Çiğ süte gelecek olan yüzde 8,5 oranındaki zama dair süt üreticisi Kandıralı Sadun Umut, “Henüz fiyat artışı yapmadık çünkü vatandaşa ağır geliyor fiyatlar üreticilerle yapacağımız istişare sonrası güncelleme yapacağız” dedi.
Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatını artırarak üreticilere litre başına net 14,65 lira ödenmesini kararlaştırdı. Bu karar 1 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girecek ve süpermarketler de dahil olmak üzere peynir ve süt ürünlerinde fiyat artışına neden olması bekleniyor.
ÜRETİCİNİN ELİNE LİTRE BAŞI 14,65 TL GEÇECEK
USK'nın aldığı kararla birlikte, çiğ süt tavsiye fiyatı üreticinin eline litre başına net 14,65 lira olarak geçecek. Bu fiyat artışının, süt ve süt ürünlerinin perakende satış fiyatlarına yansıması bekleniyor. Süpermarketlerin de dahil olduğu perakende satış noktalarında, peynir, yoğurt ve diğer süt ürünlerinin fiyatlarında artış yaşanması muhtemel.
“FİYATLAR AĞIR GELİYOR”
Kandıra’nın Sepetçi Köyü’nde kendi ürettiği sütleri satışa sunan Sadun Umut piyasa dair yaptığı değerlendirmede, “Şu an piyasa durgun bu sütler, peynirler bizim üretimimiz. Süt ve süt ürünlerine zam geldi ancak biz uygulamaya koymadık çünkü vatandaşa bu fiyatlar bile ağır geliyor. Aslında bize de çok ağır geliyor yemlerimiz çok pahalı, bakım ürünlerimiz, makinalarımız çok pahalı ama kimse üzülsün istemiyoruz.
“LİTRESİ 28-30 LİRA”
Zamlı fiyatı uygulamak için bu işi yapan arkadaşlarımızla oturup istişare yapıyoruz ona göre fiyatı uygulamaya koyuyoruz. Bazı bölgelerde uygulanmaya başlandı. Biz şu an litresini 28-30 liradan satıyoruz. Köyde alışın 20 lira olması lazım çünkü biz alt kesim vatandaşa hitap ediyoruz.
“MARKET ÜRÜNLERİ SAĞLIĞA ZARARLI”
Benim yaptığım yoğurt 3-4 günde ekşirken marketlerde aylarca durabiliyor. Tereyağı aynı şekilde damar tıkanıklığı yapıyor. Paketli sütlerin ne olduğu belli değil süt tozu olma ihtimali var. En güzeli üreticinin ürettiği gıdalardır. Hem devletin hem vatandaşın üreticiye destek vermesi lazım” dedi.