Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

Büyükakın Kandıra'dan seslendi: Büyük bir başarı hikayesi yazmak istiyoruz

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi kapsamında Kandıra’da yetiştirilen biberiye bitkisinin hasatı yapıldı.

10 Eylül 2022 Saat: 08:05
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 2.847 kez okunmuştur

Büyükakın Kandıradan seslendi: Büyük bir başarı hikayesi yazmak istiyoruz
Büyükakın Kandıra'dan seslendi: Büyük bir başarı hikayesi yazmak istiyoruz

Büyükşehir Belediyesi’nin Kandıra’da 14 dönüm arazide iki yıl önce başladığı tıbbi ve aramotik bitki projesinin hasadı sürüyor. Kandıra Kaymaz Mahallesi’ndeki 14 dönümlük arazide biberiye bitkisinin hasat programına katılan Başkan Büyükakın, burada çiftçilerle bir araya geldi. Programa ayrıca Genel sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, daire müdürleri, mahalle muhtarları, Kandıralı çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

‘ÜRÜN MİKTARI HER YIL KATLANACAK’
Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın çiftçiye büyük bir katma değer sağlayan biberiye bitkisinin hasadı yaptı. Akabinde şimdiye kadar elleriyle hasat yapan çiftçilere hasat makineis hediye edildi. Ardından açıklama yapan Başkan Büyükakın, “İlk yıl çok zorlandık. Hem çiftçimizin alana dair yeterli bilgisi yoktu hem de ilk kez yaptığımız bir işti. Aslında konunun uzmanı olmayanların da çok rahat göreceği bir şekilde dün kendini göstermeye başladı. Zaten beklenen de ikinci yılın sonundaydı. Mesela geçen yıla göre oranla tarladaki ürün iki katı oldu. Bir sonraki yıl muhtemelen iki kat daha artacak. Üçüncü yıldan sonra daha da artacak. Burası 14 dönüm civarında bir tarla. 4 ton ürün alınması bekleniyor” dedi.

‘UÇTAN UCA PLANLAMA’
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 130 ton civarında hasat yapıldığını belirten Başkan Büyükakın, “Bu sene o rakamlar yok. Ama 130 tonun üzerine çıkacağı çok açık. Üçüncü yıldan itibaren bu iyice artacak. Burada sadece tıbbi aromatik bitkilerin tarladaki üretimiyle ilgilenmiyoruz. Uçtan uca bir planlama bu. Asıl farklılık ve yenilik burada. Yapmaya çalıştığımız şey şuydu: Bir çiftçinin yapmış olduğu faaliyetin katma değerini yükseltmek. Böyle olunca kırsala dönüş bir temenni olmanın öresine geçebilecek. Yoksa hadi gelin köyümüze geri dönelim türküsünü söyler dururuz onun ötesinde bir realize olma imkânı olmaz” diye konuştu.

‘YAĞINI ÇIKARARAK KÂRI ARTIRIYORUZ’
Sözlerini sürdüren Büyükakın, “Katma değer diğer konvansiyonel ürünlerle karşılaştırıldığında bu proje kapsamında bire 18 oranında artacak diye ümit ediyoruz. Asıl akıl ise şu: tıbbi aromatik bitkilerin yağının çıkarılacağı iki tesisimiz. Biri TÜBİTAK MAM’ın arazisinde. Gerçekten muhteşem bir bilimsel arka plan çalışmaya devam ediyor. Yine İzmit’te bir distilasyon tesisi var. Türkiye’nin en büyük distilasyon tesisi. Çok basit bir örnek verirsek tavuğun yumurtasını sattığınızda alacağınız katma değer belli. Ama bu uçtan uca planladığınızda yani tavuk döner satarsanız şüphesiz tavuğu canlı sattığınızdan daha yüksek bir kazanç sağlarsınız. Buradaki mantık da bu. Sadece biberiye olarak sattığımızda kilogram başına elde edeceğimiz değer bir birim, bunun yağını çıkarttığımızda ise bu birim 18’e çıkacak” dedi.

‘ÖZEL SEKTÖR DE FAYDALANACAK’
Projeye ilgili diğer hayalini de aktaran Büyükakın, “Bir başka hayalimiz yağ borsasını Kocaeli’de kurulması. Bunun için ticaret odamızla çalışıyoruz. Yapıldığında daha da büyük bir ağ ekonomisi oluşacak. Devamında ise asıl önemli olan şey şu: İlaç endüstrisinin bir girdisi bu ürün. Aynı zamanda kozmetiğin bir girdisi. Bu alana doğru ilerleme kaydedildiğinde çok daha büyük bir katma değer olanağı olacak. Oradan sonraki beklentimiz şu yönde: çiftçimizin gerçekleştirme imkanı olmadığı bir faaliyeti belediyemizin destekleriyle yapmak. Bundan sonraki safhada burası serpildikçe, ağ genişledikçe, ekili alan arttıkça ve bu özel sektöre aktarıldıkça bunun ardından özel sektör kuruluşları olacak” şeklinde konuştu.

‘ALANA İLGİ BAŞLADI’
Projeden beklentisini de açıklayan Büyükakın, “Beklentimiz bu işi bizzat uçtan uca yapan çiftçilerin sayısının artması. Yağ çıkarma faaliyetinin özel sektör tarafından ilgiye karşılanıp realize edilmesi. Bazı öze sektör kuruluşları tesislerimizi gezip benzerini yapmak istiyorlar. Ardından kozmetik ve ilca alanında faaliyet gösteren firmaların alana ilgisi başlayacak, başladı da. Biberiye ve oğulotunun kullanmak isteyen firmalar bizimle temasa geçti. Nihai noktada 6 milyar dolarlık bir dünya pazarı oluştu. Türkiye sadece 40 milyar doların üzerinde bir ihracat ve ona yakın bir ithalat rakamlarına sahip. Bu büyük pazarda epidemik çeşitliliğin bu kadar çok olduğu bir ülkede aslında çok daha büyük bir Pazar payı olması beklenir. Oraya doğru giden bir vizyon olacağını düşünüyorum” dedi.

‘BAŞARI HİKAYESİ YAZACAĞIZ’
Projenin uluslararası boyutunun da olduğunu ifade eden Büyükakın, “Pandemi ve küresel ısınmayla ve Ukrayna Rusya savaşıyla birlikte gıdanın ulusal bir güvenlik meselesi olduğunu da fark ettik. Bu doğrultuda da yaklaşmamız lazım. 2010 yılında Kocaeli’de ekili arazilerin toplamı 40 bin hektar civarındaydı. Bugün itibariyle 70 bin hektarı geçti. Ekilmeyen arazinin kalmaması lazım. Bu zincirin tarladan tüketiciye kadar oluşması gerekiyor. Burada büyük bir başarı hikâyesi yazmak istiyoruz. İlimizde gerçekten muhteşem bir ekosistem var ve belediye olarak bu ekosistemi teşvik etmek istiyoruz” diye konuştu.

‘KADIN İSTİHDAMINA DA KATKI SAĞLADIK’
Başkan Büyükakın son olarak “Türkiye’nin ulusal güvenlik politikasına katkı sağlayacak emsal teşkil edecek bir çalışma yapıyoruz. Diğer illerden projemizi soranlar oldu. Hasat yapan kadınlarımızla da görüştük onlar da mutlular. Bu işin bir de kadın istihdamı boyutu var. Yaklaşık 60’a yakın kadın çiftçimiz çalışıyor. Özel sektörün çalıştırdıklarıyla beraber bu sayı 300’ü buluyor. Bu sadece biberiye yetiştirme meselesi değil. Büyük resimde ülkemizin gıda güvenliği stratejisine yönelik atılan adımlardan biridir. İnşallah önce Kocaeli’de sonra diğer illerde büyük katkılar sağlayacak” ifadelerini kullandı.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑