Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin siber savaşa hazır hale geldiğini söyledi
AKP Kocaeli Milletvekili ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 14-24 Aralık’ta Türkiye tarihinin en büyük siber saldırısına ilişkin, ilgili tüm kurumlarla koordinasyon içinde çalıştıklarını ifade etti. Yeni Şafak gazetesine konuşan Fikri Işık, “TÜBİTAK’ın Siber Güvenlik ve Bilgi Teknolojileri Enstitüsü vasıtasıyla teknik destek sağlıyoruz. Tüm tedbirler alınıyor. Siber saldırı söz konusu olduğunda her ülke hedef haline gelebilir. Her ülkenin siber saldırıya maruz kalma riski bulunur. Bunun sebebi bazen siyasi tansiyonun yükselmesi, bazen çıkar çatışması, bazen bölgesel gelişmeler, bazen de küresel rekabet olabilir. Türkiye'nin siber saldırıların hedefi haline gelmesi de son dönem yaşanan gelişmelerle bağlantılıdır” diye konuştu.
TİTİZLİKLE ÇALIŞIYORUZ
Yerli otomobil üretme çalışmalarıyla da ilgili konuşa Işık, “Şu anda çalışmalarımız takvime uygun ve başarılı bir şekilde yürüyor. Prototipler hazırlandı. Hedefimiz 2016'nın sonuna kadar 30¬40 araçlık bir filo üretmek. 2018'in Mayıs, ¬Haziran'ında da piyasaya çıkacak dizaynı ve teknolojisiyle aracın tanıtımını yapmak. 2019'un sonuna kadar da seri üretimini gerçekleştirmek. Yerli otomobile karşı büyük bir toplum desteği ve ilgisi var. Ayrıca bu çalışmanın seçime dönük bir çalışma olmadığını herkes gördü. Biz seçimin hemen ertesinde de yerli otomobille ilgili çalışmalarımızı sürdürdük. Bu çalışmalar bugün de devam ediliyor ve 2019'a kadar da yoğun çalışmalarımız olacak. Kılı kırk yaran bir titizlikle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnsanlarımız bir daha hayal kırıklığı yaşamasın diye çok dikkatli davranıyoruz” dedi.
ÖNCELİKLİ TERCİHİMDİR
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ısrarla istediği başkanlık sistemi ile ilgili soruları da yanıtlayan Işık, “Dünyada en gelişmiş demokrasi olarak gösterilen ülke Amerika ve başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Alınacak güvenlik sistemleri ve mekanizmaları ile bu tür endişeler zaten ortadan kalkar. Başkanlık sisteminin Türkiye'de mutlaka tartışılması lazım. ‘Nasıl bir başkanlık sistemini hayata geçirelim ve bunu uygularken de hangi güvenlik mekanizmalarını kurgulayalım’ konuları konuşulması, tartışılması gereken başlıklardır. Federatif yapı iddiası bir ezberden ibaret. Almanya'da olduğu gibi parlamenter sistemde olup federatif yapıya sahip ülkeler olduğu gibi tam tersi örnekler de mevcut. Türkiye de pekala üniter yapı içinde başkanlık sistemine geçer ve bundan dolayı da en küçük bir zaaf yaşamaz. Yeni anayasada başkanlık sisteminin olması benim öncelikli tercihimdir” görüşlerine yer verdi.