Sağanak Enerji Yatırım Üretim ve Tic. A.Ş Kandıra’da 10 adet rüzgar türbini inşa edecek. İş o türbinlerin inşa edileceği alan ve o alana en yakın yerleşim yerleri...
Sağanak Enerji Yatırım Üretim ve Tic. A.Ş. tarafından Kandıra’da 10 adet rüzgar türbini inşa edilecek. Degol Çevre Mühendislik Müşavirlik Ticaret LTD. ŞTİ’nin hazırladığı ÇED raporuna göre, söz konusu proje kapsamında Kandıra’da 2 adet 5,3 MWm (Mekanik güç)/4,9 MWe (Elektriksel güç) gücünde ve 8 adet 4,9 MWm/ 4,9 MWe gücünde olmak üzere toplamda 10 adet rüzgar türbini yükselecek.
17 TANE YAPILACAKTI
Sağanak Enerji’nin 124 milyon 500 bin TL’ye mal edeceği projeye göre, rüzgar türbinleri Kandıra’nın Hacımazlı, Antaplı, Bağırganlı ve Bollu köyleri arasında kalan alanda inşa edilecek. Söz konusu proje için daha öncesinde ise Kandıra Sarnıçlar, Balaban ve Kubuzcu köyleri arasında kalan alana 17 adet düşük kapasiteli türbinin yapılması planlanıyordu. Ancak ilerleyen zamanda projenin planı değiştirilerek, türbinlerin inşa edileceği yer değiştirilmiş ve 17 yerine 10 adet rüzgar türbini yapılması kararlaştırıldı.
HER BİRİ 2 BİN 500 METREKARE
Rüzgardan elektrik enerjisi üretmek amacıyla Kandıra Bağırganlı bölgesinde inşa edilecek olan Rüzgar Enerjisi Santrali projesinin teknik olmayan raporuna göre proje bünyesinde, Kandıra’da yükselecek olan rüzgar türbinlerinin toplam kurulu gücünün 49,8 MWm/49 MWe olacak. Proje kapsamında, her biri 2 bin 500 metrekarelik (625 metrekaresi kazı alanı) alanı kapsayan 10 adet rüzgar türbini yer alacak.
EN YAKINI 600 METRE
Öte yandan, proje kapsamında kurulacak 10 adet Rüzgar Türbininin yakın yerleşimlere göre en yakın yer ise yaklaşık 620 metre uzaklıkta bulunan Gençali Mahallesi’ne ait hane. Bununla birlikte, hayata geçirilecek projenin arazi hazırlık ve inşaat aşamasında kurulması planlanan bazı türbin noktalarının mevcut orman/tarla yollarının yakınında yer alması nedeniyle 12 m genişliğinde ve yaklaşık 6 bin 830 metre uzunluğunda servis yolları açılacak.
MEVCUT SU KALİTESİ ZARAR GÖRMEYECEK
Hazırlanan tanıtım raporuna göre, proje alanında kimyasal ve metalurjik zenginleştirme işlemleri yapılmayacak, mevcut yollarda genişletme ve iyileştirme çalışmaları sırasında mevcut su kalitesini etkileyecek faaliyetlerde bulunulmayacak, proje alanı içinde kalan İSU Genel Müdürlüğü'ne ait alanlarda bulunan içme suyu, kanalizasyon hatları ile depo gibi sanat yapılara zarar verilmeyeceğinin de altı çizildi.
ÖMRÜ 49 YIL
121 ve 158 metre yüksekliğe sahip olacak rüzgar türbinleri, Şalt Merkezi ile birlikte toplamda 16 bin 250 metrekarelik bir alana inşa edilecek projesinin inşaat süresinin yaklaşık 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanlanıyor. Santralin ekonomik ömrünün ise 49 yıl olduğu öngörülüyor.