Başkan Büyükakın görevde olduğu 2 yıl boyunca hayata geçirdiği çalışmaları anlattı. Programda konuşan Başkan Büyükakın, “226 Eser ve hizmeti 2.3 milyar liralık kaynakla hayata geçirdik. Türkiye’de en çok yatırım yapan belediye olduk” dedi
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından yapılan çalışmaları Kocaeli Kongre Merkezinde düzenlediği basın toplantısı ile değerlendirdi. “Sevdamız Kocaeli” sloganı ile düzenlenen toplantıda Büyükakın, 2 yıllık hizmet sürecinde yapılan çalışmaları tek tek anlatırken, bundan sonra yapılacak projelerin de müjdesini verdi.
HAKKIN VE HALKIN RIZASI ÖNEMLİ
Aday gösterildiğinde söylediği “Koltuğa oturacağımız zamanı değil kalkacağımız zamanı düşünerek çalışacağız” sözü hatırlatarak konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “4 aylık seçim sürecinden sonra koltuğa oturduk. Derdimiz hakkın ve halkın rızası için çalışmaya başladık. 2 yıllık zaman zarfında gece gündüz demeden, hafta içi hafta sonu demeden çalıştık. Bu 2 yılda tatil dahi yapmadık. Çoluğumuzu, çocuğumuzu ve yakın arkadaşlarımızı ihmal ettik. Çünkü vatandaşın emanetine talip olduğumuzu ve hakkını vereceğimizi söylemiştik.
KAVGADAN, POLEMİKTEN KAÇINDIK
Halkımıza ve Rab’ımıza bunun hesabını verebileceğini düşünüyorum. Tevazu ile çalışıyoruz. Kulağımızı tüm kem sözlere tıkadık. Birleştirmeye, buluşturmaya gayret ettik. Polemiklerden uzak durduk. Gereksiz kavgalara girmemeye özen gösterdik. 2 yıllık süreçte emeğimizin karşılığını aldık. Geçtiğimiz yıl 11 Mart’a pandemi başladık. Dünyada pandemi ile ilgili süreç nasıl geçiyor bunu izliyorduk. Bu nedenle hazırlıklarımızı yapıyorduk. Biz depolarımızı gıda paketleri, dezenfektan ve hijyen paketleri doluydu. Ne kadar hazırlıklı olursak olalım büyük bir belirsizlik vardı. O yüzden bir yıllık değerlendirme toplantısı yapmadık.
EN FAZLA HİZMET ÜRETEN BELEDİLE OLDUK
Tedbiri elden bırakmadan önümüzde güzel günler olacağına inanıyorum. Pandemi nedeniyle iç ve dış ekonomik sıkıntılar yaşandı. Belediyeler ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadık. Pandemiye rağmen yüz akı ile paylaşacağımız çok sayıda projemiz var. fırtınalı bir ortamdan geçtik. Geçtiğimiz bir yıl çok zor oldu. Gerçek kaptan fırtınalı denizde belli olur. Asıl olan fırtınalı denizlerde kaptanlık yapmaktır. Türkiye’nin göreceli olarak en fazla eser ve hizmet üreten belediyesi olduk. 2,3 milyar değerinde 226 eseri hayata geçirdik.
7 BAŞLIKLA ANLATTI
Geçtiğimiz iki yıl krizi fırsata dönüştürdüğümüz iki yıl oldu. Yapılacak hizmetleri anlatmayacağım. Yapılmaya devam eden işleri de anlatmayacağım. Çoğunun ihalesi eli kulağında. Devam eden bütçeleri 2,3 milyarlık biten işlerin bütçesine koymadık. Gelecekte yapılacaklardan bahsetmiyoruz. Bitmiş ve devam eden işleri anlatacağım. Ulaşım, alt yapı, üst yapı, çevre ve şehircilik, sosyal ve kültürel hizmetler, istihdam ve üretim, pandemi destekleri olmak üzere 7 başlıkla sunumu hazırladık.
ULAŞIMA 845 MİLYON YATIRIM DEVAM EDİYOR
Ulaşımda 694 milyon liraya 43 eser bitirdik, 845 milyonluk 44 eser ve hizmet ise devam ediyor. 209 cadde ve sokakta 214 kilometre ve üst yapı düzenlemesi yapıldı. Bu 258 milyonluk yatırım var buruda. Neredeyse bir orta ölçekli belediyenin bütçesi kadar. İzmit Plaj Yolu tramvay hattı ve araçlarının alımı 82 milyon 380 bin liralık kaynak kullandık. İl genelinde 36 milyon 980 bin liralık asfalt yapıldı. İl genelinde parkelere 35 milyon lira para harcandı. Salim Dervişoğlu projesi 33 milyon lira harcama ile tamamlandı.
SADECE YAPTIKLARIMIZI YAZDIK
Çayırova ve Tuzla Şifa Mahallesini birbirine bağlayan geçiş projesini 15 milyon liraya yaptık. Bu bölgede yıllardır beklenen bir projeydi. Dilovası Eynerce Kavşağının yan yollarını 10 milyon 950 bin liraya tamamladık. Dilovası halkı bunu çok istediği bir projeydi. Gölcük Yüzbaşılar kavşağının kalan bölümünü tamamlamak için 6 milyon 750 milyon lira harcayarak yaptık. Kendi dönemimizde yaptığımız harcamaları anlattık sadece. Çayırova ve Fatih İstasyonları bağlantı yolunu 7 milyon 571 bin lira ile yaptık. Körfez İlimtepe yolunu 3,5 milyona yaptık. 4 tane yaya üst geçidini 9 milyon 450 bin lira ile yaptık.
METRO ÖLÜM KALIM MESELESİYDİ
4 yeni otopark yaptık ve 4’ünün toplam maliyeti 16 milyon 840 bin lira. Kırsal alanlarda 5 yeni bağlantı köpürüşünü 10 milyon 954 milyona yaptık. 27 milyon 809 bin liraya köylere stabilize yol yaptık. Bu çok ciddi bir yatırım. Özellikle köylerimiz açısından çok kıymetli. Bunun dışında 20 ulaşım yatırımı daha tamamladık. Bunların toplam maliyeti 138 milyon lira değerinde. Gebze Darıca metrosu hızla devam ediyor. Şehrimiz için ölüm kalım meselesiydi. Eğer bizim üzerimize kalsaydı ne metro bitirdi ne başka yatırım yapabilirdir. Büyükşehir’in yılda 800 milyon liralık yatırım yapabilirdi. Metro Büyükşehir’in 5 yıllık bütçesi kadar. Muhalefet helal olsun bunu nasıl devretti deme erdemini göstermediler. Bu şehrin kurtarma çabasını görmediler.
BAKANLIK YAPMAZSA BİZ YAPARIZ
Şehir Hastanesi Tramvay yolunu Ulaştırma Bakanlığına devrettik. Buna de “Sizin iş yapmaya niyetiniz yok” dediler. Onlar bunları anlayamaz. Biz olumsuzluklara gözümüzü ve kulağımızı kapattık. Burada mahkeme süreci var. Bunu Ankara’ya gittiğimizde konuştuk. Mahkeme süreci tamamlandıktan sonra hızla devreye alınacaktır. Ulaştırma Bakanlığı yapmazsa biz yaparız. Ulaştırma Bakanlığı yaparken biz de yapmaya uğraşmayız.
TOPLU TAŞIMAYI YAPILANDIRACAĞIZ
Toplu taşımaya 266 milyon 371 bin lira ile 109 araç aldık. Toplu taşımaya zaman zaman kızıyoruz ama onları da ezip vatandaşa hoş görüneyim demem. Onlarla birlikte çalışıyoruz. Otobüsleri aldığımız için kızıyorlar. Ama bunlar onların da iyiliğine olacak. Toplu taşıma oranını büyüteceğiz ve onlar da mutlu olacak. Esnaflarımızın canına ot tıkayarak iş yapmayacağız. Onlar de bizim haklı olduğumuzu görecekler. Araçları toplu taşıma sistemini yapılandırmak için kullanacağız. 6 ay içinde araçlarımız elimizde olacak.
TRAMVAY HATTI BAŞLADI
İzmit Kuruçeşme tramvay hattı için ihalemizi yaptık. 85 milyonluk bir yatırım olacak. Karamürsel tüneli 60 milyonluk yatırım yaptık şimdiye kadar. Üst çalışmaları devam ediyor. Bayrama kadar nasip olursa bitecek. Gebze Tem Otoyolu köprü bağlantısını 52 milyon 705 milyona mal ettik. Körfez-İlimtepe için birinci etabı ihale ettik ve 25 milyon 929 milyona yapacağız. İzmit Solaklar yolu 12 milyona yapıldı v yakında bitecek. Yol yapım çalışmalarına 48 milyon 938 milyon lira harcadık. Ayrıca 20 ulaşım yatırımı devam ediyor. Toplam maliyetleri 94 milyon lira.
HODRİ MEYDAN
Alt yapıda 36 hizmeti 571 milyon liraya bitirdik. 517 milyonluk 4 yatırım ise devam ediyor. İçme suyu hatlarına 181 milyon lira harcadık. Alt yapıyı yapmadan yapılan üst yapı şehre ihanettir. 111 milyon 297 bin liraya kanalizasyonları yapıyoruz. Küresel ısınma, su savaşlarından bahsedenler bir kilometre kanalizasyon ve içme suyu hattı yapmadı. Biz büyükşehir belediyeleri arasında yapılan eser ve hizmetlerle en birinci belediyeyiz. Biz işin edebiyat kısmında değil, işin direk hizmet kısmındayız. Halep oradaysa arşın burada hodri meydan.
ALT VE ÜST YAPIYI BİRLİKTE YAPIYORUZ
Alemdar caddesi gibi bir yerde çalışmak akıl işi değil. Biz yaptık. İnsanlar bize yalan söyleyin diye mi oy verdiler yoksa işlerini yapmak için mi? Biz emanetlerini korumak için çalışıyoruz. Kırsal alanlarda alt yapı çalışmasına 65 milyon 593 bin lira harcadık. 56 milyon 425 bin liraya 47 içme suyu deposu yaptık. İSU üst yapı çalışmalarına 48 milyon lira harcandı. Bunu alt yapı ve üst yapının tek elden çıkması için karara bağladık. Alt yapıyı yapan adam üst yapının da sorumlusu olmazsa alt yapıdaki titizlik beklendiği kadar olmuyor. Bu nedenle alt ve üst yapıyı bir arada çıkartırsak müteahhitte hesap sorabilelim. Ayrıca 30 alt yapı çalışması tamamlandı.
İSU EN YATIRIMCI SU ŞİRKETİ
Devam eden alt yapı çalışmalarında 202 milyonluk yatırım devam ediyor. Kanalizasyonda 199 milyonluk yatırım devam ediyor. Şehrin altını üstüne getiriyoruz derken hayal satmıyoruz bunların hepsi gerçek. 82 milyonluk yağmur hattı ve dere ıslahı çalışması devam ediyor. 93 milyon 775 bin liralık 61 milyonluk yatırım devam ediyor. Şehrin büyüklüğü ile kıyaslandığında İSU en güçlü kuruluşlarından biri. 30 Büyükşehir arasında su fiyatında İSU 25’inci sırada. Yatırımcılıkta birinci sıradayız.
ÜST YAPIDA 167 MİLYONLUK YATIRIM BİKKİ
Üst yapıda 167 milyon 981 bin liraya 37 eser ve hizmet tamamlandı. 115 milyonluk 15 eser ise devam ediyor. 47 milyona 4 tane spor salonu yaptık. 37 milyona 3 olimpik spor salonu yapıldı. 11 milyon 924 bin liraya 5 kültür merkezi yaptık. 8 milyon 839 bin liraya Kartepe Kent Meydanı yaptık. 2 yeni itfaiye müfrezesi yaptık toplam 8 milyon lira tuttu. Pişmaniyeciler çarşısını 1 milyon 900 bin liraya yaptık.
GEBZE SPORCU EĞİTİM MERKEZİ BİTİYOR
42 milyonluk Kandıra Belediye hizmet binası son baharda tamamlanacak. Gebze Sporcu Eğitim Merkezi 33 milyon 498 milyona mal olacak. Yakında tamamlanmasını bekliyoruz. Statlarımızı yeniliyoruz. 9 kimyon 501 bin liraya yeni itfaiye binası yapıyoruz. 20 bin 630 metrekare büyüklüğünde bir bina olacak. Esnaf odalarına verdiğimiz Kadıköy katlı otoparkında verdiğimiz yerin içinde çalışmalar devam ediyor. Darıca Kapalı Pazar alanını, çocuk trafik eğitim alanı yapıyoruz.
DÖNÜŞÜM PROJELERİ BAŞLADI
Çevre ve şehircilikte kısmında 336 milyon 927 bin liraya 38 hizmet ve eser bitirdik, 99 milyon 543 milyonluk 22 eser ise devam ediyor. 2 milyon ton atığı 85 milyon liraya aktardık. Kamulaştırmalara 127 milyon 214 bin lira para harcadık. Sadece iş yerleri satıldı. Bunun dışında arsa satmadık. Ama satmak gerekirse satarız. 19 milyon 883 bin liralık sahil yatırımları devam ediyor. Gölcük Sultan Baba mesire alanını 1 milyon liraya düzenliyoruz. Genel temizlik ve denetim için 14 milyon 225 bin lira harcayacağız. Derince Millet Bahçesi, Gölcük Millet Bahçesi, Cedit, Dilovası ve Körfez Kentsel Dönüşüm projeleri, Dilovası
KÖMÜRCÜLER OSB’DE SONA GELİNDİ
Kömürcüler OSB projeleri devam ediyor. Seçim çalışmalarından beri burayla özel ilgileniyorum. 15-20 kez Çevre Bakanımız ile görüştük. Burası kapanacak. Kapatma dilekçesi verdiler. Bacasız başka bir forma dönüşme taleplerini sanayi bakanlığına verdiler. Önümüzdeki günlerde kapatma sürecine başlayacağız. Dilovası’nda yapılacak kentsel dönüşüm için 20 milyonluk bir kamulaştırma yaptık. Körfez Barbaros Mahallesinde dönüşüm için çalışmaları başlattık. İlk etapta 500 konut inşa edilecek ve burada sorunu çözeceğiz.
BİRİ AÇ YATARSA YERİMİZ CEHENNEMDİR
Sosyal kültürel hizmetlerde 46 hizmete 363 milyonluk kaynak kullandık. 41 kart desteği olarak 64 bin 813 bin lira olarak verdik. Hasta nakil hizmetine 29 bin 163 bin lira harcadık. 35 bin 774 aileye 22 milyon 512 bin lira yakacak yardımı verdik. 13 milyona 536 bin kişiye sıcak yemek verdik. 6 milyon 182 bin liralık kırtasiye yardımı verdik. Barınma ve konaklama merkezine 5 milyon 416 bin lira bütçe kullandık. Bu kentte aç yatan biri olursa bizim yerimiz cehennemdir. Bu siyaseti yapılacak bir malzeme değil. Hızla yaraların sarılması gereken bir meseledir. Annelere 1 milyon 773 bin liralık süt verdik.
100 AİLEYE BALIK TUTMAYI ÖĞRETİYORUZ
Sosyal yaşam desteği alan 23 bin ailede 100 aile için mantarcılık eğitimi verip, mantar seraları vereceğiz. Şu anda kendi imkanlarımızla başlayacağız. 100 aileye balık tutmayı öğreteceğiz. Derdimiz onları üretken hale getirmektir. Destek alan ailelerin 1 milyon 270 bin liralık su faturası ödedik. 21 bin 453 evde bakım hizmeti veriyoruz. Halk ekmek için 48 adet büfe yaptık. Kılavuz gençlik kapsamında gençlerimize 69 milyon 904 bin lira destek verdik. Amatör spor kulübüne 11 milyon 600 bin lira destek verdik. KOMEK’e 85 milyonluk bütçe harcadık. Robotik Kodlama sınıfları için 10 milyon lira kullandık.
İSTİHDAM VE ÜRETİME DESTEK
İstidam ve üretimde 9 projeye 21 milyon 288 bin lira bütçe harcadık. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi tarıma büyük katkıda bulunduk. Çiftçiye alım garantili bir proje yaptık. Komeksepeti.com devam ediyor. Ustam projesini başlattık. Bunlar istihdam ve üretime destek amacı ile yapıyoruz. 2 bin 500 çiftçimize 10 milyona tohum desteği verdik. 510 çiftçimize sera yapım desteği verdik. 150 çiftçiye tavuk, kümes ekipmanı ve yem desteği verdik. Arıcılık için 4 bin 200 ruşet kovan ve kovan altlığı verdik."