Büyükşehir Belediyesi'nin Kandıra'nın kaderini değiştirecek olan Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretim Teşvik Projesinde protokol imzalandı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Kandıra’ya 5 yılda 28 milyon lira katkı verecek olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Teşvik Projesi imza töreni Kandıra Namazgah Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Pandemi nedeniyle anlaşma sağlanan 87 üreticiden sadece 10 üretici ile protokol imzalandı. Diğer üreticiler SEKA Park A.Ş’ye giderek sözleşmelerini imzalayacak. Toplamda 87 üretici ile anlaşma sağlayan Büyükşehir Belediyesi 1200 hektar alanda tıbbi ve aromatik bitki ekimi yapılacak. Eylül ayında başlayacak olan ekim için yapılan protokolün ardından çalışmalar hızla başlayacak.
KANDIRA’NIN HİKAYESİNİ YAZACAK
Protokol imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, KOTO Başkanı Necmi Bulut, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP İl Başkanı Aydın Ünlü, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları ve üreticiler katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın Kocaeli’de her ilçenin bir hikayesi olduğunu söylediğini belirten Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, “Kandıra’nın hikayesini bu proje yazacak. 5 yılda ilçemize ciddi katkılar verilecektir. Katkısı olanlara teşekkür ediyorum” dedi.
ÇOK MUTLUYUM
Hayata geçirdikleri proje nedeniyle çok mutlu olduklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Özellikle kadın emeğine yönelik yaptığımız çalışmalarda çok mutlu oluyorum. Bu proje beni çok heyecanlandırıyor. Hollanda’ya gittiğinizde uçsuz bucaksız tarlalar görürsünüz. Köylerde tarlalar bölündükçe kalabalık ailelere bakamaz hale gelir. O yüzden tarlaların birleştirilerek üretim yapmak lazım. Kırdan kentte göç meselesi sanayi devrimi ile başlar. Tarımda çalışan insan sayısı Türkiye’de bir noktaya geldi. Ancak bu faaliyetle geçirilmediğini görüyoruz ve göz devam ediyor.
ÇOK İYİ ÇALIŞTIK
Genç kuşak köylerde kalmıyor. Bizim köylerdeki çiftçiye desteğimiz 12 milyon lirayı buluyor. Bu projenin ana fikrindeki temel katma değeri yükseltmek. Çiftçilere desteği nasıl vereceğimizi iyice çalıştık. Bu ekilen bitkilerin yağının çıkartılması için Büyükşehir’in tesis kurması noktasında karar verdik. Sonra bu işin borsasını da Kocaeli’de olsun dedik. Kocaeli Ticaret Odası ile konuştuk. Hemen destek verdi. Yağ çıkarma tesisini kurduk. Sonra TÜBİTAK ile görüştük. Bu bitkilerden ilaç hammaddesi olacak çalışmayı yapmayı orada gördük. Bunun için TÜBİTAK ile anlaştık.
CUMHURBAŞKANI İLE İMZALANACAK
Biberiye, tıbbi nane ve oğul otundan elde edilen yağlar dışında ilaç hammaddesini de üreteceğiz. Burada bir ekonomi oluşuyor. Çiftçilerimizle Türkiye ekonomisine büyük katkı vereceğiz. En güzeli ise kadın çiftçilerimize destek olacağız. Bir taraftan ürün üreteceğiz, yağ yapacağız ve ilaç hammaddesi yapacağız. TÜBİTAK ile ilaç hammaddesi üretim ile ilgili protokol imzalayacağız. 9 Ağustos’ta Cumhurbaşkanımız TÜBİTAK’a gelecek ve orada bu protokolü yapacağız.
EKO TURİZME DİKKAT EDİN
Sadece tıbbi bitkilerle değil, eko turizm ile ilgili da çalışmalar yapılmalı. Bu konuya dikkat etmenizi isterim. Eko turizm aynı zamanda turizm, hayvancılık ve tarım faaliyetidir. Bunun modelini de çalışabiliriz. İstanbul’dan insanlar hafta sonu kalkıp buraya gelir, dinlenir gider. Böyle baktığınızda kalkınma daha hızlı olur. Burası geri kalan bir yer değil gelişen ve temiz kalan bir yer olacaktır. Akıl dolu projelerle çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Eylül ayında tarlalara gidip ekim yapacağız” dedi.