Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, Kandıra Akçakese Mahallesi’ne yapılacak olan Biyokurutma Teknolojili Entegre Tesisi hazırlanan örnek maket üzerinden anlattı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra Akçakese Mahallesi’ne yapılması planlanan çöp tesisi kamuoyunda tartışmalara sebep olmuştu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, konuya ilişkin basın açıklaması düzenleyerek Biyokurutma Teknolojili Entegre Tesisi anlatıldı. Kocaeli Kongre Merkezi’nde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç tarafından yapılan açıklama ardından Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mesut Önem, çöp tesisinin işleyişini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Açıklamanın sonunda ise tesisin maketi üzerinden sistem gösterildi.
YAKMA TESİSİNDEN VAZGEÇİLDİ
Biyokurutma Teknolojili Kurutma Tesisi’nin geliştirme ve karar alma sürecini anlatan Mengüç, şunları söyledi: “Şu an biz Kandıra’da bir tesis kuracağız ve bu tesisin ne olacağını anlatacağız. Buraya nasıl geldik? Bu tesisi kurmaya 1 akşamda mı karar verdik 2019 öncesinde bu konu ile ilgili çalışmalarımız vardı. ÇED toplantısı da yapıldı. Çöp ile ilgili sistemsel bir arayış vardı. O dönemde yakma tesisine uygun bir yer bulmuştuk. ÇED süreci ile ilgili süreç bakanlıkta devam ederken çöpün bertarafı konusunda itirazlar vardı ve vazgeçildi. O dönemde Akademik Odalar bir yakma tesisi yapılmasın demişti. Başkanımızda Akademik Odalar ile çalışarak yakma tesisinden vazgeçmeye karar verdi.
DEZAVANTAJIMIZ HAVZALAR
Biz aslında yer konusunda vazgeçmedik. Yakma teknolojisinden vazgeçtik. Çünkü yakma teknolojisi ile ilgili çok büyük bir alana ihtiyaç yoktu. Körfez’in kuzeyinde bulunan tüm alanları taradık. Ama en büyük dezavantajımız alanların havza olması. Çöp ile alakalı bir tesis yapmak istediğimizde alanın yüzde 70 – 80’i havzalar tarafından kapatılmıştı ve alan için alternatif alanlarımız yoktu. Alanları taradık 14 tane alan bulduk. En son geldiğimiz noktada, Akçakese’de ki alan dahil hiçbir alanda anlaşılamadı. Eskişehir’in bozkırlarına götürülmesi teklif edildi.
30 MİLYON TL’LİK YATIRIM
Bu çalışma ile ilgili bir sonuç alınamadı. Akçakese’de ki alan için bertaraf tesisi yapılmasına karar verdik. Bu teknolojiler dönem dönem değişiyor. Bize bir teklif geldi, İstanbul’da bir proje uygulanarak sonuç alınmıştı. AR – GE projesi yapmak istendi ve biz de inceledik. Sistem olarak incelendiğinde hayata geçtiğinde dünya çapında dahil talep alacak bir çalışma. O zaman Akçakese’de ki çalışmalar durduruldu ve AR – GE projesi desteklendi. Kamudan bir kuruş gitmeden 30 milyon TL bir vatandaş yatırım yapıldı.
KIRMIZI HALI BEKLEMİYORUZ
Biz B planı olarak da Akçakese’de aldığımız tepkileri minilanize edecek ne yapabiliriz dedik. Akçakese’de çalışmaları başlatmamız için izin almamız için izin almamız 2 buçuk senemizi aldı. Geldiğimiz noktada 12 Ağustos’ta bir ÇED süreci olacak. Bu bir başlangıçtır, halkın bilgilendirilmesidir. Her kuruma da projeyi anlatıyoruz. Akçakese ile ilgili konu ilk gündeme geldiğine neye itiraz edildiğine baktığımızda toprağımızı kirleteceksiniz, suyumuzu kirleteceksinizdi. Orada ki insanların kırmızı halılar sermesini beklemiyoruz. Ham maddesi çöp olan bir tesisin tepki alması normal.”