Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

Kandıra Sungurlu Barajı İçin ÇED İptal Davası

İstanbul’un su ihtiyacı için Kandıra’da yapılacak olan Sungurlu Barajı ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 'ÇED olumlu' kararı Nisan ayında çıkmıştı. Karara itiraz eden bölge halkı ÇED iptal davası açt?

17 Haziran 2020 Saat: 02:59
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 8.491 kez okunmuştur

Kandıra Sungurlu Barajı İçin ÇED İptal Davası
Kandıra Sungurlu Barajı İçin ÇED İptal Davası

stanbul Ağva ile Kocaeli'nin Kandıra ilçesi arasında yapılması planlanan Sungurlu Barajı ve HES projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 'ÇED Olumlu' kararı geçtiğimiz Nisan ayında çıkmıştı. Köylüler daha önce ÇED toplantısını yaptırmamış ve tepkilerini dile getirmek için eylem yapmıştı. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından planlanan ve ilk ÇED raporu 10 Haziran 2016 yılında kabul edilen Sungurlu Barajı’na karşı köylüler dava açmış ve İstanbul 11'inci İdare Mahkemesi verilen 'ÇED Olumlu' kararını eksik bularak 2018'de iptal etmiş, Danıştay da bu kararı geçen yıl onaylamıştı.

NİSAN’DA "OLUMLU" KARARI

Danıştay'ın kararından sonra köylülerin itirazını hiçe sayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sungurlu Barajı projesine 3 Nisan tarihinde 'ÇED Olumlu' kararı verdi. Projenin etkileri ise oldukça büyük. Baraj projesi, Kandıra'da sular altında kalacak Akçaova ve Tekzen köyleri ile çevresindeki 16 köyü etkileyecek. ÇED raporunda yer alan bilgilere göre Sungurlu Barajı için toplam 263 milyon 82 bin lira harcanacak. Baraj inşaatının 1 milyon 691 bin 595 metrekarelik bir orman arazisinin su tutma havzası içerisinde kaldığı belirtildi. Raporda Sungurlu Barajı projesinin, Türkiye’nin en önemli şehri konumundaki İstanbul ilinin giderek büyüyen içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacını karşılamak maksadıyla geliştirilen Yeşilçay Sistemi II. Merhalesi kapsamında olduğu ifade edildi. ÇED’te 'Sungurlu Barajı Projesi ile şehre ek olarak 115,20 hm3 Avrupa standartlarında temiz içme suyu temin edilmesi planlanmaktadır' denilmişti.

“ONLARCA KÖY SULAR ALTINDA KALACAK”

Rapora göre tarım alanları baraj projesinden etkilenirken, su altında kalan yerleşim yerleri arasında Kocaeli'ndeki Teksen (Düzköy) Mahallesi ve Akçaova Mahalleleri ile Abdipaşa Mahallesi, Akıncı Mahallesi, Tepeköy Mahallesi, Kabaklar Mahallesi, Çalça Mahallesi, İlyaslar Mahallesi, Yukarıköy Mahallesi, Sungurlu Mahallesi, Yorgalar Mahallesi, Selametli Mahallesi, Kubuzcu Mahallesi ve Gebeşler Mahallesi gibi bazı yerleşim yerleri de tamamen ya da kısmi olarak mutlak koruma alanı içerisinde yer alıyor.

BARAJ PROJESİYLE 34 BİN 500 AĞAÇ KESİLECEK

Raporda, "Sungurlu Barajı yapıldığı takdirde göl alanı içerinde kalan nüfusun tamamı yer değiştirecektir. Rezervuar alanı içerisinde kalan yerleşim birimlerindeki nüfusun dışında, 300 m'lik mutlak koruma bandın da kısmen de olsa etkilenen bir nüfus mevcuttur" ifadeleri yer aldı. ÇED raporuna göre tüm proje alanı içerisinde yaklaşık 1 milyon 691 bin 595 metrekare orman sayılan alan bulunduğu tespit edildiği amenajman planları verilerine göre proje alanında yaklaşık olarak 34 bin 500 adet ağaç kesileceği belirtilirken 'baraj rezervuar sahasında belirli bir ormanlık alanı su altında bırakacaktır' denilmişti.

DAVA YENİDEN AÇILDI

ÇED olumlu kararı sonrası yaşanan pandemi nedeniyle köylülerin bu karara hukuksal olarak itiraz etme süreci de uzadı. Dün ise ÇED iptal davası Ankara İdare Mahkemesi’nde yeniden açıldı. 67 davacının müdahil olduğu süreci Ankara Barosu avukatlarından Mahmut Fevzi Özlüer yürütüyor.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑