Kandıra’da bulunan Ütük Göleti, kurumaya başladı. Göletteki su seviyesi iki yüzde 80 azaldı.
Kandıra Kocakaymaz Köyü’nde bulunan Ütük Göleti’nde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışın olmaması nedeni ile 2 ayda su seviyesi yaklaşık yüzde 80 oranında düştü. Bölgede yaşayan köylüler ise su ihtiyaçlarını karşıladığı gölettin kurumaya başlamamsın sebebiyle büyük sıkıntı çekiyor.
Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Hidrolik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mücahit Opan, Ütük Göleti’nde oluşan kuraklık ile ilgili açıklamalarda bulundu. Su kaynakları planlaması ve yönetimi, ülke ekonomisi ve öngörülen hayat standartları ile bütünleşmiş çok boyutlu ve karmaşık bir süreç olduğunu ifade eden Opan, “Su kaynakları sisteminde küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine bağlı kuraklık kontrolü gibi amaçlar, tekerrür aralığı bakımından uzun süreli planlama kapsamında ele alınmak zorundadır.
Ütük Göleti, küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine bağlı kuraklık ile tarımsal sulama için düzensiz su kullanımı ve yönetimi neticesinde kurumaya başlamıştır. Gelecekte sulama, su temini, enerji üretimi ve taşkın kontrolü gibi taleplerin dikkate alındığı su kaynakları sistemlerinde uzun süreli planlama kapsamında küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine bağlı kuraklık kontrolü amaçlı modeller oluşturulmadığı taktirde,
Ütük Göleti’nin karşılaştığı bu durum ile diğer su kaynaklarımızda karşılaşabilir. Bu nedenle en kısa sürede bu tür konularda eylem planları oluşturup, küresel ısınma ve iklim değişliğine bağlı uzun ve kısa süreli planlamalar ve modeller geliştirilmelidir.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, bölgede bulunan köylerde yaşayan çiftçilerin su ihtiyacını karşıladığı gölette su oranın düşmesi ile problemler yaşanıyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların su içtiği göletteki su seviyesinin azalması ile ortaya çıkan batak nedeni ile havzada kalan su da kullanılmaz hale geldi.