Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

Kandıra’da yapılacak olan çöp tesisi çevre dostu olacak!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mesut Önem, Kandıra’da yapılacak olan Biyokurutma Teknolojili çöp tesisini sunumla anlatarak, “Çöplük yapmıyoruz geri dönüşüm tesisi yapıyoruz” dedi.

7 Ağustos 2024 Saat: 18:45
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.869 kez okunmuştur

Kandıra’da yapılacak olan çöp tesisi çevre dostu olacak!
Kandıra’da yapılacak olan çöp tesisi çevre dostu olacak!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra Akçakese Mahallesi’ne yapılması planlanan çöp tesisi kamuoyunda tartışmalara sebep olmuştu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, konuya ilişkin basın açıklaması düzenleyerek Biyokurutma Teknolojili Entegre Tesisi anlatıldı. Kocaeli Kongre Merkezi’nde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç tarafından yapılan açıklama ardından Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mesut Önem, çöp tesisinin işleyişini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Açıklamanın sonunda ise tesisin maketi üzerinden sistem gösterildi.

YÜZDE 65’İ GERİ KAZANMALIYIZ
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mesut Önem, tesisi anlattığı bir sunum gerçekleştirdi: “Bir her mevsimi dikkate alarak atık kategorizasyonu yapıyoruz. Toplam atığımız içerisinde yüzde organik atığımız var. Kocaeli’de 23 tane tesisimiz var. 8 tane aktarma istasyonumuz var. 12 ilçemizin atıklarını çift çidarlı ve tamamen kapalı gövde yapısı olan araçlarımız ile taşıyoruz. Atıkların Düzenlenmesi Yönetmeliğine göre bizim atıklarımızın yüzde 60’ını 2035’e kadar geri kazanmalıyız. Yurtdışında teknik incelemelerimiz oluyordu. 5 ülkede onlarca tesis ziyaret ettik. Bu ülkelerde ki tesislerin de çevresinde tarım arazisi olduğu görülüyor.

KOKU SORUNU OLUŞMUYOR
Gezdiğimiz tesislerinde tümünde koku, gaz ve su yoktu. Atıktan Türetilmiş Yakıt’ı çimento sektöründe kullanılıyor. Bu tesislerde depolama alanı kullanılmıyor. 50 bin metrekare kapalı alanda bu tesisi kurabileceğiz. Atık Kabul Ünitesi’nde negatif basınç ile koku sorunu oluşmuyor. Kurutma ünitesi biyolojik olarak kurutmanın gerçekleştiği yer. 12 hafta içerisinde çöpün nemi yüzde 60’dan yüzde 25’e düşüyor. Bu şekilde sektörlere ek yakıt haline gelmiş oluyor. Bu kısım Türkiye’de uygulanmış bir kısım değil. Çimento sektöründe biz dünyada 5’inci ülkesiyiz. İlimizde de 2 tane üretici var.

ÇEVRE DOSTU PROJE
Bu tesise başladığımızda herkese bir model tesis olacak. Kömürden kaçan tüm sektörler talip olacaklar. Döngüsel ekonomiye katkı sağladık. Çöp sorunu inşallah Kocaeli için bir sorun olmayacak. Çevre kirliliği oluşmayacak, tamamen kapalı ve çevre dostu bir proje. Biz bir çöplük yapmıyoruz geri dönüşüm tesisi yapıyoruz. Koku ve toz olmayacak, biyofiltrelerden geçecek ve dışarıya salınım olmayacak. Orman alanı yok edilmeyecek. Tesisin etrafında en az 3 bin adet fidan dikilecek. Taşımalar çöp kamyonları ile taşınmayacak. Suyumuz ve toprağımız kirlenmeyecek. Görsel kirlilik olmayacak, tabeladan başka bir şey gözükmeyecek.”

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑