Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Siyaset

Hedef Kandıra'da yüzde 50 oy almak

2008 Mart 2004 seçimlerini teşkilat içindeki huzursuzluk ve ayrılıklar sebebiyle kaybeden AKP, bu nedenle 29 Mart 2009'a daha dikkatli hazırlanıyor. Emekli astsubay ...

11 Mayıs 2009 Saat: 22:11
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 2.925 kez okunmuştur

Hedef Kandıra'da yüzde 50 oy almak
Hedef Kandıra'da yüzde 50 oy almak

AKP'nin Kandıra Belediye Başkan adayı olarak ilan edilen Cengiz Kan, 29 Mart seçimlerinde hedeflerinin yüzde 50 oya ulaşmak olduğunu, çalışmalarını da bu doğrultuda yürüttüklerini söyledi

 

 

Kandıra'da özellikle CHP'nin AKP'den daha güçlü olduğu fikri hakim. Kandıra'daki seçmen özelliklerini anlatır mısınız?

Kandıra'daki seçmen eğilimini şöyle değerlendirebiliriz. Ben 2004'te siyasete girdim. O dönem Türkiye'de yoğun bir AKP rüzgarı varken, Kandıra'da da teşkilat içi küskünlük nedeniyle kaybettik. Ancak 2007 sonuçlarını incelediğimizde büyük bir farklılık görüyoruz. Seçmen eğiliminde bir değişiklik var. Bu değişiklik nedir? Ev ev Kandıra'yı gezip, tüm vatandaşlarımızı dinliyoruz. Bunu halk çok olumlu karşılıyor. Memnuniyetini de sandığa yansıtıyor. 2004'te Kandıra'da alınan sonuçlar ortada. 4 İl Genel Meclisi Üyesi çıkarmışız, ama belediyeyi kaybetmişiz. 2007 seçimlerine kadar birinci ile ikinci parti arasında en fazla 150 oy olmuş. 2004'te de böyle olmuş. Ancak 2007'de bu değişmiş. Bu değişimde etkili olan, bizim vatandaşlarla bir bir konuşmamız, dertlerini dinlememiz ve Büyükşehir'in hizmetleri. 2002 ve 2004 seçimlerinde oran olarak AKP'nin en düşük oy aldığı yer Kandıra. 2007'de ise Gebze'den sonra en yüksek olduğu yer Kandıra. CHP ile aramızda bin 100 fark oldu. Bu sonuç, 2007 seçimlerinden sonra Büyükşehir'in Kandıra'da yaptığı çalışmalardan ve bizim yüz yüze görüşmelerimizden, daha fazla çalışmamızdan dolayıdır. Biz ayrıca 2007'de aldığımız oyu seçimlerden sonra yapılan referandumda çek ettik. Oylarımızı daha da yükselttik.

 

Sayın Kan, 2007 ve 2008 başında Türkiye çok olağanüstü günler yaşadı. Bazı AKP ve CHP üst düzey yöneticilerinin açıklamaları, halkı dindar-laik kutuplaşmasına itti. AKP'nin yaptıkları seçmen tarafından pek göz önüne alınmadı. Şimdi ise o kutuplaşma azalmış durumda. Bunun yanı sıra ekonomik kriz, her gün işçi çıkartmaları, enflasyon, yolsuzluk iddiaları... Halkın AKP'ye bakışında farklılık olması bekleniyor.

Biz, mevcut genel politikalardan fazla etkileneceğimizi düşünmüyoruz. Tabi ki seçmen üzerinde etkisi olabilir. Ama bunun çok yüksek olabileceğini sanmıyorum. Kandıra için oylarımızın düşeceğini düşünmüyorum. En az 2007 seçimlerinde aldığımız oya ulaşacağımıza inanıyoruz. Bunun üzerine çıkma için çalışıyoruz. Çünkü Kandıra'da seçmen genel politikalardan çok fazla etkilenmedi. Ekonomik krizin olduğu söylenen bu dönemde çiftçi fındığını olabildiğince yüksek fiyata sattı. Kandıra'da Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açılmış olması, çiftçiye çok büyük yarar sağladı. Malını değerinde sattı. Bu ofisi Kandıra'ya getirmeseydik, mallar daha düşük fiyata satılacaktı. Kandıra seçmeni oy kullanırken bunu dikkate alacaktır. Kandıra ekonomik açıdan daha ileride. Bundan sonra da böyle olur. Öte yandan ekonomik krize rağmen Büyükşehir'in hizmetlerinin devam ediyor olması, vatandaşımızın AKP'ye daha sıkı bağlanmasını sağlıyor. Onların memnuniyetini görüyoruz. 

 

Kandıra'da yapılan hizmetlerde hep Büyükşehir Belediyesi'nin ismini söylüyorsunuz. Peki, bu yapılan hizmetlerde Kandıra Belediye Başkanı Mustafa Öğren'in hiç mi payı yok? Bu Kandıra'daki güzellikler sadece Büyükşehir'in mi eseri?

Mustafa Öğren'i de diğer partilerin adaylarını da çok yakından tanıyorum. Bu arkadaşlar Kandıralı, Kandıra'ya hizmet için uğraş veriyorlar. Kendi kulvarlarında yarışa girmiş. Öğren'in 5 yıllık performansı, Kandıra halkı tarafından değerlendirilecektir. Öğren'in performansına yönelik bizim duyduklarımız, yönlendirmeli olabilir. Ama sonuçta halk bu performansı değerlendirecek. Sadece Öğren'i değil. Partisinin politikalarını da inceleyecektir.

 

Benim sorum farklıydı.

Kandıra'nın Büyükşehir Belediyesi'ne entegre olması gerekli. Büyükşehir'in hizmetleriyle Kandıra Belediyesi'nin hizmetleri arasında uçurum var. Kandıra Belediyesi, mevcut bütçesiyle bu hizmetleri yapamaz. Fakat projelendirme ve bunları hayata geçirme konusunda daha iyi işler yapabilir. Halkın önceliklerini masaya yatırabilir. Ya da daha da ileri gidelim; Kandıra Belediyesi'nin elindeki imkan ve kabiliyeti, halkın beklentileri doğrultusunda kullanabilir. Ayrıca Öğren, yüz yüze diyaloglarda daha iyi olsaydı, daha başarılı olabilirdi. Bunlar halk nazarında değerşendirilecektir.

 

Benim sorum biraz daha farklıydı. Kandıra'ya yapılan önemli hizmetlerde Öğren'in payı yok mu? Büyükşehir “Biz bunu buraya yapacağız”mı? dedi. Yoksa Öğren'in çizdiği projeler sonucu mu bu hizmetler geldi?

Kamu kurumları arasında doğal bir yapı var. İşleyişte bir hiyerarşik yapı var. Kandıra Belediyesi tabi ki projesini yapıp götürecek, Büyükşehir Belediyesi'nden yardım talep edecek. Büyükşehir de bu projeleri değerlendirecek. Bu projeleri Kandıra Belediyesi projelendirmiş olabilir. Buna diyeceğimiz yok. Kandıra Belediyesi sadece yerini gösterdi. Örneğin Kandıra Belediyesi'nin bir otogarı var. Bunu Kandıra Belediyesi projelendirdi. Ayrıca kültür merkezi ve katlı otopark var. Bunları da Kandıra Belediyesi projelendirdi. Şunu soruyorum; katlı otopark ve kültür merkezi doğru yerde mi? Gerçekten amaca uygun mu yapıldı?

 

Size göre yapılmadı yani.

Kandıra'nın merkezine bu binalar inşa edildi. Bunun yerinin doğru olup olmadığını düşünmek lazım. Kandıra halkı doğru olup olmadığının cevabını verecek.

 

Size göre doğru yerde değil mi?

Şehir planlaması biraz daha uzun vadede düşünülmeli. Bunlar yapılırken çok dikkatli olunmalı. Bence doğru yere yapılmadı.

 

Geçen seçimleri nasıl kaybettiğinizi açıkladınız. Bu seçimde geçmişte yaşananların olmayacağı garantisi var mı?

O durum yaşanmayacaktır. Sorunlar çözüldü.

 

Birazda projelerinizden bahseder misiniz?

Kandıra hem tarım, hem de turizm kenti. Bu iki durumun da birbirine entegre olması gerekiyor. Bunu başarırsak, ilçe merkezindeki esnaf da canlanır. Bizim öncelikle pazar sorununu çözmemiz gerekir. Üreticiler sebze ve meyvelerini rahatça pazarlayabilmeliler. Bu pazarlama safhasına gelinceye kadar ortaya çıkan maliyetleri düşürmemiz gerekiyor. Bunun için maliyet düşürücü tedbirler alınmalı. Bu, çiftçimizin kar oranı artacak. Bunun dışında, ilçemize 4 yıllık veterinerlik ya da ziraat fakültesinin gelmesi için çalışmalarımız olacak. İkisinden birini mutlaka getireceğiz. Bu iki fakülte için Kandıra doğal bir laboratuvar olacak. Bunun dışında çiftçimiz üniversiteden akademik destek alacak. Bununla birlikte Kandıra'da farklı ürünler de yetişecek. Yılın her günü tarlalarımızda ürün olacak. Bu şekilde İstanbul'un dahi talebini karşılayabileceğiz.

 

Tarımla ilgili projeleriniz var mı?

Evet. Örneğin Araklı Göleti'nin yapımı. 1991 yılında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından başlanmış. 2006 yılına kadar bu göletin sadece yüzde 10'u yapılmış. Bu gölet bizim dönemimizde tamamlandı. Şimdi sadece çiftçilerimizin birlik kurmasını bekliyoruz. Bu göletten, sembolik rakamlarla çiftçimize su vereceğiz. Ben bu projeyi çok önemsiyorum. Bundan sonra Kandıra'da tarım daha da canlanacaktır.

 

Kandıra'da toplu konuta bakışınız nasıl?

Kandıra halkının böyle bir ihtiyacının olup olmadığını araştıracağız. Kandıra halkının gelir durumu düşük olduğu için, bu yönde yoğun bir talep olacağını sanmıyorum. Fakat ucuz konut projesinin Kandıra'ya katkı sağlayacağını düşünüyorum. Kent Konut veya TOKİ ucuz konut yapabilir. Fakat Kandıra eski yerleşim yeri ve bu tür yapılanmaya müsait değil. Bu uygulama için yeni bir bölge oluşturulabilir. Örneğin Orhan Mahallesi'nde şuyulandırma yapıldı. Bu bölge toplu konut için uygun.

 

Kandıra'da yüzde kaç oy almayı hedefliyorsunuz?

2007 seçimelerinde yüzde 47 oy aldık. Bu seçimlerde, bu oranı geçmemiz mümkün. Çalışmalarımız bu yönde. Hedefimiz yüzde 50.

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Kandıra'nın öncelikli beklentileri hayata geçti. Bundan sonra Kandıra'ya kültür merkezi yapmamız gerekiyor. Hem toplantılar hem de düğünler bu salonda yapılabilmeli. Öte yandan orta vadede bir arıtma tesisi ihtiyacımız olacak. Bu ihtiyacın giderilmesi gerekiyor. Kandıra'da su sorunu da çözülecek. 22 milyon metreküplük baraj projesinin alt yapı çalışmaları bitti. Yakında hayata geçecek. Bu baraj Sarmışlar Köyü'nde.   



       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑