Dernek Başkanı Adem Arı ve bölge muhtarları Akçakese Köyü’ne yapılması planlanan bertaraf tesisi için, “Biz teknik anlamda tesisi tartışmıyor ve tartışmaya açmıyoruz. Biz bu tesisin yerinin doğru seçilmediğini düşünüyoruz.” dedi.
Kocaeli Kandıra Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Adem Arı, Kocaeli Kandıra Çevre ve Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Orhan Günen, Sarıhocalar Köyü Muhtarı Tuncay İnce, Pirceler Köyü Muhtarı Erol Sert, Kısalar Köyü Muhtarı Engin Yılman, Akçakese Köyü Muhtarı Osman Akdeniz ve Terziler Köyü Muhtarı Abdullah Yavuz, Kandıra Akçakese Köyü’ne yapılması planlanan Biyokurutma Teknolojili Entegre Tesisini neden bölgelerinde istemediklerini anlattı.
KURUMLARI ZİYARET EDİYORUZ
Kocaeli Kandıra Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Adem Arı, “Biz Kocaeli Kandıra Çevre ve Kültür Derneği ve bölge muhtarları olarak ilçemize yapılacak olan Biyokurutma Teknolojili Entegre Tesisi yapımı için görüşleri alınacak kurumları ziyaret ediyoruz. Şu ana kadar Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri İl Müdürlüğünü ziyaret ettik. Bu ziyaretlerde ilçemize neden bu tesisin yapılmasını istemediğimizi anlatıyor ve hazırlayacakları görüşte bizim görüşlerimizi de dikkate almalarını istiyoruz fakat bize görüşlerini daha önce verdiklerini ifade eden kurumlar da var.
YERİN DOĞRU OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ
Biz teknik anlamda tesisi tartışmıyor ve tartışmaya açmıyoruz. Biz bu tesisin yerinin doğru seçilmediğini düşünüyoruz. Kocaeli’de doğan ve denize dökülen su havzasının 40 kilometre yakınına yapılmasına karşıyız. Burada hem yer üstü hem de yer altı suyu var. Yer üstü suyu Kandıra Sarısı ovasını besliyor ve bu ova da Kandıra’nın yüzde 75-80 oranında sebze ihtiyacını karşılıyor. Burada da Kandıra Karpuzu ve biberi gibi iki tane coğrafi işaret almış ürünleri var. Yapılacak olan Babaköy Barajı’nın da su toplama havzası alanında. Biz bu anlamda tesisin Akçakese Köyü’ne yapılmasını doğru bulmuyoruz.”