Şerbetçiotu, dünyada en değerli endüstriyel bitkilerden biri olarak biliniyor. Özellikle bira üretiminin en temel maddelerinden olan şerbetçiotu, ayrıca maya sanayi, past...
Şerbetçiotu, dünyada en değerli endüstriyel bitkilerden biri olarak biliniyor. Özellikle bira üretiminin en temel maddelerinden olan şerbetçiotu, ayrıca maya sanayi, pastacılık sektöründe de yaygın olarak kullanılıyor.
Şerbetçiotu, sanıldığı gibi, bir küçük bitki değil. Hızlı büyüyen bir ağaçta aynı çam ağacının kozalakları gibi yetiştiriliyor. Şerbetçiotu, dünyada çok ender bölgelerde yetişiyor. Çünkü çok özel iklim koşulları gerektiriyor.
Türkiye’de Şerbetçiotu üretimi, sadece Bilecik bölgesinde küçük bir alanda yetişiyor. Efes Pilsen’in de bağlı olduğu Anadolu Endüstri Holding, Bilecik yakınlarındaki bu tesiste ürettiği şerbetçiotu ile, kendi ihtiyacını bile karşılayamıyor. Türkiye, ihtiyaç duyduğu şerbetçiotunun ancak yüzde 30’unu yetiştirebilirken, ihtiyacın yüzde 70’i ithalatla karşılanıyor.
Dünyadaki en büyük şerbetçiotu üreticisi ise, bira sektörünün büyüklüğü ile de bilinen Almanya.
Kandıra’da Yetişti
Uzun yıllar Seka’da çalışan, Büyükşehir Belediyesi’nden emekli olan İzmitli Ali Aynagöz (48), tarımsal üretim alanındaki merakı çerçevesinde şerbetçiotu ağacını araştırmış. Hem Türkiye’de, hem yurt dışında pazarı hazır olan, ne kadar üretilse hemen satılabilecek bir ürün olan Şerbetçiotu’nu, Kandıra’da yetiştirebilmek için deneme üretimine girişmiş. Ali Aynagöz, Kandıra yakınlarında çok küçük bir arazide ektiği şerbetçiotu ağaçlarından bir yıl sonra ilk ürünleri almış. Şerbetçiotu ağacının, endüstrinin istediği vasıflarda ürün verebilmesi için en az 3 yıl geçmesi gerekiyor. Ali Aynagöz, buna rağmen ilk bir yıl sonunda elde ettiği ürünü Bilecik’te bulunan Anadolu Endüstri’ye, yani Efes Pilsen’e ait üretim tesislerine gönderdiğini, burada yapılan ilk analizlerin sonuçlarının da umut verici olduğunu söyledi.
Destek Verilirse, Büyük Bir Kazanç
Ali Aynagöz şerbetçiotu ağacı için Kandıra bölgesindeki iklimin uygun olduğunu kanıtladığına inanıyor. Bu çalışmasını, Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası, Ticaret Odası, Sanayi Odası ile Büyükşehir Belediyelerine kapsamlı raporlarla bildirdi. Aynagöz, Şerbetçiotu üretimine destek verilmesi, deneme üretiminden profesyonel üretime geçilmesi halinde, özellikle Kandıra bölgesindeki geniş alanların değerlendirilebileceğini, Şerbetçiotu üretimi ile bölgede çok önemli bir ekonomik gelişme sağlanabileceğini belirtti.
Bakalım, Ali Aynagöz’ün bir emekli vatandaş olarak yaptığı bu amatör girişim, bu konuda yetkili kurumlar tarafından desteklenecek mi?