Yerli otomobili 2 yıldan daha kısa bir süre içinde geliştirerek tarihi bir başarıya imza atan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ekibi içinde Kocaeli Üniversite mezunu çok sayıda kişi yer aldı.
Tüm Türkiye'nin merakla beklediği yerli otomobil, yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı büyük bir etkinlik ile tanıtıldı. Türkiye'nin Otomobilin Girişim Grubu'nun (TOGG) geliştirdiği otomobil, 2022 yılında yollara çıkacak. Yüzde yüz elektrikle çalışan bir SUV modelin ardından, önümüzdeki yıllarda ise sedan, b segment SUV, hatchback ve MPV gibi dört yeni model daha satışa sunulacak.
Fakat, modelin yarattığı heyecanın da etkisiyle, 2 yıldan daha kısa bir süre içinde sıfırdan bir elektrikli otomobil yaratan TOGG ekibi ise gözlerden kaçtı.
Bu noktada, tarihi bir başarıya imza atarak yerli otomobili Türkiye'nin ve dünyanın karşısına çıkaran bu ekibin kimlerden oluştuğuna bakmakta fayda var.
ÇALIŞANLARIN DÖRTTE BİRİ KADIN
Öncelikle, yerli otomobil projesinde kadın çalışanların payının büyük olduğunu belirtelim. Zira, TOGG CEO'su Gürcan Karakaş tarafından bizzat yapılan açıklamaya göre, TOGG ekibinin dörtte biri kadın çalışanlardan oluşuyor.
Bu oranı artırmak istediklerini belirten Karakaş, sabah saatlerinde katıldığı bir televizyon programında, "Hedefimiz bu oranı yüzde 33'e çıkarmak. Kadın tasarımcılar ve mühendisler yerli otomobilin geliştirilmesinde her konuda büyük katkıda bulundular" diye konuştu.
MAKİNE MÜHENDİSLERİ ÇOĞUNLUĞU OLUŞTURUYOR
Öte yandan, yerli modelin ortaya çıkarılmasında emeği bulunan TOGG ekibine yakından bakıldığında, ekibin büyük çoğunluğunun makine mühendisi olduğu görülüyor. TOGG ekibinde diğer öne çıkan meslekler işletme ve yönetim, elektrik ve elektronik mühendisliği, otomotiv mühendisliği, fiziksel bilimler, endüstri mühendisliği, matematik, enerji yönetim, ekonomi, çevre, mekatronik, uzay ve havacılık mühendisliği ile bilgisayar mühendisliği olarak karşımıza çıkıyor.
Yerli otoyu geliştiren ekibe görev tanımlarına göre bakıldığında ise, ekibin çoğunlukla mühendislik ve bilgi teknolojileri alanında çalışmalar yürüttüğü dikkat çekiyor. Öte yandan, operasyon, satın alma, iş geliştirme, finans, proje yönetimi, pazarlama, sanat ve tasarım gibi alanlarda TOGG ekibinin faaliyet alanları arasında yer alıyor.
KOÜ MEZUNLARI
Yerli otomobil ekibinde, en çok İstanbul Teknik Üniversitesi mezunlarının yer aldığı göze çarparken, Yıldız Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi mezunlarının da ekipte çoğunluğu oluşturduğu anlaşılıyor.
2018'DE KURULDU TOGG,
'5 babayiğit' olarak anılan BMC, Kıraça Holding, Turkcell, Zorlu Holding ve Anadolu Grubu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan protokol kapsamında yerli otomobili geliştirmek üzere 2018 yılında kuruldu. Haziran 2018'de ise, Bosch'ta üst düzey yöneticilik yapan Mehmet Gürcan Karakaş TOGG CEO'su olarak atandı. TOGG'un genel merkezi de geçtiğimiz Eylül ayında Gebze'deki Bilişim Vadisi olarak belirlendi.
ÖZELLİKLERİ NE OLACAK
Segmentinin en uzun aks mesafesine sahip otomobilin teknik özelliklerine ilişkin bilgiler de ilk kez paylaşıldı. Paylaşılan bilgiler şöyle:
“Buna göre, “Türkiye'nin Otomobili”, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak. Doğuştan elektrikli modüler platform ile 300+ ve 500+ kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak otomobil, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.
Gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketine sahip olan otomobil, 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.
Euro NCAP 5 yıldız seviyesine uyumlu, platforma entegre edilmiş batarya ile yüksek çarpışma dayanımı ve yüzde 30 daha fazla burulma direncine sahip olacak. Araç menziline yüzde 20'ye kadar katkı sağlayan geri kazanımlı frenleme de otomobilin önemli özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor.”