Prof.Dr.Turan Karadeniz, mevcut Türk fındığı bahçelerinin tek gövdeli ağaç fındık bahçesine dönüştürülmesi, tek gövdeli dibinden fışkın ve filiz çıkmayan fındık fidesi yetiştirilmesi ve aşı uygulamasıyla ilgili bilgi verecek.
Kandıra’nın 96 mahallesinde, çok sayıda yerleşim biriminde yüzlerce aile ektikleri alanlarda yetiştirdikleri fındıktan geçiniyor. Kandıra Ziraat Odası,şimdi fındıktan daha fazla verim alınacak yeni bir ağaç cinsiyle ilgili çalışma başlattı. Erdal Çetin’in başkanlığını yaptığı Kandıra Ziraat Odası’nda üye Sadettin Arık’ın girişimiyle organize edilen seminerle, daha fazla ürün alınacak yeni bir türle ilgili fındık üreticisine bilgilendirme yapılacak.
PROF.KARADENİZ ANLATACAK
Fındık üreticisi ve çiftçisini bilgilendirme amaçlı seminer, 10 Ocak Cuma günü 14.00- 17.00 saatlerinde Kandıra Turan Güneş Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Toplantıya katılacak Prof.Dr.Turan Karadeniz, katılımcıları mevcut Türk fındığı bahçelerinin tek gövdeli ağaç fındık bahçesine dönüştürülmesi, tek gövdeli dibinden fışkın ve filiz çıkmayan fındık fidesi yetiştirilmesi ve aşı uygulamasıyla ilgili bilgi verecek.
ÜRETİM İKİ KATINA ÇIKACAK
Kandıra Ziraat Odası yöneticisi Sadettin Arık, yeni sistemle ilgili bilgi verirken çıkışı Bolu kökenli olan tek gövdeli ağaç fındık üretimiyle fındık üreticisinin rekoltesinin katlanacağını söyledi. Ekilecek fidanlara 5 yıl sonra (Giresun yağlısı) denilen türün aşılaması yapılacak. Toplamda 10 yıl sonra bu ağaçlardan ürün alınmaya başlanacak. Kandıralı üreticiler, sahip oldukları alanlarda kademeli geçiş yapacak. Belli alana yeni fidan dikerken, diğer ekili alanlardan mevcut üretimini devam ettirecek. Halen 3-10 ton arası yıllık ürün alan fındık üreticisi, yeni sistemle alacağı ürün miktarını 20 tona çıkartacak.