Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kandırada yapımına başlanan Namazgâh Barajının inşaatında incelemelerde bulundu.
Kandıranın 100 yıllık su sorununu çözecek olan baraj inşaatını dolaşan ve yetkililerden bilgi alan Başkan Karaosmanoğlu, Kandıra merkez ile çevredeki 259 köyün su ihtiyacını karşılayacak olan Namazgah Barajında çalışmalar hızla devam ediyor. 25 milyon metreküplük hacme sahip Namazgah Barajı, önümüzdeki 100 yıl Kandıra ve çevresinin su ihtiyacını karşılayacak dedi. NAMAZGAH BARAJI İNŞAATI BAŞLADI Başkan Karaosmanoğlu, Kandıraya 4 kilometre mesafedeki Kabaağaç Köyünün güneydoğusunda yer alan ve çalışmalara başlanan Namazgah Barajının inşaat alanında incelemelerde bulundu. Başkan Vekili Zekeriya Özak, Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yazıcı, Fen İşleri Daire Başkanı Tahir Akman, Park ve Bahçeler Müdürü Cenan Turanın eşlik ettiği incelemelerde Başkan Karaosmanoğlu, İSU Genel Müdürü İlhan Bayramdan barajla ilgili detaylı bilgi aldı. Namazgah Barajının inşaat alanında yapılan incelemelere Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan, AK Parti Kandıra İlçe Başkanı Erdinç Şentürk ve belediye meclis üyeleri de katıldı.
25 MİLYON METREKÜP SU TUTACAK Kandıra Namazgah Deresi üzerinde yer alacak Namazgah Barajının inşaat alanını dolaşan ve proje üzerinde bilgi alan Başkan Karaosmanoğluna baraj gövdesinin yüksekliğinin 34 metre, uzunluğunun 504 metre, genişliğinin 8 metre olacağı ve barajın 25 milyon metreküp su tutma hacmine sahip bulunacağı bilgisi verildi. Barajın inşaat alanını dolaşan ve yetkililerden detaylı bilgi alan Başkan Karaosmanoğlu, Kandırada özellikle yaz mevsimlerinde sahil şeridinde önemli bir su sorunu yaşanıyor. Yaz mevsiminde yeterli su yok. Namazgah Deresi üzerinde baraj inşaatımıza başladık. Gelecek 50-100 yıl Kandıra ve çevresinin su ihtiyacını karşılayacak olan güzel bir baraj olacak ifadesini kullandı. 2013 YILINDA HİZMETE GİRECEK Tamamen ormanlarla çevrili bir alanda hayata geçirilecek olan Namazgah Barajının Kandıra için önemine değinen Başkan Karaosmanoğlu, Ormanlardan gelen suları biriktireceğiz, arıtma tesisimizi Dudutepede yapmıştık. Bu suları arıttıktan sonra Kandıraya ve sahil köylerimize vereceğiz. İnanıyorum, bu baraj bittiği zaman vereceğimiz suyla sahillerde en küçük bir su sorunu olmayacak. Kandırada 50-100 yıl su sorunu yaşanmayacak. Bu bölgenin tüm nüfusuna arıtılmış, sağlıklı su vereceğiz şeklinde konuştu. Başkan Karaosmanoğlu, 2012 yılının nisan ayında temel atma törenini gerçekleştirdikten sonra Namazgah Barajının 2013 yılının ağustos-eylül aylarında şebekeye su vermesini planladıklarını söyledi.
KANDIRANIN GELECEĞİNİ DEĞİŞTİRECEK Başkan Karaosmanoğlu ile birlikte barajın inşaat alanını dolaşan İSU Genel Müdürü Bayram da, Namazgah Barajına yönelik şu bilgileri verdi; Bu baraj Kandıranın geleceğini değiştirecek. Yaklaşık 27 milyon TL ihale bedeli var. Barajda 25 milyon metreküp su tutabileceğiz. Kandıranın tüm turizm yatırımları, tüm projeleri de gerçekleştikten sonra 50-100 yıl boyunca Kandıranın su ihtiyacını karşılayacağız. Bu baraj Kandırayı su taşkınlarından da koruyacak. Bu bölgedeki çiftçilerimize barajdan sulama için su vereceğiz. Devasa ölçülere sahip ve Kandıra ölçeğinde çok büyük bir baraj. Biz bu barajın Kandıraya bereket getireceğini, insanların yaşam standardını yükselteceğini düşünüyoruz.
11 KATLI BİNA BOYUNDA, 5 KÖPRÜ UZUNLUĞUNDA Kandıra Namazgah Barajına yönelik karşılaştırmalı rakamlar da çok dikkat çekiyor. Buna göre Namazgah Barajının yaklaşık 25 milyon metreküplük göl hacmi, ortalama 10 metreküp su alan bir itfaiye aracıyla karşılaştırıldığında 2 milyon 443 bin adet itfaiye aracına denk geliyor. Kandıra ilçe merkezinin yanı sıra Kandıra, İzmit, Derince ve Körfeze bağlı 259 köy ve mahallenin 100 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan Namazgah Barajının 32 metrelik yüksekliği 11 katlı bir binaya eşdeğer durumda. Barajın 504 metrelik uzunluğu ise İzmit Mimar Sinan Köprüsünün 5 katı uzunluğunda. Yine barajın 657.249 metreküplük gövde dolgu hacmi, ortalama 20 metreküp taşıma kapasiteli 32 bin 862 damperli kamyonun taşıyabileceği yüke eşit.