Sanayi şehri olması nedeniyle büyük göç alan kentimiz Kocaeli’de yerel STK’lar “Zaman ile gelenlerin ötekileştirdiği bir konuma geldik” diyerek, artık gür bir sesle bunu değiştirmek için örgütlenmelerine devam ediyor.
Zaman zaman bir araya gelen bölge dernekleri, bölgenin muhtar ve kanaat önderlerinin de katılımı ile genişletilmiş ilk toplantısını yaptı. Toplanma amaçlarını; bölge ve insanının pozitif kalkınmasına katkı sunmak, siyasi, bürokrasi ve ekonomik gelişmelere ışık tutmak, yerlilik unsurunu daha fazla dile getirip kentin ilgili organlarında bu noktada hassasiyet oluşturmak, bölge ve kent adına, kent insanı adına tavır almak olarak dile getirdiler. Açılış konuşmasını yapan Kocaeli İzmit ve Kandıra Derneği Başkanı Veysel Yiğit, “Bizi biz yapan değerleri unutmamalıyız.
Bizim hepimizin ikincil bir adresi ve farklı bir rüyası ve anlayışı yok. Burada başlayan yüzyıllar önceki maceramız burada devam etmektedir. Elbette Kocaeli ticaretin kalbi, elbette göç alan bir bölgeyiz. Gelen herkes bizim kardeşimizdir. Fakat zaman ile gelenlerin ötekileştirdiği bir konuma geldik. Kent genelinde 300 bini aşan bir sayısal üstünlüğüne rağmen bunun onda biri nispetinde olanların her alandaki etkinliğinin bile çok altında bir etkinliğimiz var. Herkesin talepkâr olduğu bir yerde biz tamamen haklı sebepler ile talep ettiğimizde makrosundan mikrosuna bir milliyetçilik ile itham edildik. Kısacası hem mazlum olduk hem de dövüldük. Biz ne mazlum olmak ne de kavganın tarafı olmak istiyoruz. Kentin tüm renkleri ile ötekileştirmeden ve yönetim benim babamdan kaldı, siz yönetilensiniz kelimesine muhatap olmadan kardeşlik duyguları içinde paydaşın bir parçası olmak ve kentçe kazanmak istiyoruz. Bunun için buradayız, bunun için sesimiz biraz daha gür ve yılların sessiz çığlığından dolayı sitemli çıkmaktadır. Çıkış yolu burasıdır, çıkış yolu sizlersiniz” dedi.
Ahmet Hacılar Dernek Başkanı Engin Tümer’de yaptığı konuşma da; “Bizi biz yapan değerlere sahip çıkarak yolumuza devam etmeliyiz. Bir ve birlikte olmalıyız. Hamaseti bir kenara bırakmalı ve kısır döngülerde isimler bataklığına saplanmamalıyız. Ben kelimesini dışarıda bırakıp biz etrafında kenetlenmeliyiz. Ben varsamı öldürüp, bizi güçlü kılmalıyız. Ağlamaktan vazgeçip tavır almalı, siz bilirsiniz sığlığından kurtulup fikrini hür ve gür şekilde dile getiren olmalıyız. Kırılmasınlar kırılganlığından kurtulup ama kırmak adına da konuşmadan hakkımızı ısrarla talep etmeliyiz. Bu kentin en güçlü paydaşı olduğumuzu ve bunu kentin yönetiminde, Ankara’da görmek istediğimizi belirtmeli, bal çalanlara, bal hediye etmeliyiz. Bu toplantı hayırlara vesile olsun. Kazanan kent ve kent insanı olsun. Bunun olması içinde bu kentin yerel unsurlarının göze batan çöp görüntüsünden kurtulup görünen ve gören olma vakti gelmiştir” diye belirtti.
Dernek başkanı ve muhtarların konuşmaları ile toplantı daha sonra sorunlar ve cevaplar temalı yemekli bir toplantıda daha geniş bir perspektif ve katılımlı toplanılması kararı ile sonlandı.
Toplantıya katılanlar dernekler şunlar
Kocaeli İzmit Ve Kandıralılar Derneği Kocaeli Kandıralılar Derneği
İzmit Kadriye Gülbahçe Derneği
İzmit Güvercinlik Köyü Derneği
İzmit Bağlıca Köyü Derneği
İzmit Kaynarca Köyü Derneği
İzmit Kırkarmut Köyü Derneği
Kandıra Goncaaydın Köyü Derneği
Kandıra Ahmet Hacılar Köyü Derneği
Kandıra Teksen Köyü Derneği
İzmit Tepebaşı Köyü Derneği
Kocaeli Genç Kandıralılar Derneği
Muhtarlar
İzmit Kurtdere Köyü Muhtarı
İzmit Bekirdere Muhtarı Adnan Turan Kandıra Sepetci Köyü Muhtarı Hayri Çelik
Ayrıca; Manav Türkleri Platform Yöneticisi Cihan Yıldız, birçok dernekte başkanlık ve yöneticilik yapmış Kenan Seyrek, Saf Kâğıt Marmara Bölge Sorumlusu Bülent Sağlık, geçmiş dönem siyaset de yer almış bölge esnaflarından Murat Kaymaz toplantıya katılanlar arasındaydı.
Kocaeli Koz