Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Röportaj

Kandıra'ya ihanet ettiler

Kandıra Yuvam Kız Öğrenci Yurdu işletme sahibi Erkan İşler, 4 yıllık fakültenin

16 Ekim 2014 Saat: 17:03
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 19.185 kez okunmuştur

Kandıra'ya ihanet ettiler
Kandıra'ya ihanet ettiler
Kandıra’da ilk öğrenci yurdunu açan Yuvam Kız Öğrenci Yurdu işletme sahibi ve aynı zamanda AK Partili belediye eski meclis üyesi Erkan İşler ile öğrencilerin barınma sıkıntıları, özel yurtlar ile Yurt-Kur arasında yaşanan rekabet, öğrencilerin Kandıra ekonomisine sağladıkları katkı ve daha bir çok konu hakkında keyifli bir söyleşi yaptık. Öğrenci sayısındaki düşüş ve 4 yıllık üniversitenin Kandıra’ya gelmesini engelleyen faktörler arasında tek bir kişiyi işaret gösteren İşler, çarpıcı açıklamalarıyla da ilgimizi topladı. Öğrencilerin durumunu, esnafın sıkıntılarını ve öğrencinin Kandıra için ne kadar büyük bir önem arz ettiğini İşler ile yaptığımız sohbette masaya yatırdık. ***Kandıra’da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kaç yurt var? İlk başladığımızda 6 civarındaydık. Daha sonra bu yurtlar teker teker Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ayrıldı. Pansiyon adı altında yollarına devam ediyorlar. Şu an sadece Yuvam Kız Öğrenci Yurdu olarak biz varız. Bir de Evim Kız Öğrenci Yurdu vardı fakat onunda devrettiğini duyduk. Şu an ne aşamada olduğunu bilmiyorum. ***Yurt-Kur’un öğrenci kontenjanı tamamen kız öğrenciye yönelik düzenlemesi özel yurtları nasıl etkiledi? Ben de kız öğrenci yurdu işletiyorum. Kandıra’ya hemen hemen bir yılda toplam 600-700 öğrenci gelir. Bunların yarısının erkek yarısının kız olduğunu düşünürsek hemen hemen bütün kontenjanı Yurt-Kur alıyor. Özel işletmeler olarak bizler zor durumda kalıyoruz. Milli Eğitim’e bağlı çoğu yurt kapatarak başka isimler adı altında pansiyon olarak hizmet vermeye başladı. Çünkü Milli Eğitim’e bağlı olduğunuzda belirli bir denetime tabisiniz, sigortalı en az 3 işçi çalıştırmanız lazım. Çoğu yurt bu gibi zorluklardan kaçmak için Milli Eğitim Bakanlığı’nı bırakarak pansiyon olarak hizmete devam ediyorlar. ***Yurt-Kur’un erkek öğrenci kontenjanını kapatması ilçede nasıl bir etki oluşturdu? Kandıra’ya ilk yurdu ben açtım. Daha sonra özel firmaların sayısı artınca Yurt-Kur Kandıra’ya 500 kişilik bir yurt planladı. O zamanlar öğrenci sayısı da fazlaydı. Kontenjanı da 250 kız 250 erkek olacaktı. Fakat geçen yıl ne olduysa Yurt-Kur 250 erkek öğrenci kontenjanını kapatarak tamamen kız öğrenci yurduna dönüştürdü. Bu da çok dikkat çekti. Birçok erkek öğrencinin aile velisiyle görüştüğümde okula devam edemeyeceklerini, barınma sorunu olduklarını ifade ettiler. Okullarını dondurmak zorunda kalanlar oldu. Kayıt yaptırmadan dönenler oldu. Erkek öğrencilerin bu konuda ciddi sıkıntıları var. Yurt-Kur’un yeni bir yer kiraladığı yönünde duyumlar alıyoruz. Fakat kaba inşaatın devam etmesi nedeniyle bu seneye yetişmesi mümkün görünmüyor. Önümüzdeki seneye yetişir mi onu da bilemiyoruz. Kandıra’daki durum bu.
Üniversitenin engellenmesi bir idarecinin Kandıra’ya en büyük ihanetidir'***Özel yurtların ilerleyen zamanlarda yeniden canlanması sizce mümkün mü? Şu an sektör kötüye doğru gidiyor. Bizim ayakta kalmamızın tek nedeni 10 yıldır hizmet veren bir firmayız ve bu süre içerisinde bir isim yaptık. İnsanların firmamıza duyduğu güvenle yola devam ediyoruz. Şu an yurdumuzda yaklaşık 90 civarında öğrenci var fakat ilerleyen zamanlarda özel yurtların durumunun iyiye gideceğini sanmıyorum. ***Kandıra Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin yüzde kaçı Yurt-Kur’u veya özel yurtları tercih ediyor? Yurt-Kur, devlet imkânlarını kullanarak çok ciddi bir şekilde bizimle rekabet ediyor hatta biz onun karşısında rekabet etme gücümüzü yitiriyoruz. Öğrenciyi alıyor, 3 öğün yemek veriyor ve bir de üzerine para veriyor. Öğrenci 130 lira para ödüyor ama karşılığını kat kat fazlasıyla geri alıyor. Şu an yılda 600-700 öğrenci geliyor ilçemize, bunların yaklaşık 250 civarında kızların özel yurtlarda kaldığını, bunun dışında geçtiğimiz yılla beraber 450 öğrencinin Yurt-Kur’u tercih ettiğini düşünüyorum. Geriye kalan öğrencilerde servisle gidip geliyor. İstanbul’a servis çeken özel firmalar var. Çok azınlıkta da evde kalan öğrenciler var. ***Kandıra esnafının bir dönem öğrenciden yana yüzü gülmüştü. Sonra öğrenci sayısında bir düşüş yaşandı ve Kandıra’daki hareketlilik kesildi. Neler yaşandı? Aslında küçük ilçelerde iş gücünü artırmak amacıyla öğrenci sayısı planlanır ve ilçe ekonomisine katkıda bulunsun diye küçük ilçelere öğrenci dağıtılır. Çünkü Kandıra’nın öğrenci ve turizmden başka bir gelir kaynağı yok. Bu bir gerçek. Dolayısıyla bir dönem 4 bin 500’lere kadar çıkan öğrenci sayısının bin 500’lere düşmesini, geçmiş dönemlerdeki idareciler tarafından bunun önemsenmemesini, adeta elimizden fırsatın kaçırılması olarak görüyorum. Bu uğurda genel idarecilerin gerekli direnişi göstermediklerini, ilçedeki elde edilen bu kazanıma sahip çıkmadıklarını görüyorum. Dolayısıyla bugünlere geldik bu şekilde. ***Kandıra’ya 4 yıllık üniversite yapılması için herhangi bir idareci veya siyasetçilerle görüşmeleriniz var mı? Kandıra’da ilk öğrenci yurdunu kuran bir işletmeci olarak bu işi en başından beri takip ediyorum. Kandıra’da mutlaka daha iyi öğrenci barındıracak bir okul olmalı. Bu konuda 4 yıllık üniversitenin bütün alt yapısının olmasına rağmen, Ankara’dan onayının verilmesine rağmen, hatta atanmış bir müdürünün olmasına rağmen maalesef özellikle geçmiş 5 yıllık dönemde ilçedeki dağınıklık nedeniyle açılamadı. Bu konuda yerel idarenin en başındaki kişileri ben sorumlu tutuyorum.
***4 yıllık üniversitenin Kandıra’ya gelmesini engelleyen faktör neydi? Bizzat çalışmalar içerisinde bulunan kişiler olarak meclis üyesiydim hem de yurt sahibiydim. Ama maalesef yerel idarenin en başındaki kişi buna müsaade etmedi. Bunu açık yüreklilikle vicdanım sızlayarak söylüyorum. Gerek turizmde gerekse öğrenci konusunda ilçenin geleceğinin alt yapısını hazırlamadılar. Maalesef hazırlamadıkları gibi hazırlayanlara da engel oldular. Bunu yüreğimiz yanarak maalesef söylemek zorundayız. Bunlar Kandıra’mızın acı gerçekleri, çünkü dönemin kaymakamı Hamza Erkal ve ilçenin esnaf odaları başkanı Şaban Şenol ile birlikte organize edilen bir oluşumla fiziki şartların hazırlanması konusunda üniversitenin bizden talebi olmuştu. Biz bu oluşumun içerisindeyken resmen ilgili kişi tarafından sabote edildik. Dolayısıyla Kandıra’ya 4 yıllık üniversitenin gelmemesinin en büyük sebebidir ismini zikredemediğim şahıs. 5 yıl Kandıra için maalesef kayıp bir dönemdir. UMUDUMUZU KAYBETMEDİK***Firma olarak gelecek yıllara dair umutlu musunuz? Umudumuzu kaybetmedik. Geleceğe umutla bakıyoruz. Yerel idarenin başına genç, dinamik, bir arkadaşımız geldi. Bu noktada ilçenin öğrenciyle ve turizmle olan geleceğini sayın Ünal Köken takip ediyor. Kendileriyle görüşmelerimiz oldu. Gelir gelmez derhal girişimlerde bulundu. O yüzden karamsar değiliz. Çünkü bir ilçenin belediye başkanının bir şeyi istemesi çok önemlidir. Ünal Köken’in güzel işler başaracağını hissediyorum. ***Yani gerek öğrenci sayısının arttırılmasında gerekse 4 yıllık üniversitenin ilçeye kazandırılmasında yerel idarecilerin payı büyük… Daha önceki yüksek okul binası Ahmatlı’daydı. O zamanda yerel idarenin başındaki İsmail Genç belediyeye ait park ve bahçeler kısmına prefabrik yapılar koyarak öğrenci sayısının arttırılması sağlamıştı. İşte bu işler idarecinin işidir. Ne kadar gelişmek istediğinize bağlı olan bir şeydir. En iyi 2 bölümün Arslanbey Yüksek Okulu’na gönderilmesiyle öğrenci sayısında ciddi bir düşüş yaşandı. Şu anda Ahmatlı’daki okul binası da yine Mili Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir okul. Aslında çok acıdır. Kaynarca ilçesinde ilçenin yerel idaresi ve esnaf odaları şu anki 4 yıllık üniversiteyi yaptılar. Tabi biz bu konuda beceriksiziz. Bu bireysel değil toplu yapılacak bir hamledir. ***Bu konuda kısa veya uzun vadede neler yapılabilir? Aslında üniversiteye ait 30 dönümlük arazimiz hali hazırda mevcut. Siyasi irade kullanılarak buraya yeni bir bina yapılması sağlanabilir. Ayrıca hemen kısa vadede çarşı içerisinde hazır üniversiteye ait bir mülkiyet olan tekel binası kullanılabilir. Hem Kandıra’daki iç ticareti canlandırır, hem de merkeze hareketlilik katar. Orta ve uzun vadede ise yeni bir binaya kavuşturulması sağlanabilir.
KANDIRA İÇİN ÖĞRENCİ KAZANÇ KAPISIDIR***Öğrenci Kandıra için nedir? Öğrenci kazanç kapısıdır, medeniyettir, hizmettir, aş, iş demektir. Ben Kandıra’da yıllardan beri esnaflık yapıyorum ve Kandıra’da ilk yurdu ben kurdum. O zamanlar çocukların ağlayarak geri döndüklerine, barınacak yerleri olmadığından dolayı ailelerin okullara kayıt ettirmeden geri döndüklerine şahit oldum ve ondan sonra bu sektöre adım atmaya karar verdim. İşin maddi boyutundan daha çok vicdani boyutu da ön plandaydı. Aslında çok da güzel bir kazanç kapısı. Sadece şunu anlayamıyorlar. Öğrenci sadece yurtlara kazandıran bir sektör değildir. Öğrenci ekmeğinden, tuvaletinden, marketçisinden, kasabından, berberinden, bütün ticari dinamizmlere hareket kazandıracak bir sektör. Çünkü ilçemizde fabrikalar yok, gelişmiş sanayi yok, sadece faydalanacağımız kışın öğrenci yazın ise turizm. Öğrenci, Kandıra’yı ticari anlamda refah düzeyinde tutabilirdi ama maalesef bizim bu konudaki yetersizliğimiz, konuları ihmal edişimiz bizi bu noktalara getirdi. ***Esnafa katkısı da ciddi bir boyuttaydı değil mi? Öğrencinin 4-5 bin civarında olduğu dönemler çok esnaf kalkınmış, yeni sektörlere atılmaya başlamıştı. Ama şimdi görüyorum ki çoğu esnaf kepenk kapatıyor. Esnafın şu anki durumu hiç iyi değil. Öğrenci ilçeye ekonomik katkıdır. Buna sahip çıkmak lazım. ***Geçmiş dönemdeki idarecilerin hatası mı? Kandıra’ya 4 yıllık üniversitenin gelmesi için çalışan ve engellenen insanlar adına ben çok üzüldüm. Bu hamleyi başlatan bir insanın siyasi kimliği benim için hiç önemli değil. Farklı bir siyasi kimlikle bu hareketi başlattığı için üniversitenin gelmesini engellemek bir idarecinin yapılabileceği en büyük ihanettir. Bu ihaneti de asla affetmiyorum. Eğer bu hamle durdurulmasaydı şu anda Kandıra 4 yıllık üniversiteye başlamış durumdaydı. Dolayısıyla geçmişte yapılan hataların geleceğe nasıl aksettiğini açık beyan önümüzde görüyoruz. Şu andaki idarecilerinde bundan çok iyi ders çıkararak Kandıra’ya bu tür ihanetlerin yapılmaması ve gelecek nesillerin refah seviyesinin yükselterek daha iyi hale getirmeleri sağlanmalıdır. ***Son olarak neler söylemek istersiniz… Sonuç olarak Kandıra Meslek Yüksek Okulu, ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayan bir faktördür. Herkesin şunu çok iyi anlaması lazım. Kandıra’da ekonomik olguları yükseltecek alanlar yoktur. Kandıra’nın ekonomik çarkları bu sistemi çevirmeye yetmiyor. Dışarıdan destekler lazım. Şu an dışarıdan gelecek en güzel destek turizmdir. İkincisi ise öğrenci. Bu iki konuyu çok iyi değerlendirmek gerekir.
       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑