İlimizde kurulması planlanan iki ayrı taş ocağı ile ilgili olarak farklı kararlar alındı. Dilovası Çerkeşli'deki ocak için ret kararı verilirken, Kandıra Kocakaymazlar'daki taş ocağı için de ÇED süreci başlatıldı
DİLOVASI'nın Çerkeşli Mahallesi'nde yapılması planlanan taş ocağı ile ilgili olarak yeni bir karar çıktı. Buna göre ilçe halkının istemediği ocağının yapılmaması için girişimlerde bulunan Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, istediği sonucu aldı. Buna göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kurulması planlanan ocak için ret kararı verdi.
BAKANLIK SONLANDIRDI
Konu hakkında açıklama yapan Belediye Başkanı Hamza Şayir; "Vatandaşlarımızın itirazları üzerine, Çerkeşli Mahallesi'nde yapılması planlanan taş ocağı kapasite artışı ve hazır beton tesisi kurulması projesinin iptali için çalışmalarımız sonuç verdi. Proje süreci bakanlıkça sonlandırıldı" dedi.
KALKINMAYA KARŞI DEĞİLİZ
Dilovası halkının taş ocağına karşı çıktığını dile getiren belirten Başkan Şayir, "İlçemize çevresel olarak zarar verecek her türlü girişime el birliğiyle karşıyız. İktidar ve muhalefet meclis üyelerimiz ile birlikte Çerkeşli'de bulunan firmanın kapasite artırım talebi için yetkili birimlere olumsuz görüşümüzü bildirdik. Biz ilime, bilime, gelişmeye, ekonomik kalkınmaya karşı değiliz, dönüştürmeye karşıyız. Bu taş ocağına halkımız karşıydı, biz de karşı çıktık " ifadelerini kullandı.
ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI
Öte yandan Dilovası ile ilgili bu karar alınırken Kandıra için de farklı bir şekilde taş ocağı açılması kararı çıktı. Buna göre Kuzey Marmara Otoyolu inşaatı sebebiyle ilçeye bağlı Babaköy Mahallesi'nde kurulacağı duyurulan taş ocağının ardından Kocakaymaz mevkii için de ikinci başvuru yapıldı. Resmi başvurunun yapıldığı taş ocağı ile ilgili Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı.
BELEDİYE İŞLETECEK
Kocaeli Valiliği tarafından konu hakkında yapılan açıklamada, "Kocaeli ili Kandıra ilçesi Kocakaymaz mevkii, 3384302 erişim numaralı saha mevkiindeki Kandıra Belediye Başkanlığı tarafından yapılması planlanan I-A grubu maden ocağı ve kırma eleme tesisi projesi ile ilgili olarak Kocaeli Valiliğimize sunulan P.T.D. dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştır” denildi.
KANDIRALILARIN GÖZÜ TURAN'DA
Toplanda 9 buçuk hektarlık alanda kurulacağı kaydedilen kırma ve eleme kapasitesinin yıllık 380 bin ton olacağını söyledi. Öte yandan Kandıralılar ve özellikle Kocakaymaz Mahallesi sakinleri, alınan ÇED sürecinin başlatılması karanının ardından gözünü Belediye Başkanı Adnan Turan'a çevirdi. Yöre halkı, Turan'dan ÇED sürecinde red kararı vermesini istiyor.