Kandıra’ya yapılacak olan Biyokurutma Teknolojili Entegre Tesisi’ni istemeyen Kandıralılar İzmit’e gelerek basın açıklaması yaptı. Kocaeli Kandıra Kültür ve Çevre Derneği Başkan Yardımcısı Orhan Günen, tesisin yapılacağı yerdeki su havzalarının Kandı
Kandıra Akçakese ve Pirceler Köyü’ne yapılması planlanan Biyokurutma Teknolojili Entegre Tesisi’ni istemeyen Kandıralılar eylemlerine devam ediyor. Kandıralılar, yaklaşık 6 aydır Kandıra’da başlayan eylemleri kapsamında Kocaeli Kandıra Kültür ve Çevre Derneği tarafından düzenlenen basın açıklaması için İzmit merkezinde toplandı. Düzenlenen basın açıklamasında Kocaeli Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Muammer Hakkı Ersöz, siyasi parti temsilcileri ve STK’lar katılım sağladı. Kandıralılar ellerinde dövizlerle çöp tesisi istemediklerini bağırdı.
GERİ ADIM ATMIYORUZ
Kocaeli Kandıra Kültür ve Çevre Derneği Başkan Yardımcısı Orhan Günen açılışta şunları söyledi: “Kandıra sınırları içerisinde ama Kandıra etkilenirse İzmit’te etkilenecek. Buradan çıkanlar hava yolu ile İzmit’te gelecek. Tekrar söylüyoruz biz çöp tesisine karşı değiliz yerine karşıyız. Biz kadın ile erkeği ile genci ile bitmeyen usanmayan mücadeleci çevreci grubuz. Bu mücadeleye başımızı koyduk. Geri adım atmıyoruz, Kandıra’ya da çöp tesisi istemiyoruz. Tekrar diyoruz ki; çöp tesisi yapılmak istenen 16 yeri dizdiniz ama olmayan Kandıra’yı seçtiniz. Türkiye’nin en yeşil alanı, Kocaeli’nin tahıl ambarı Kandıra’yı mı buldunuz?
KANDIRA VE İZMİT’İN İHTİYACINI KARŞILAR
Çöp tesisi gerekli ama uygun olan yere gerekli. Kandıra garibandır, sesi çıkmaz dediler. Toprak geçirgendir, buraya bu tesis uygun değildir. Bizleri adam yerine koyun, bizi yok saymayın. Akçakese’ye reva mı görüyorsunuz? Bu kaynak sular Kandıra’nın da su ihtiyacını görür depolama ile İzmit’in de ihtiyacını görür. İzmit’e traktörlerle geldik, eylemler yaptık. Bizim Kandıra’mız çöplük değildir çöplük olmayacak. Bize destek olmayanlara destek olmayacağız”
UZMANLAR KANDIRA’NIN YANINDA
KANÇED’in kadın üyelerinden Meryem Ok, “Kandıra’da çöp tesisi istemiyoruz. Çöp tesisi kurulması istenen alan bugün aktif su kaynaklarına sahiptir. Böylesine su yönünden zengin bir alanın helak olacak olmasına gönlümüz razı olmamaktadır” şeklinde konuştu ve Kocaeli Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Muammer Hakkı Ersöz ise, “Kocaeli sahipsiz değildir. Ne mutlu ki TMMOBB var. Uzmanlarımız ile sahadayız. Minimum 50 bin ağaç kesilmek zorunda. Konu ile ilgili bir toplantı düzenledik. Siz Kandıra halkını saf mı gördünüz? Uzmanlarımız ve bilim adamlarımız ile yanınızdayız” dedi.
SEYİRCİ Mİ KALACAKTIK?
Kocaeli Kandıra Kültür ve Çevre Derneği Başkanı Adem Arı ise şu şekilde konuştu: “Kandıra’ya yapılması düşünülen Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisine karşı duruşumuzda bugüne gelindi. Sarıhocalar Kavşağı, Kandıra derken bu meydanda sesimizi duyurmak için toplandık. Bizim için tesis sadece Kandıralının, tesis etrafındaki köylerin meselesi değildir. Ülkemizin beka sorunu sularımızdır, ormanımızdır. Biz ÇED Başvuru Dosyası yayınlanalı beri üç boyutlu savaş veriyoruz: Sosyal, Bilimsel, Hukuksal boyut; İşte sosyal boyut. Anamın Tekeşinlerden Erikli’ye gelirken kana kana içtiği pınarlarımızın can suyumuzun kirletilmesine seyirci mi kalacaktık?
BURASI KORUYUN DENİLEN TOPRAKLAR
Burası; Orhan Gazi’nin Kandıra’nın fethi sonrası İzmit’i fethe giderken Otağ kurduğu yer. Ordu ayrılırken bu güzel suyun etrafına hastalar, pirler yerleşsin” dediği yer. Burası Çaltepesi, burası Balaban, Burası Ilkan, Burası elinde orağı, çapası, tırpanı ile soğuk ayranını yudumladığı o ağacın altı. Burası unumuzu öğüttüğümüz değirmen çevirdiğimiz sular. Bu giydiğimiz hırkanın yününü veren koyunlarımızın su içtiği pınarlar. Burası Cumhurbaşkanımızın deyimiyle kültür kodlarımızı taşa, ağaca, suya nakş ettiğimiz topraklar. Burası Çanakkale’de şehit dedemin koruyun diye bıraktığı topraklar.”