Ülkemizde oldukça sık görülen ve Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı olarak bilinen tırtıllar, Özellikle meyve ağaçlarına büyük zarar veriyor. Kocaeli’nde bazı bölgelerde özellikle Kandıra'da görülen tırtıllar nedeniyle üreticiler zor günler geçiriyor.
Son yıllarda artış gösteren Amerikan Beyaz Kelebeği tırtılları için, bu yıl bir dizi önlem alınıp, Mart ayı başı itibarı ile üreticilere bilgilendirmeler yapıldı. Alınan önlemler ve yapılan bilgilendirmeler sayesinde, Tırtıllara geçmiş yıllara oranla daha az da olsa görülmeye devam ediyor. Bu yılda Kocaeli’nde bazı bölgelerde özellikle Kandıra İlçesinden görülen tırtıllar nedeniyle üreticiler zor günler geçiriyor.
600 DEN FAZLA BİTKİYE ZARAR VERİYOR
En çok dut, akçaağaç, fındık, elma, armut, kiraz, ceviz ve asma gibi bitkilerde zarar meydana getiren Amerikan Beyaz Kelebeği, 600 den fazla bitki türüne zarar veriyor. Beyaz renkte olan tırtıllar, yumurtalarını paketler halinde yaprağın üstüne bırakıp kendine özgü sıvıları ile birbirlerine yapıştırıyor. Bu zararlının yumurta kümelerinden çıkan tırtıllar yapraklar ile beslenip, ipeksi ağlar örerek daldaki yaprakları diğer yapraklarla bağlamak suretiyle tüm yeşil aksamı ve olgunlaşmaya başlamış meyveleri yiyerek verim kaybına ve ürünün tamamen yok olmasına neden oluyor.
AZ GÖRÜLÜYOR
Bu tür durum ile karşılaşan üreticilerin, bağlı bulundukları il veya ilçe tarım il müdürlüklerine başvurması, kamuya ait ortak yaşam alanlarında ise bağlı bulundukları belediyelere başvurmaları halinde, kendilerine tırtıllar ile mücadele yönetimi anlatılarak, yapılacak ilaçlama konusunda bilgilendirme sağlanıyor. Yetkililerden edinilen bilgilere göre, Amerikan Beyaz Kelebeği Tırtılları geçmiş yıllara nazaran, daha öz olarak görülüyor. Hatta yan yana 2 parselden birinde görülürken diğerinde ise rastlanmıyor.
MÜCADELE NASIL OLMALI
Tırtıllardan korunmak amacıyla ilaçsız olarak verilecek mücadele için, kısa gövdeli ağaçlara bırakılan yumurta paketleri toplanıp bahçeden uzaklaştırılması gerekiyor. Ayrıca aynı şekilde Haziran ile Ağustos aylarında, ağ içinde aktif olarak bulunan tırtıl kolonileri ile bulaşık dallar kesilerek imha edilmesi ve bu aylarda zararlı ile bulaşık ağaçlarda 3-4 cm eninde oluklu karton şeritler veya çuval, ot, saman gibi kuşaklar ile ağaç gövdelerinin bir veya iki yerde sarılması öneriliyor. Daha sonra zararlı ile dolan bu kuşaklar toplanıp imha ediliyor. Kimyasal mücadelede ise tarım müdürlüklerinden kullanılabilecek kimyasallar ve uygulama bilgisi temin edilebiliyor.