Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Adliye

Kandıra Sungurlu Barajı kararı Danıştay’dan döndü

İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak amacıyla Kandıra’da gerçekleştirilmesi planlanan Sungurlu Barajı ile ilgili alınan ÇED olumlu raporu, İstanbul 12. Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

4 Ağustos 2022 Saat: 07:10
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 5.048 kez okunmuştur

Kandıra Sungurlu Barajı kararı Danıştay’dan döndü
Kandıra Sungurlu Barajı kararı Danıştay’dan döndü

İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak amacıyla Kandıra’da gerçekleştirilmesi planlanan Sungurlu Barajı ile ilgili mahkeme süreci sonuçlandı. Bölge halkının itirazları sonucu iptal edilen ÇED olumlu kararı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından temyize götürülmüştü. Danıştay 6. Dairesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın başvurusunu haklı bularak İstanbul 12. Bölge İdare Mahkemesi’nin aldığı kararı oy çokluğuyla bozdu.

İPTAL DAVASI AÇILMIŞTI
Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde gerçekleştirilmesi planlanan Sungurlu Barajı ile ilgili 2018 yılında oluşturulan ilk ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Raporu sonucu bölgenin ekosistemini, yaşamını, sosyal yapısını karşılamadığı gerekçeleriyle İstanbul 11. İdare Mahkemesi ve Danıştay tarafından davacı bölge halkı lehine karar verilmişti. Sungurlu Barajı ile alakalı oluşturulan ikinci ÇED Raporu ise 2019 yılının Kasım ayında yeniden hazırlatılmış, 2020 yılının Nisan ayında ÇED olumlu kararı verilmişti. Bunun üzerine 2020 yılının Haziran ayında bölge halkı tarafından Sungurlu Barajı’nın 2’nci ‘ÇED Olumlu’ kararına yönelik iptal davası açılmıştı.

ÇED RAPORU İPTAL EDİLDİ
Geçtiğimiz yıl 13 Ekim’de İstanbul 12’nci İdare Mahkemesi’nde gerçekleştirilen karar duruşmasında, çıkacak kararın ilerleyen günlerde taraflara tebliğ edileceği belirtilmişti. 26 Kasım’da mahkemeden çıkan karara göre İstanbul 12’nci İdare Mahkemesi, bir üst mahkemeye itiraz yolu açık olmak üzere Sungurlu Baraj Projesi ile ilgili ÇED raporunu iptal etmişti. Devlet Su İşleri ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından karara temyiz süreci içerinde itiraz edildi. Danıştay 6. Dairesi’ne yapılan itiraz, mahkeme tarafından ‘kararın yürütülmesinin durdurulmasını gerektirecek bir neden bulunmaması’ sebebiyle oy birliğiyle reddedildi.

KARAR DÜZELTME YOLU KAPALI
Danıştay 6. Dairesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın başvurusunu haklı bularak İstanbul 12. Bölge İdari Mahkemesi’nin aldığı kararı oy çokluğuyla bozdu. Danıştay, İstanbul 12. İdari Mahkemesi’nin kararını 2’ye karşı 3 oyla bozarken, karar düzeltme yolunun da kapalı olduğuna hükmetti. Bölgede yaşayan Ziraat Yüksek Mühendisi Hüseyin Yüce ise alınan kararı değerlendirerek, “Rapor, bölgeyi tariflemiyor. Çıkan kararın ardından davayı Anayasa Mahkemesine taşıyacağız. Buradan da bir sonuç alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar gideceğiz. Mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

TARIM ALANLARI YOK EDİLECEK
Konunun uzmanlarına göre; projenin gerçekleştirilmesi halinde yerleşim birimleri açısından bakıldığında bazı mahalleler sular altında kalacak ve mahallelere bağlı yerleşim birimleri ise içme suyu havza yönetmeliklerinden dolayı yaşamsal ve tarımsal üretim açısından olumsuz etkilenecek. Baraj yapıldığında oluşacak mikro klima, kuzeyli rüzgarların bölgede hakim olması ve bağıl nemin artmasından dolayı havza dışında dahi yapılan fındık üretimi ciddi oranda etkilenecek. Proje ile birlikte yaklaşık 200 bin ağaç kesilecek. Proje, Kandıra’nın yaklaşık 3’te 1’ini etkilediği gibi İzmit sınırları içinde de sosyo-ekonomik sorunlara yol açacak.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑