Koza Birlik Kooperatifi Müdürü Gecengi ve Yön. Kur. Bşk. Yrd. Baykın ile Eskişehir kooperatif Merkezinde yaptığımız toplantıda; "200 Dut Fidanı dikildiği, 1 dönüm bahçede 5 PK. İpek Böceği üretilebildiği, 1 dönüm yerden 150 kğ KOZA elde edildi.
Kandıra köylerinde 40 yıl önce Dut yaprağından İpek Böceği besleyerek KOZA üretimi yapılıyordu. Ancak o yıllarda pazar sorunu vardı, köylümüz elindeki Kozayı satmakta güçlük çekiyordu.
1 DÖNÜM YERDEN 150 KĞ KOZA
Türkiye'de 1940'ta kurulan, 5 farklı ilde kooperatifi bulunan ve 64 ilde faaliyet gösteren ipek böceği yetiştiriciliğine olan ilgi artmaya başladı. Koza Birlik Kooperatifi Müdürü Kenan Gecengi ve Yön. Kur. Bşk. Yrd. Ali Baykın ve Kandıra'nın tanınmış isimlerinden olan Sedat Köse ile Eskişehir kooperatif Merkezinde yaptığımız toplantıda; ”1 dönüm bahçede 200 Dut Fidanı dikildiği, 1 dönüm bahçede 5 PK. İpek Böceği üretilebildiği, 1 dönüm yerden 150 kğ KOZA elde edildiği, Kozanın 2024 yılı KĞ fiyatının ise 1000 TL, Bayan ve Genç üretici ( 40 yaş altı) için ise 1400 TL olduğunu, Ülkemizde ipek Böceği üretimi, dağıtımı, yaş Koza alımı ( garanti alımlı) hatta Dut Fidanı teminini sağladıklarını " ifade ettiler.
40 GÜNLÜK BİR ÜRETİM SÜRECİ
İpek böcekçiliği diğer tarımsal faaliyetlerin yanında kolaylıkla yapılabilen, yılda sadece 40 günlük bir üretim süreci olan, pazarlama sorunu olmayan, Kandıra çiftçimiz için büyük bir gelir kaynağı olduğunu, maliyetsiz ve kısa sürede paraya döndüğünü üreticimiz rahatlıkla yapılabilen bir tarım faaliyeti.
PAZARLAMA SORUNU BULUNMUYOR
Kandıra Bölgesinde Mayıs ayının 20’si itibarıyla içerisinde ipek böceği larvalarının olduğu kutular Koza Birlik tarafından üreticilere ücretsiz olarak veriliyor. Haziran ayı sonu itibarıyla da elde edilen kozalar Koza Birlik tarafından üreticilerden alınıyor.
ÜRETİCİYE YENİ GELİR KAYNAĞI
Koza Birlik Kooperatifi Yetkilileri tarafından "Kandıra ve köylerimizde bu faaliyeti yeniden canlandırmak adına ben Koza üretmek istiyorum diyen tüm hemşehrilerime her türlü yardımı yapmaya hazırız " denildi.