Kandıralılar, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın “Çöp tesisini Kandıra’ya kuracağız” açıklamasının ardından Sarıhocalar Köyü’nde eylem gerçekleştirdi
Kandıralı vatandaşlar Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın çöp yakma tesislerinden birinin Kandıra'da olacağını açıklamasının ardından Sarıhocalar Köyü'nde toplanarak eylem yapıyorlar
Büyükşehir Belediyesi’nin yaptıracağı yeni çöp tesislerinden birisinin İzmit ile Kandıra sınırında F Tipi Cezaevi’nin hemen güneyinde Akçakeseler ile Hayvan Barınağı arasındaki alan olarak belirlenmesi Kandıralıların tepkisine neden olmuştu. Bölge STK’ları ve köylüler, saat 15.00’te Sarıhocalar Sapağı'nda bir araya geldiler. Kandıralılar, “Bölgemizde çöp değil hayat istiyoruz” diyerek çöp entegre tesisine karşı olduklarını tekrarladılar.
Eyleme Kandıralı muhtarlar, Siyasi Parti Temsilcileri ve Kandıralı Sivil Toplum Kuruluşları, AK Parti il yöneticileri Mustafa Karakoç, Ferit Yağız, AK Parti eski Kuruçeşme Belediye Başkanı Ali Kahraman, İzmit Belediyesi AK Parti meclis üyesi Muharrem Tutuş, İzmit Belediyesi eski meclis üyesi Erdoğan Şentürk, CHP İl Sekreteri Hüseyin Acurman, İyi Parti İl Başkanı Şanbaz Yıldız, İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Pelin Coştur Filiz, Kandıra Belediye eski Başkanı Kenan Evin ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Vatandaşlar ‘Başkan şaşırma sabrımızı taşırma, Kandıra tarımdır çöplük olamaz, Kartepe’ye Karfest, Kandıra’ya çöpfest, Kandıra yeşildir, yeşil kalacak, ata tohumlarını çöplüğe mi ekelim’ sloganları ve pankartları ile çöp yakma tesisine tepkisini gösterdi. Basın açıklamasının ardından çöp tesisi yapılmaması adına imza kampanyası başlatıldı.
Uzun süredir tartışılan çöp tesisi yeniden kent gündemine oturdu. Çöp tesisinin ilk olarak Dilovası’da yapılmasına karar verilmişti. Dönemin Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar ve Dilovalılar bu karara sert tepki vermişti. Ardından da tesisinin Körfez’e yapılması yönünde bir karar alındı. Bu sefer ise dönemin Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran tepki göstermiş ve her ilçenin kendi çöpünü kendi yakmasını önerisini getirmişti.
Uzun süredir tartışılan çöp tesisi yeniden kent gündemine oturdu. Çöp tesisinin ilk olarak Dilovası’da yapılmasına karar verilmişti. Dönemin Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar ve Dilovalılar bu karara sert tepki vermişti. Ardından da tesisinin Körfez’e yapılması yönünde bir karar alındı. Bu sefer ise dönemin Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran tepki göstermiş ve her ilçenin kendi çöpünü kendi yakmasını önerisini getirmişti.
Bu sürecin ardından geçtiğimiz günlerde gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın çöp yakma tesisinin kurulacak yerin Kandıra’da olacağını söyledi. Açıklamasının ardından bu kez de Kandıralılar Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’a tepki gösterdi. Bölge STK’ları tarafından eylem çağrısı yapıldı. “Bölgemize çöp değil hayat istiyoruz” diyen Kandıralılar bir araya gelerek eylem yaptılar.
Yaklaşık iki bin kişinin bir araya geldiği Sarıhocalar Köyü’nde vatandaşlar adına açıklamayı Pirceler Mahalle Muhtarı Erol Sert yaptı. Sert açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Kandıralılar hiçe sayılarak fikirleri alınmadan Kocaelilinin mutfağına Kandıra’mıza çöp depolama alanı yapılmak isteniyor. Bugün buraya toplanan bütün vatandaşlarımız topraklarına sahip çıkmak ve büyük bir yanlışa dur demek için bir araya geldi. Buradan çok önemli bir uyarıyı da yapmak istiyoruz. Kimsenin bu hassas süreçte siyaset üretmesine geleceğimizi etkileyecek bu hassas konuyu siyasete alet etmesine de asla müsaade etmeyeceğiz. Bu sebeple bizim birliğimizden kavga bekleyenler, kötü emellerine alet etmek isteyenler boşuna uğraşmasın.
Kandıra tüm Kocaeli'nin sahip çıkması gereken doğal bir cennettir. Kandıra 2006 yılında turizm bölgesi ilan edilmiş olup, halen 5 mavi bayraklı plaja sahip bir ilçemizdir. Kandıra yolunun hemen yakınında yapılacak bir depolama ile turistler koku ve çöp dağları ile mi karşılanacaktır. Gıda organize sanayi, çöp depolama alanına çok yakın konumdadır. Gıda ile çöp nasıl yan yana düşünülebilir. Çöp depolama alanına, Akçakese başta olmak üzere, Pirceler, Terziler, Sarıhocalar, Kısalar mahalleri ve cezaevi yerleşkesi çok yakın konumdadır. Bir bölgeyi kokudan kurtarırken buradaki halk neden buna layık görülmektedir.
Ağaç, yeşil alan düşünüldüğünde bölgenin tamamına yakını ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılan defne ağaçları ile kaplıdır. Çevre görüşü, su havzası, tarımı besleyen dere yatakları kriterleri sizin için geçerli değil midir? Bu konular ile ilgili akademik odalarımızın görüşü nedir. Bölge halkının görüş ve düşüncesi, hiç mi önemli değildir? Bölgede yapılan cezaevi, hemen yanımızda 200 dönüm hayvan barınağı, devamında 100 dönümün üzerinde ve büyümeye devam eden taş ocağı ile bölge olarak fedakarlıklar zaten yapılmıştır. Daha fazlasını lütfen bizden istemeyin.
Yıllarca kanayan yara olan kandıra yolumuzun yükü GİOSB ve çöp kamyonlarıyla daha da artacak olup can kayıplarının artacağı düşünülmemiş midir? Bizim birikmiş onlarca sorunumuz varken bu sorunlarımız görülmezken, çöp depolama alanı ile resmen mükafatlandırıldık. Bu bölgede yaşayan insanlarımızın, duygusallığı, iyi niyetli oluşu, asi ve kavgacı olmaması resmen fırsata çevriliyor. Ama yanlış bilinen bir şey var! Yumuşak başlıysak, uysal koyun da değiliz Söz konusu topraklarımız olduğunda, bir oluruz, birlik oluruz, tok ses çıkartmasını da biliriz. Sesimizin daha gür bir sesle çıkacağı gerçeğini de kimsenin göz ardı etmemesini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
Kandıra oldubittiye getirilecek kadar değersiz değildir. Bizlerin ata yadigarı, gidecek başka yerimizin olmadığı topraklarımızdır. Sayın Başkanın bölge hakkında bilgisinin olmadığı kanaatindeyiz. Yanlış yönlendirildiğini düşünerek bu karardan vaz geçeceği beklentisi içindeyiz. Çöp depolama alanı yapılması planlanan bölge resmen bir yaşam alanıdır. Ne çorak arazidir nede kuraktır. Topraklarımızdan bereket akmaktadır. Bu toprakların organik tarımla değerlendirilmesi gerekirken çöp depolama alanı yapılmak istenmesi akıl tutulmasıdır.
Bu topraklarda hayvanlarımız besin ihtiyacını karşılamaktadır. Kocaeli'nin mutfağı olan bölgemiz, hindisiyle biberiyle karpuzuyla yoğurduyla hayvancılığı ile meşhurken çöp depolama alanı yapıldıktan sonra çöp dağları ile anılacak. Bölgede üretilen sebze meyve artık itibar görmeyecek. Çöp depolama alanı yaydığı pis koku ile bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızı köylerini terk etmek zorunda bırakacak. Çiftçilerimizi üretemez, ürettiğini satamaz hale getirecek. Ata tohumları ile üretilen biberler, tüm Türkiye'de market reyonlarında yerini bile aldı. Bizler bölgemiz adına bununla övünürken yapılmak istenen çöp depolama alanı ile boynumuzu yere eğmek istemiyoruz.”
“Kandıra tüm Kocaeli’ye üreterek bakabilir ama Tüm Kocaeli’nin pisliğini kaldıramaz” diyen Sert sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bölgemiz adına kabul edilecek bir durum değildir. Kimse bizden bu duruma sessiz kalmamızı beklemesin. Bu sorun sadece Kandıra'mıza mal edilemez edilmemelidir. Bu asla kabul edilecek bir şey değildir. Doğal güzelliği ile cazibe merkezi olması gereken Kandıra’mız, Turizm yatırımlarıyla organik tarım yatırımlarıyla üreticilerin desteklenerek kalkınması gereken bölgemiz, çöp kamyonlarının tüm Kocaeli'nin çöpünü getirdiği döktüğü bir yer olmaması için biz bu uğurda mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Bu süreçte bizim yanımızda olmayanlar, bundan sonra bizler için yok hükmünde olacaklardır.”