Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Röportaj

Kandıra’da fakülte var ama bina yok

Ka

8 Ekim 2014 Saat: 15:31
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 17.260 kez okunmuştur

Kandıra’da fakülte var ama bina yok
Kandıra’da fakülte var ama bina yok
Kocaeli Üniversitesi Kandıra Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Nevim Genç ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. 11 yıl boyunca Kandıra MYO’nun idareciliğini üstlenen ve görevini başarıyla sürdüren Nevim Genç, üniversitenin konumundan kaynaklanan sıkıntılar, 4 yıllık üniversitenin Kandıra’da açılması ve öğrenci sayısındaki düşüşe kadar birçok sorumuzu içtenlikle cevapladı. Okul binasını gördükten sonra kayıt yaptırmaktan vazgeçen öğrenci sayısının dikkate alınacak kadar fazla olduğunu da bizlerle paylaşan Genç, Kandıra’nın sosyokültürel anlamdaki eksikliklerinden de dert yandı. Sizleri Genç ile yaptığımız samimi sohbetimizle baş başa bırakıyoruz.
*** Öncelikle sizi tanıyalım - 1968, Rize doğumluyum. Yüksek lisans ve doktoramı 19 Mayıs Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nde tamamladım. Doçentliğimi de 2008 yılında yine Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı’nda aldım. 19 Mayıs Üniversitesi’nde bir buçuk yıl görev yaptıktan sonra 1994 yılında Kocaeli Üniversitesi’ne başladım ve o yıldan beri üniversite personeliyim. 2003’de ise Kandıra Meslek Yüksek Okulu’na müdür olarak atandım. Ayrıca Çevre Mühendisliği bölümünde hocayım. Belirli günlerde Umuttepe’de belirli günlerde Kandıra’da devam eden akademik bir hayatım var. ***Şu an Kandıra Meslek Yüksek Okulu’nda kaç bölüm var? - 4 bölümümüz var: Tekstil Teknolojisi, Halka İlişkiler ve Tanıtım, Bankacılık ve Sigortacılık ile İşletme Yönetimi. Örgün öğretim ve ikinci öğretim olmak üzere her bir bölümden iki şubemiz var. Yani toplam 32 sınıfımız mevcut. Öğrenci kapasitesi de 2 bin 500’ün üzerinde. Bunun bin 200’ü fiilen devam eden, diğerleri ise sadece sınavlardan sınavlara gelen öğrencilerimiz. Öğrenci potansiyelimiz yüksek. Kocaeli Üniversitesi bünyesindeki 21 meslek yüksek okuluna oranla öğrenci kapasitesi bakımından 4’üncü sıradayız. Kandıralı eleştirir hep öğrenci sayısı az diye ama biz diğer meslek yüksek okullarına göre iyi bir sıradayız. Ayrıca Tekstil Teknolojisi ve Halkla İlişkiler ve Tanıtım programları sadece Kandıra Meslek Yüksek Okulu’nda var.
DONANIMLI AKADEMİK PERSONEL LAZIM *** Bölümlerin artması için herhangi bir girişimde bulundunuz mu? - Bize turizm veya gıda ile ilgili bölümler açmamız yönünde teklifler geliyor. Tabii bu teklifi YÖK’e bildirsek bile Türkiye’de bu bölümden mezun olan öğrenci sayısına ihtiyaç olup olmadığı sorgulanıyor. Sadece Kandıra ölçeğine bakıp bölüm açmak doğru değil. Bizim şimdiye kadar bu konuda bir girişimimiz olmadı. Rektörlüğe iletmedik. İleride belki olabilir. Gıda Sanayi bölgesi kurulduğunda ihtiyaç duyulursa bu konu gündeme alınır ama bu konuda eğitimli akademik personelimiz de yok. Bunun alt yapısını da hazırlamak çok kolay değil. Laboratuar imkânları gerekiyor, donanımlı akademik personel lazım. Zor bir süreç. *** 2006 döneminden önce bölümler ve öğrenci sayısı daha yüksekti. Bölümlerin kapanmasının ve öğrenci sayısının düşmesindeki neden nedir? - İstanbul’daki özel üniversitelerin artması ve Kandıra’nın koşulları, öğrenci sayısının düşmesindeki en büyük etken. Çünkü öğrencilerdeki üniversite hayali; okul binası. Öğrenci akademik eğitimin derecesine bakmıyor, okul binasına bakıyor. Çoğu öğrenci üniversite denildiğinde Umuttepe Kampusu gibi bir bina hayal ediyor. Okul binasını gördüğünde ise hayal kırıklığı yaşıyor ve gelmek istemiyor. Buraya gelen öğrencilerde o beklenti var. Bunun dışında İstanbul’dan gelen öğrencilerin velileri, okul harcı, yol ve barınma masrafını düşündüğünde çocuğunu İstanbul’da vakıf üniversitesine göndermeye karar veriyor. Çünkü hemen hemen aynı masrafa denk geliyor. Öğrenciler de Kandıra’nın soysa-kültürel yapısına baktığında İstanbul’da kalmak daha cazip geliyor.
*** Kandıra Meslek Yüksek Okulu’ndan mezun olan öğrencilerin çalışma olanakları neler? - Öğrencilerimiz genelde DGS ile 4 yıllığa geçerim mantığıyla okulumuza geliyor fakat biz 4 yıllığa öğrenci yetiştirmiyor, ara eleman yetiştiriyoruz. Yine de her yıl en az 40-50 öğrencimizi DGS ile fakültelere yerleştiriyoruz fakat dediğim gibi bizim akademik eğitimimiz DGS odaklı verilmiyor. Programlarımızın çoğu öğrencilerimizin mezun olduktan sonra rahat iş bulacağı bölümler. Özellikle Bankacılık ve Sigortacılık öğrencilerinin çalışma olanakları harika. Bu programdaki öğrencilerimiz için özel firmalar bazı dönemlerde okulumuza geliyor. Öğrencilerimizi mülakata alıyorlar ve seçtikleri öğrencilerimizle okul biter bitmez işe başlayacağı konusunda sözleşme yapıyorlar. ESNAF DESTEK SAĞLAMALI *** 4 yıllık üniversitenin sürecini takip ediyor musunuz? - 4 yıllık üniversitenin atanan bir müdürü var. Süreç devam ediyor. Herhangi bir değişiklik yok. Fiziki şartlar tamamlandığında eğitim öğretim başlar. Şartlara bakıldığında Kocaeli’nde 4 yıllık üniversite sadece Karamürsel ve Kartepe’de var. Aslında çok iyi bir konumdayız. Bunun değerini anlamamız lazım. Şu anda Kandıra’daki 4 yıllık üniversitede Avrupa Birliği ve Dış Ticaret bölümü mevcut fakat bina ve öğrenci olmadığı için faaliyete geçemiyor. Fiziksel alt yapı tamamlandığında rektörlük akademik personeli atayacak ve hemen öğrenci alımına başlayacak, zor bir süreç değil. Kandıralı iş adamlarının da bu konuda duyarlı olmaları, esnafın da yeterli desteği yapmaları gerekir.
*** Okul binası yeterli mi? - Evet, yeterli. 50 kişilik bir konferans salonumuz var. Güzel bir kütüphanemiz, hocalarımızın dinleneceği bir oda, 12’ye yakın ofisimiz, 20’nin üzerinde de sınıflarımız var. Kapasitesi ve donanımı çok iyi. Tek eksiğimiz spor salonumuzun olmaması. Öğrencilerimiz hocalarıyla birlikte Kandıra’daki liselerin spor salonlarını kullanarak çalışabiliyor. Bu sayede birçok ödülün sahibi olduk. KAYITTAN VAZGEÇEN ÖĞRENCİLER VAR *** Öğrencilerin veya öğretim üyelerinin sıkıntıları var mı? Konumla ilgili sıkıntılarımız bitmez. Çevremizin fiziksel yapısını gördükten sonra kayıt yaptırmaktan vazgeçen öğrencilerimiz var. Akademik personel olsun veya öğrenci olsun sosyokültürel etkinliklerin Kandıra’da olmasını istiyorlar fakat yıllardır bu konuda bir adım atılamadı. Hocalarımızın çoğu bu konuda sıkıntılı.
*** Kandıra Meslek Yüksek Okulu’nun puan durumu nedir? - Bölümlerimizin çoğuna puansız geçişle öğrenci alıyoruz fakat puanla geçiş yapan öğrencilerimiz de var. Kocaeli Üniversitesi’ne bağlı meslek yüksek okullarının birçoğuna göre puanlarımız yüksek. Umuttepe Kampusu’ndan birçok meslek yüksek okullarına eğitim vermek için giden akademisyenler, Kandıra’nın öğrencisinin çok daha disiplinli ve kaliteli olduğunu her fırsatta dile getirirler. *** Okulunuzda görev yapan akademisyenlerin unvanları neler? - Okulumuzda 18 öğretim elemanı var. Ben doçentim. 4 yardımcı doçent, 1 uzman, diğerleri ise öğretim üyesi. Kadromuz, meslek yüksek okuluna göre çok iyi bir durumda.
*** Son olarak neler söylemek istersiniz? - 4 yıllık üniversite için gerekli adımlar atılmalı. Özellikle Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksek Okulu bir önce faaliyete geçmeli. Artık Kandıra’da bir kampus havası olmalı. Ayrıca Kocaeli Üniversitesi’nde bu ay içinde yapılacak olan rektörlük seçimlerinde aday olan isimlerin hepsinin son derece kıymetli olduklarını belirtmek isterim. Kentimiz ve üniversite için inşallah hayırlısı olsun diyelim. Bu vesileyle tüm halkımızın geçmiş Kurban Bayramı’nı kutlar sağlık ve esenlikler dileriz.
       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑