz.

DEVA Partisi Kocaeli İl Başkanlığı olarak projenin sahibi Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin gerekirse bizzat veya nihai ÇED Raporu ile bu hususların hepsine ayrıntılı ve kamuoyu vicdanını tatmin edecek cevaplar vermesini beklediğimizi, Kandıra ve Kocaeli halkının yanında yer alarak süreci yakından takip etmeye devam edeceğimizi kamuoyuna saygılarımızla bildiririz."

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑