Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Dönmez İnşaat (Sağ 5)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Yaşam

Çöp Tesisine yer gösteremediler

Kocaeli Akademik Odalar Birliği çöp tesisi için yer seçimine ilişkin 16 yerden 12 yerin elendiğini belirtirken var olan ve olmayacağı bilinen yerler dışında bir yer önerisinde bulunamadılar

18 Şubat 2020 Saat: 18:02
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 3.322 kez okunmuştur

Çöp Tesisine yer gösteremediler
Çöp Tesisine yer gösteremediler

Kocaeli Akademik Odalar Birliği, Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili yaptıkları çalışmaların ardından kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Akademik Odalar Birliği belirlenen alternatif yerlerden 12’sinin elendiğini açıkladı. Akademik Odalar Birliği, yer önerisi olarak ise daha önce de gündeme gelen Dilovası taş ocağı dışında düzgün bir öneride bulunamadı.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Çalışma Grubun tarafından, toplamda 16 adet alan için Ofis çalışmaları yapılmış, bir kısım alanın “olabilirliği” üzerinden ofis çalışmalarına ilaveten arazi incelemeleri de yapılmıştır. Olası Alanlar içerisinde Gebze 1,2,3 Nolu Alanlar, Dilovası 1,2,3 Nolu Alanlar, Körfez 1 Nolu Alan, İzmit 1, ve 2 Nolu Alanlar ile İzmit KBB Fen İşleri Taşocağı için Ofis çalışmaları ve arazi incelemeleri birlikte yürütülürken; Gebze 4 Nolu Alan, İzmit 3 Nolu Alan, Kandıra 1 ve 2 Nolu Alanlar, Kartepe 1 Nolu Alan ile Dilovası’ndaki kapatılan Depolama Alanı için çeşitli önem seviyelerinde sadece ofis çalışmaları yapılmıştır.

16 YERDEN 12 YER ELENDİ

Alternatif alanların değerlendirilmesine dair KBB ile KAOB Uzmanlarının yaklaşımları farklılaşmıştır. KAOB TEMSİLCİLERİ Çevresel Faktörleri ön şart olarak belirleyerek alan seçimine yönelmiş. Çevresel Faktörler açısından yapılan Ön Değerlendirmeyi geçemeyen yerler alternatif olmaktan çıkarılmıştır. Bu yaklaşımla; 16 alternatif yerden 12’ si ÇEVRESEL FAKTÖRLER temelinde ve önceliğinde, komisyonda görev alan KAOB üyelerinin görüşleri doğrultusunda ön değerlendirmeden elenerek alternatif yer olmaktan çıkartılmıştır.

DEĞERLENDİRME DIŞI TUTULAN YERLER

Karar sürecinin “Ön Değerlendirme” aşamasını geçen Gebze 1 Nolu Alan, Dilovası 2 Nolu Alan, Gebze 4 Nolu Alan ve Dilovası Kapatılan Depolama Alanları kendi özgül durumları açısından yeniden değerlendirilmiş olup, Dilovası Kapatılan Depolama Alanı kapasite azlığı nedeniyle, Gebze 4 Nolu Alanda, özel bir şirketin faaliyet yürütmesi sebebi ile Çalışma Grubuyla birlikte arazi incelemesi yapılmaması, Özel şirket işletmesi ekonomik ömrünü sürdürmesi, ekonomik ömrünün tamamlanması için gerekli süre konusunda bilgi bulunmaması, Hakim rüzgar etkisi ile Ballıkayalar Tabiat Parkına olası etkisine yönelik araştırmanın varlığı hakkında bilgi edinilmemiş olması gerekçeleriyle alternatif alanlar arasında bulunmakla birlikte, bu aşamada değerlendirme dışı tutulmuştur.

UYGUN 2 YER BELİRLENDİ

Bu yaklaşımla, 2 adet alternatif alan öne çıkmış olup, sayısal değerlendirme sürecine gerek kalmaksızın Gebze 1 Nolu Alan ve Dilovası 2 Nolu Alanlar açısından önceliklendirme yapılmıştır. Kalan bu 2 alternatif alanın özellikleri karşılaştırılmıştır. Dilovası ilçesi sınırları içerisinde bulunan Dilovası 2 Nolu Alan’ının, Prodüktif olmayan maki vejetasyonu, 150 ha büyüklükte ve halihazırda alanın İmar Planlarında İmara İşli Çöp Alanı (İlgili kurum ve kuruluşların Uygun görüşlerinin alındığı anlamı da taşımaktadır.) özellikleriyle; Gebze ilçesi sınırları içerisinde bulunan Gebze 1 Nolu Alanın 12 ha büyüklükte, İSKİ Uzun Mesafe Koruma Alanı Sınırında, 2020 yılı Haziran ayına kadar alt yüklenicilerin çalışacağı bilgisi, Kuzey Marmara Otoban Yolu ile batısında Kadıllı Otoban Bağlantı yollarının da bulunması özelliklerine göre, önceliklendirilmesinin uygun olduğu değerlendirilmiştir.

KANDIRA NEDEN OLMAZ

Bu açıklamalar kapsamında, çalışmanın bu aşamasında, 16 adet alternatif alan içerisinde Atık Bertaraf Depolama Alanı olarak öncelik sırası ile Dilovası 2 Nolu Alan, Gebze 1 Nolu Alan tarafımızca uygun olarak değerlendirilmiştir. Bu aşamada, KBB Başkanınca kamuoyuna açıklanan Atık Bertaraf Depolama Alanı olarak ilan edilen Kandıra Cezaevi bölgesindeki alan ilgili olarak da şunları söylemek gerekmektedir. Öncelikle, açıklanan alan KBB yetkililerince atık bertaraf tesisi yer seçimi komisyonu gündemine getirilmiş ancak Cezaevinin doğusundan geçmesi planlanan yolun bu alandan geçmesi gerekçesiyle alan, arazi incelemesi dahi yapılmadan alternatif olmaktan çıkarılmıştır.

AKÇAKESE İLE İLGİL İDEĞERLENDİRMEDE BULUNMADIK

5.10.2019 tarihli toplantıda, KAOB yetkililerinin görüşlerini sözlü olarak (30 Ocak 2020 tarihinde ise yazılı olarak) Gebze Bölgesinde alternatif alanların oluşabildiği, ancak İzmit ve İzmit Körfezinin güneyinde alternatif alanların oluşmadığı” yönündeki özet görüşlerini içeren ifadeleri üzerine yeniden gündeme gelmiş; yolun güzergahının değişebileceği ifade edilmiş olup, bu tarihten sonra yalnızca KBB tarafından (KAOB’UN katılmadığı) bir süreç işletilmiş ve kamuoyuna bu yer Depolama alanı olarak açıklanmıştır. Özetle KBB tarafından Atık Bertaraf Tesisi ve Depolama Alanı olarak açıklanan Kandıra-Akçakese’de bulunan yer ile ilgili olarak Yol güzergâhının değişimi senaryosuna göre KAOB tarafından olumlu ya da olumsuz bir değerlendirmede bulunulmamıştır.

AYRINTILI OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ

2020 tarihli toplantıda KBB Başkanlığı, konunun önemi, aciliyeti ve bu bölgede başkaca alternatif bir yer geliştirilememesi gerekçeleri ile bu alanda ÇED sürecinin başlatılmasını öngördüklerini ifade etmiş ve KAOB’ un ilgili uzman birimleriyle ÇED sürecinde yer almasını, bu süreci birlikte yönetmeyi önermiştir. KBB Başkanlığının bu önerisi, KAOB Başkanlar kurulunun 03.02.2020 tarihli toplantısında görüşülmüş ve KAOB’ un Atık Yönetimine ilişkin görüşlerini içeren ve 2018 yılında KBB Başkanlığına sundukları rapor ile 05.10.2019 tarihli toplantıda sunulan ve yukarıda özetlenen Yer Belirleme Çalışmaları temelinde ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir.

ÇED BAŞLAMALI

Bu değerlendirmeler sonucunda; Öneri olarak sunduğumuz yerlere ek olarak; KBB Başkanlığının, Akçakese bölgesindeki alternatif alanın ATIK BERTARAF TESİSİ VE DEPOLAMA ALANI olarak kamuoyu ile paylaştığı ve başlatılmasını öngördüğü ÇED sürecinin, KAOB’un, ÇED süreçleri ve konu ile ilgili uzman kişilerden oluşacak bir Çalışma Grubu aracılığıyla, kamusal denetim rolünü üstleneceğini kamuoyuyla saygıyla paylaşıyoruz.”

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑