İstanbul'un Osmanlı dönemine ait 2 büyük tarihi yapılarından Sultanahmet Cami ve Rumeli Hisarı'nın taşlarının gemilerle Kandıra Kefken Mahallesi Pembe Kayalar'dan taşındığı bilgisi, duyanları şaşkına çeviriyor.
İstanbul'un en önemli tarihi yapılarından olan Sultanahmet Camii ve Rumeli Hisarı'nın taşlarının, gemilerle Kocaeli'nin Kandıra ilçesi Kefken Mahallesi'nde bulunan Pembe Kayalar'dan taşındığı bilgisi, duyanları şaşkına çeviriyor.
İş insanı ve yapımcı Orkun Olgar, bu tarihi bağlantıyı duyururken, "Sultanahmet Camii, Rumeli Hisarı ve Kandıra Pembe Kayalar'ın ortak özelliği nedir?" sorusunu gündeme getirdi. Olgar, şu dikkat çekici açıklamalarda bulundu:
Pembe Kayalar’ın isminin kayaların renginden geldiğini belirten Olgar, buradaki kayaların aslında prehistorik dönemden beri kaya tedariği için kullanılan bir maden ocağı olduğunu vurguladı. O dönemde bu kayalar, denizin içinden çıkartılarak, Osmanlı gemilerine yükleniyor ve İstanbul Boğazı'ndan geçirilerek, Sultanahmet Camii ve Rumeli Hisarı gibi büyük yapılar için taş temin ediliyordu.
Olgar, "Pembe kayalar suyun içinde yumuşakken, dışarı çıkar çıkmaz sertleşiyor ve o dönemin teknolojisiyle kolayca işlenebiliyordu.Bu taşlar, İstanbul'un sembol yapılarının temellerini atmak için kullanıldı. Gerçekten ilginç bir bilgi, değil mi?" diyerek, bu tarihi mirasa dikkat çekti.
Bu şaşırtıcı keşif, İstanbul’un tarihi yapılarının inşasında kullanılan taşların Kandıra'nın Pembe Kayalar'ından taşındığını öğrenenleri hayrete düşürüyor. Bu bölgenin tarihî değeri, Osmanlı’nın büyük mühendislik başarılarını daha da anlamlı kılıyor.