Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Röportaj

Bulgurcu, 43 yıllık meslek hayatını anlattı

Kandıra’da 1972 yılından bu yana ayakkabı sektöründe hizmet veren Remzi Bulgurcu, geçmişten bu yana değişen Kandıra’yı ve meslek hayatını anlattı

27 Kasım 2015 Saat: 11:21
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 8.983 kez okunmuştur

Bulgurcu, 43 yıllık meslek hayatını anlattı
Bulgurcu, 43 yıllık meslek hayatını anlattı

1972 yılında Kandıra’nın Çarşı Mahallesi’nde kiraladığı küçücük dükkân ile ticarete adım atan Remzi Bulgurcu, 9 yıl sonra kiraladığı mülkiyetin sahibi oldu ve işletmesini o günden bu yana büyüterek ayakta tutmayı başardı. Kandıra’nın köklü esnaflarından Bulgurcu, o yıllardan günümüze birçok şeyin değiştiğini, kredi kartlarının hem vatandaşı hem de ekonomiyi olumsuz etkilediğini anlattı.

İNSANLARA GÜVEN VARDI

Kandıra’da ulaşımın yürüyerek veya atlarla sağlandığı 70’li yıllarda yaşamın sade ve gösterişten uzak olduğunu anlatan Bulgurcu, ticaret hayatını şöyle anlattı; “1972 yılında eski başbakanımız Nihat Erim’in dükkânı olan iş yerimizi muhatabı Av. Vural Sözener’den kiralayarak ayakkabı sektörüne adım attık. O zamanlar benimle birlikte Edip Kayagöz, Raif Göktürk, Ahmet Elmas, Hulusi Bayar, Ahmet As ve eski belediye başkanımız İsmail Genç’in babası Hüseyin Genç de ayakkabı sektöründeydi.  O zamanlar yaşam şartları çok sade ve gösterişten uzaktı. Kredi kartı yoktu. Vatandaş ayın 30’unda maaşını alır, alışverişine çıkardı. Herkes cebindeki parayı kullanıyordu. Veresiye tabi ki vardı fakat senet yoktu. Alacaklarımız söz verilen tarihten mutlaka önce gelirdi. İnsanlara güven vardı. Artık öyle müşteri bulmak çok zor.”

EN ÇOK KARA LASTİK SATARDIK

Kandıra kırsal kesim olduğu için o günlerde en çok kara lastik sattıklarını söyleyen Bulgurcu, “O günlerde ayakkabı çeşidi çok fazla yoktu. Hatta üreten bile yoktu. Her hafta İstanbul’a ayakkabı almaya giderdik. Paramızla bulamazdık. Özellikle bayram öncesi ayakkabı bulmakta çok zorlanırdık. En çok da kara lastik satardık. Şimdi o kadar fazla çeşit var ki, insanlar karar vermekte zorlanıyor. Bizde hangisi satılır hangisi satılmaz diye doğru karar vermek zorundayız” dedi.

AYAK NUMARASI SOPAYLA ÖLÇÜLÜRDÜ

70’li yıllarda satışların çok güzel olduğunu anlatan Bulgurcu, o yıllarda sopalarla ölçülen ayak numaralarına göre satış yaptıklarını ifade ederek, “Köydeki vatandaşlar çocuklarının ayaklarını bir sopayla ölçer, kız veya erkek olduğunu belirten bir liste yapar ve bize getirirlerdi. Bizde o listeye göre ya spor ayakkabı ya da kara lastik verirdik. Şimdi yürümesini bilemeyen çocuklara anne babaları tercih hakkı tanıyor. Çocuk beğenmediyse almıyorlar” dedi. Geçmişe oranla işlerde düşüş yaşandığını kaydeden Bulgurcu, “İzmit’e Adapazarı’na ve İstanbul’a ulaşımın kolaylaşması Kandıra esnafının işini bitirdi. Geçmişte 6-7 kişiyle çalışırken şimdi sadece baba oğul çalışıyoruz” dedi. Remzi Bulgurcu, 43 yıllık ticari hayatlarının oğlu Adem Bulgurcu ile devam edeceğini ifade etti.

 

 

       

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 3 yorum yapılmıştır
Ayhan Yalçın 09.12.2015 22:13
Gösterdiğiniz kara lastik yemenlerinden bende giymiştim. Hatta ve hatta Remzi abinin dükkanından alıyorduk. Remzi abi Rahmetli babamın arkadaşıydı.
Gülser Onbas 27.11.2015 22:49
İlk ayakkabısı benim babamı Bulgurlu bizden sonra açtı ben biliyorum
Hayriye Ongur İnci 27.11.2015 22:48
İlk ayakkabıcımız.....
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑