Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında saat 16.00'da toplandı.
Beştepe'deki toplantı 3 saat 20 dakika saat sürdü. Corona virüs aşı programı ve bayram tatili süresi başta olmak üzere ülke gündemindeki konuların ele alındığı toplantı sonrası alınan kararlar açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:
"Kabine toplantımızda koronavirüs olmak üzere dış güvenlik ve dış politika değerlendirmemizi yaptık. Aldığımız etkili ve yerinde tedbirler sayesinde pek çok ülkeden olumlu yönde ayrıştık. Salgının başından beri vatandaşlarımıza ücretsiz test hizmeti sunduk. Aşı hizmetlerini de ücretsiz olarak veriyoruz.
Buradan vatandaşlarımıza aşı randevularını bir an önce alarak bu musibetten korunmalarını diliyorum. Aşı konusunda yürütülen olumsuz kampanyaların hiçbirinin ilmi ve akli temellere dayanmadığının altını çizmek istiyorum. Toplumsal bağışıklık elde edilene sağlık tedbirlerine devam etmeliyiz.
150 milyar lirayı doğrudan destekler aşmış bulunmaktadır. Kullandırılan ve tüm ertelenen krediler ile 524 milyar liralık bir kaynağı harekete geçirdik. İhtiyaç sahibi, çalışan, üretici, yatırımcıya kadar kimseyi yalnız bırakmadık. Hem alım yaptığımız ürünlerin kapsamını genişlettik, çiftçimizin yüzünü güldürecek fiyatları açıkladık.
Tarımda yaşanan kuraklık nedeniyle ortaya çıkacak muhtemel sıkıntılara karşı tedbirlerimizi aldık, alıyoruz. Hayvancılık sektörünün kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla yem bitkileri desteklerimiz devam ediyor. Bu destekler sayesinde yem bitkileri ekim alanı 2,5 milyon hektara yükseldi.
Hububat et, süt, yem fiyatlarını aşırı şekilde yükseltmeye çalışanlara izin vermeyeceğiz. Ankara için çok önemli olan arıtma ve atık su toplama kolektörleri ile Kırıkkale sulaması ve Çankırı Dereçatı Barajı'nı hizmete açtık. Sahip olduğumuz bütüncül yaklaşım sayesinde dünya ve AB ülkeleri küçülürken biz 2020 yılını büyüme ile kapattık.
2020'ye oldukça iyi başladık. İlk çeyrekte yüzde 7'lik büyüme performansı yakaladık. Büyümede dış talep ile iç talep arasında arzuladığımız dengeleme başlamıştır. İkinci çeyreğe ilişkin öncü göstergeler yıllık yüzde 20 büyümeye işaret ediyor. İhracatta her gün yeni bir rekora imza atarak ilerliyoruz.
Aldığımız tedbirler ve ekonomik faaliyetlerdeki canlanma sayesinde 2 milyon 880 bin istihdam artışı sağladık. Bu rakam elbette yeterli değildir. İç gücü piyasalarını canlandırmak en temel önceliği sağlamaktır. Emeklilerimizin Temmuz ayı emekli aylıkları ile emekli ikramiyelerini Kurban Bayramı öncesinde ödeyeceğiz.
Toplamda 38 milyar liralık bir ödeme gerçekleştireceğiz. Türkiye ekonomisinin en sağlam alanlarından bir tanesi de kamu maliyesidir. Son derece güçlü bir bütçe performansı gösterdik. Vergi politikalarında gelir ihtiyacı ile vergi yükü arasındaki hassas dengeyi korumak için büyük özen gösteriyoruz.
Ekonomi reform programımız kapsamında basit usulde vergilendirilen esnafımızın tüm kazançlarını vergi dışı bırakıyoruz. İstihdamın desteklenmesi, iş gücü maliyetlerin azaltılması amacıyla çok önemli düzenlemeleri hayata geçirdik. Her bir işçi için işe alınan asgari ücretteki vergileri 12 ay boyunca karşılıyoruz.
Döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların vatandaşa yansımasını en aza inmesi için gerekli önlemleri aldık. Bugün mazotta 2 lira, benzinde 2,5 lira ÖTV almamız gerekirken mazotta 73, benzinde 83 kuruş ÖTV alıyoruz.
Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi almak suretiyle gelir vergisine yeni bir dilim ekledik. A'dan Z'ye her kesime yaptığımız düzenlemeleri burada saymakla bitiremeyiz.
Yunanistan, Macaristan, Portekiz, Estonya, Şili gibi ülkelerde dolaylı vergi oranları çok daha yüksektir. Ülkemizde uygulanan vergi oranları ile OECD ülkelerinde vergi oranlarına bakıldığında bunun da yalan olduğu görülecektir. Gelir Vergisine ilişkin en yüksek vergi oranını yüzde 40'a indirdik.
Kurumlar Vergisini bu yıl yüzde 25, gelecek yıl yüzde 23 olarak uygulayacağız. 2023'te de yüzde 20 seviyesine indiriyoruz. OECD ülkeleri arasında KDV oranı en düşük ülkelerden biriyiz. Ortalama KDV oranımız yüzde 14'e geriliyor. Vergi geliri üretemediğimizi söylüyorum. Kamu gelirlerinin yaklaşık yüzde 84'ü vergi gelirlerinden toplanıyor.
Bütçe harcamamızın yüzde 72'sini vergi gelirlerinden karşılıyoruz. Vergi gelirlerimizi sürekli arttırıyoruz. Kayıt dışılığının azaltılması, vergi ile hizmetlerimiz için çok önemli reformları hayata geçirdik.
81 ilde 1050 vergi dairesinde hizmet sunulan işlemlerin neredeyse tamamı elektronik ortamlarda yapılıyor. Yılda 150 milyon beyanname elektronik ortamda işlem görüyor. Bakanlıklar, bankalar ve SGK gibi, sayısı 100'ü aşan farklı kaynaktan bilgi alan Gelir İdaremiz bu bilgileri güncelleyerek vergi işlemi sisteminde kullanıyor.
Önümüzdeki en nemli sorunlardan biri yüksek enflasyondur. Yüksek enflasyonla mücadele takım oyununu gerektiriyor. Merkez Bankamız bu sorunu çözmekte kararlı bir yaklaşıma sahiptir. Enflasyona yol açan yapısal sorunların çözümüne güçlü bir şekilde odaklanmamız gerekiyor. Fiyat İstikrarı Komitesi'ni hayata geçirdik. Bir anda ortaya çıkabilen arz sıkıntılarına hızlı bir şekilde müdahale edilmesi şarttır.
Enflasyon ataletini ortadan kaldırmak için Fiyat İstikrarı Komitesi'ni hayat a geçirdik. Bu komite vasıtasıyla yapısal sorunlara hızlı, etkin, sonuç odaklı çözümler geliştirmeyi planlıyoruz. Reel sektörümüzde döviz açık pozisyonunu azaltıyor.
Tüketimi teşvik eden, cari açığı arttıran finansman faaliyetlerinin azaltılması gerekiyor. Bu kapsamda gereken önlemleri aldık, almaya devam ediyoruz. Şirketlerimizin bilançolarını öz kaynak finansmanı ile güçlendirilmesine önem veriyoruz. Bu yılın ilk 6 ayında 23 şirket halka arz oldu. Halkımızın bu şirketlerimize sahip çıkacağına inanıyoruz.
Türk Lirası cinsi varlıkların cazibesini artıracak uygulamalar geliştiriyoruz. Kamuoyuyla 12 Mart'ta paylaştığımız ekonomi reform programını tüm paydaşlarının sıkı bir işbirliği ile çalışmasıyla hayata geçiriyoruz. Haziran ayı sonuna kadar tamamlanma süresi koyduğumuz 35 eylem başlığından 31'i bitmiş durumdadır. İlk yarı yıl için öngördüğümüz eylemleri başarıyla tamamladık.
Kamuda taşıt alımı, kiralanması, temsil ve ağırlama gibi harcama alanlarına katı sınırlama getiren tasarruf genelgemizi yayınladık. Kredi garanti fonu teminatıyla 5. ve 6. bölgelerde imalata dayalı, ihracatı önceleyen yatırımlara uzun vadeli kredi desteğini mümkün kıldık.
Yeşil üretim için teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla ARGE çalışmalarını destekliyoruz. Nüfusumuzun yüzde 25'ini oluşturan 18 yaş altındaki çocuklarımızın BES'e girmesinin önündeki engellerini kaldırdık.
Ülkemizin ve milletimizin bekasını tehdit eden güvenlik sorunlarıyla mücadelemizi kesintisiz sürdürüyoruz. Terör örgütlerine karşı tarihimizin en büyük mücadelesini veriyoruz. 28 yıl önce bugün Başbağlar'da teröristler tarafından alçakça katledilen kardeşlerimizi rahmetle yad ediyoruz.
MSB, İçişleri ve MİT'le bu mücadeleyi azim ve kararlılıkla sürdürüyoruz. Yurt içinde polisimiz, jandarmamız, askerlerimiz, güvenlik korucularımız, istihbaratımızla terör örgütlerini her geçen gün biraz daha geriletiyoruz. PKK'nın üst kadrosu tarihinde ilk kez Kuzey Irak'ta hareket edemez, toplanamaz ve örgütü yönetemez hale gelmiştir.
Son 6 ayda PKK'nın en üst kademesindeki isimler aynı akıbete düçar olmuştur. Örgütün Mahmur Kampı sorumlusu, Mahmur Kampı sorumlusu aynı akıbeti paylaşmışlardır. Milli İstihbarat Teşkilatımız DEAŞ'la mücadelede çok sayıda örgüt sorumlusunun yakalanmasını sağlamıştır.
Pek çok ihanetin sorumlusu olan FETÖ'yü kökünden kazıma çalışmalarına devam ediyoruz. Yurt içinde saklanan kripto FETÖ'cüleri kamudan ve toplum bünyesinden temizledik. Tüm mahrem yapılanmalarını ve arşivlerini tek tek ortaya çıkardık. Yurt dışındaki faaliyetlerinin akamete uğratılması için yoğun faaliyet içerisindeyiz. Yurt dışındaki örgüt mensuplarına yönelik çalışmalar kapsamında pek çok ülkeden 100'ün üzerinde kişinin Türkiye'ye getirildiğini söyleyebiliriz.
Milli İstihbarat Teşkilatımız son olarak FETÖ'nün Orta Asya Genel Sorumlusu Orhan İnandı'yı ülkemize getirerek adalete temsil etmiştir. Örgütün en üst düzey yöneticileri arasına katılan bu şahıs FETÖ'nün kirli parasını Orta Asya'da işletmiştir. Son dönemde üst üste yakalanan isimler dünyada hiçbir yerin kendisi için güvenli olmadığı gerçeğini bir kez daha göstermiştir.
Gümrüklerimizde yakalanan uyuşturucu miktarı 7 tonu aşmıştır. Bu tablo Avrupa başta olmak üzere bölgesindeki gençlerin uyuşturucudan korunmasında önemli bir misyonu göstermektedir."