İlimizdeki ziraat odalarının başkanları Kandıra Ziraat Odasında bir araya geldi. Oda başkanları yaptıkları açıklamada Türkiyedeki çiftçilerin tarım kredi kooperatiflerine ve bankalara 32 milyar lira borçlarının olduğunu söyledi
Kocaelindeki tüm ilçelerin ziraat odası başkanları, Kandıra Ziraat Odasında bir araya gelerek toplantı yaptı. Kandıra Ziraat Odası Başkanı Kemalettin Erin ev sahipliği yaptığı toplantıya, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Karamürsel Ziraat Odası Başkanı Menduh Birinci ve Başkan Vekili Hasan Aslan, Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı ve Başkan Vekili Osman Fidan, Derince Ziraat Odası Başkanı İsmail Demir ve Başkan Vekili Hasan Turgut katıldı. Oda başkanları, Türkiyede yaşanan ekonomik sıkıntıdan Kocaeli ve ilçelerinin aşırı bir şekilde etkilendiğini ifade ederek tarım sektöründe bulunan çok sayıda çiftçinin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine 22 milyar 300 milyon lira borcu olduğunu açıkladı. ET-SÜT AYNI, İHTİYAÇLAR ZAMLI Oda başkanları diğer bankalara birlikte bu rakamın 32 milyar lirayı bulduğunu dile getirdi. İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Bekir Çanakçı, yaptığı konuşmada şunları söyledi: Çiftçilerimizin elektrik borçları 2,1 milyar, faiz borçları ise 1,8 milyar lirayı bulmaktadır. Bu rakamlar çiftçinin battığının ispatıdır. Çiftçilerimiz bankalardan çektikleri kredileri ödeyememekte ve borcu borçla kapatma yoluna gitmektedir. Et fiyatları 2 yıl önceki fiyatlarla aynı. Süt fiyatları da aşağı yukarı aynı oranda. 2012 yılında yem fiyatları yüzde 100, saman fiyatları yüzde 300, elektrik fiyatları yüzde 32, mazot fiyatları ise yüzde 23 artmıştır.
ÇOK TEHLİKELİ BİR GİDİŞAT Girdiler artıyor, maliyet yükseliyor ürettiklerimizin fiyatları aynı kalıyor. Hükümetimiz acilen önlem almalı, canlı hayvan ve et ithalatı derhal durdurulmalı ve hayvancılık müdahale kurulu kurulmalıdır. En kısa zamanda çiftçiye yem ve mazot desteği verilmeli, kesim ve süt desteği artırılmalıdır. Kocaelinin acilen modern bir hayvan pazar yerine ihtiyacı vardır. Büyükşehir Belediyemizin bu konuya acilen bir çözüm bulması gerekmektedir. Bölgemizde besiciler süt ineklerini kesime vermeye başlamışlardır ve bu da çok tehlikeli bir gidişattır. Önümüzdeki yıllar üretim durma noktasına girecektir. DESTEK YERİNE, KÖSTEK OLUYOR Hükümet üretimi destekleneceğine, adeta köstek oluyor. Tarım ülkesi olan ülkemizde çiftçi can çekişirken para babaları Çinden fasulye, İtalyadan ıspanak, ABDden fındık, Güney Afrikadan mandalina, Bulgaristandan nar, İrandan kayısı getirmektedir. Bunların ithali derhal durdurulmalı ve ithal sevdasından vazgeçilmelidir. Çiftçilerimizi bugün desteklemez mağdur edip batırırsak küstürürüz. Aklımızı başımıza alalım ve şunu iyi bilelim ki, Türk çiftçisi üretmediği sürece bizler aç kalırız, biz üretirsek Türkiye doyar. Biz dün 70 milyonluk Türkiyeyi ve 30 milyon turisti doyururken ne oldu bize? Herkes bunu iyi düşünmek zorundadır. 4 yıldır mazot ve gübre destek oranı hala aynıdır fakat ilaç, mazot, gübre ve elektrik yüzde 100 artmıştır. Çiftçinin bu yükün altından kalkması mümkün değildir.