Kentin tarım, hayvancılık ve balıkçılık konusundaki sıkıntılar Kandıra Ziraat Odası öncülüğünde, Kandıra Namazgah Kültür Merkezi'nde Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılığın Sorunları Çalıştayı ile masaya yatırıldı.
Kentin tarım, hayvancılık ve balıkçılık konusundaki sıkıntılar Kandıra Ziraat Odası öncülüğünde, Kandıra Namazgah Kültür Merkezi'nde Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılığın Sorunları Çalıştayı ile masaya yatırıldı. Kandıra Ziraat Odası Başkanı Erdal Çetin ev sahipliğindeki çalıştaya İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük başta olmak üzere Kocaeli Muhtar İşleri Daire Başkanı Numan Balaban, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Faaliyetler Şube Müdürü Temel Fidan, Kocaeli Kasaplar, Celepler, Besiciler ve Evcil Hayvan Bakımı Esnaf Odası Başkanı İsmail Şalgam, Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bostancı, Kocaeli Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Tayfun Sönmez başta olmak üzere pek çok isim katıldı.
RAKAM KOMİK KALDI, AMBARA FARE GİRDİ
Kandıra Ziraat Odası Başkanı Erdal Çetin yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Sorunları masaya yatıracağız ve ortaya konulan çözüm önerilerini tartışacağız. Sonunda da bu çözüm önerileri ile izlenecek yol haritasını belirleyeceğiz. Bugün tarımda kullanılan mazotun ÖTV kapsamı dışına çıkarılmasını istiyoruz. Bu Avrupa ülkelerinde uygulanıyor. Bugün Kandıra fındık desteği alan bir ilçeyiz fakat 170 TL destek veriliyor. Bugün bir yevmiye 500 - 600 TL. Bu ücretle bir yevmiye bile verilmiyor. Tarım sigortası kapsamında çalışanlar var, tarım bağkuru neden olmasın. Buğday fiyatı açıklandı fakat bu rakam komik kaldı, ambara fare girdi. Bu rakam revize edilmeli.
DESTEK OLMASAYDI TARIMDAN ÇEKİLMİŞ OLACAKTIK
Kaçak yapılar da bizim bölgemiz için büyük tehlike, insanlar tarım arazisi üzerine kaçak yapılar inşa ediyor. Biz 'Yapı yapılmasın' demiyoruz, bu araziler korunmalı. Fındıktaki rölanti düşük gösterilmişti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği destekler çok önemli, o destekler olmasaydı yüksek ihtimalle biz de tarımdan çekilmiş olacaktık. Bu bölgede bir depo yok, fındık alımı için yine depo açılmayacak diye duyduk. Bu çok üzücü. Hayvancılarımızın sıkıntıları da var, hayvancılarımız çoban bulmakta zorlanıyor. Hatta çoban bulamıyor. Balıkçılarımız da dertli, yasak olmasına rağmen orta Karadeniz bölümünde yasağa uyulmadığını duyuyoruz."
TARIM, HAYVANCILIK KONUSUNDA KESİNTİYE GİTMEDİK
İl Tarım Müdürü Levent Küçük ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Fındık bahçelerinde ıslah çalışmalarımızı yaptık ve sonucunda yüzde 20 oranınsa rölanti artışı gördük. Kandıra'da başkanımızla koordineli yürüttüğümüz çalışmalar var. Çeşitli hastalıklara ve haşerelere karşı yaptığımız çalışmalar var. Bu hastalık ve haşerelere karşı sürekli sahadayız. Bakanlığımız desteklerini sürdürüyor, başkanımız yetersiz olduğunu söylüyor fakat bu destekler ülkenin dört bir yanı düşünülerek yapılıyor. Her yerde tasarrufa gidilmişken tarım ve hayvancılık konusunda kesintiye gitmedik. Bu çok önemli.
SUYUN PLANLAMASI YAPILIYOR
Kandıra'da 417 bin TL değerinde naylon dağıtımı yapıldı, fide dağıtımına devam ediyoruz. Bakanlık şu anda çalışmalarını sürdüğü alanlarda planlama yapıyor fakat tarım arazileri bakanlığın kendisine ait olmayan arazilere planlama yapıyor. Bundan dolayı da sıkıntılar yaşanabiliyor. Şunu da unutmamak lazım önümüzde bir su sıkıntısı görünüyor. Pandemi döneminde gördükki kimse kimseyi önemsemiyor. Diğer ülkeler kapıları kapattığında içimize kalacağız, bundan dolayı da su üzerine çalışmalarımızı yapıyoruz, yapmak durumundayız. Bunun planlaması da yapılıyor. Yani şu anda bir planlama dönemi içerisindeyiz."
SÜT ÜRETİM TESİSİ YAPILMALI
Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bostancı konuşmasında "Bu kentte ne zaman bize ihtiyaç olduysa her zaman orada olduk.12,63 sütün maliyeti fakat bugün perakendede 9 TL'den başlıyor ve 11 lira 50 kuruşa kadar yükseliyor. Yani arada 1 TL kayıp var. Bu konuda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ürün bazlı destek vermeli. Çiftçi durumdan memnun değil, tüketici süt tadından memnun değil. Süt üretim tesisleri yapılmalı. Bu sadece sütte değil, et konusunda da yapılmalı. Kandıra’dayız, manda konusunda çalışma yapılmalı ve destek verilmeli. Suni tohumlama konusunda sıkıntılar var. Bu konuda yapılacak bir çalışmaya destek vermeye hazırız." dedi.
GÜBRE OLARAK KULLANILACAK ÜRÜN VAR AMA YATIRIM GEREKLİ
Kocaeli Kanatlı Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Tayfun Sönmez şunları söyledi: "Tavuk üreticilerinin en büyük sıkıntısı tarım arazilerinin imara açılması. Yakında tarımsal faaliyette bulunabileceğimiz arazi kalmayacak. Tarla vasfında olan arazileri yok etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Tarım alanlarında bitişik nizam görülmeye başladı. Biz kendi alanımız projeler yapıyoruz, bizim elimizde tarımsal gübre olarak kullanılabilecek bir ürün var ama tesisi yatırımı gerekli. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile bir proje yapma taraftarıyız. Her yerde tarım arazileri çok önemliyken burada bu tarım arazilerini yazık etmeyelim."
ÇOK İYİ İŞLERE İMZA ATABİLİRİZ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Muhtar İşleri Daire Başkanı Numan Balaban, konuşmasında şu ifadelere yer verdi "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçimizin her zaman yanındayız. İstanbul gibi bir kentin dibindeyiz, çok büyük nüfusa komşuyuz ve çok iyi işlere imza atabiliriz ama istediğimiz noktada değiliz. Bugün gençlerimizi bu işin içerisinde daha fazla görmemiz gerekiyor, bugün burada bakıyorum genç arkadaşlarımızın sayısı oldukça az."
ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTIRMAMIZ GEREKİYOR
Kocaeli Kasaplar, Celepler, Besiciler, Tavukçular ve Evcil Hayvan Bakımı Esnaf Odası Başkanı İsmail Şalgam şunları söyledi: "Tarımsal arazilerin imara açılmasını istemiyoruz, TMO'nun Kandıra'ya bir ofis açması talep ediliyor. Hayvan sayımızı arttırmak gerekiyor. Salaş paketleme işinin burada yapılması gerekiyor. Dana etini tüketiyoruz ama bu konuda çeşitliliği arttırmamız gerekiyor. Seracılık çok önemli, yüzde 40 orman, yüzde 40 tarım arazisine sahibiz ve seracılık için uygun coğrafyadayız. Kandıra'ya mezbahamız yapıldı ama yanına bir hayvan pazarı gerekli olduğu kanaatindeyim. En yakın zamanda Tarım Bakanımızı ziyaret etmek istiyoruz."
400 MİLYONA YAKIN DESTEK VERDİK
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Faaliyetler Şube Müdürü Temel Fidan konuşmasında "Şu ana kadar dile getirdiğiniz bu sorunlar artarak devam ediyor. Bu kentte hayvan sayımız arttı ama süt üretimimiz azaldı. Biz büyükşehir belediyesi olarak elimizden geleni yapıyoruz. Damızlıkla ilgili çalışmaları yürütüyoruz ama sorunlar sınırsız, çözüm için yapılabilecek çalışmalar sınırlı. Biz büyük çiftlikler için imar izinleri verdik çünkü gidemediğin yer senin değil. Türkiye bizim üzerinizden geçiyor, Stratejik önemi büyük olan bir coğrafyadayız. 400 milyona yakın destek verdik ve bunun yüzde 70'i Kandıra'ya verildi.” ifadelerini kullandı.
DEPOLARIMIZDA 2021 FINDIKLARI VAR
Tüm konuşanları dinleyen ve çalıştay sonunda dile getirilen sorunlar ve taleplerle ilgili söz alan İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük şunları söyledi: "Alan bazlı desteğim değişmesi bir tek Kocaeli'nin sorunu değil. Artvin'in bazı bölgeleri başta olmak üzere bir çok yerde yaşanıyor. Bugün planlama yapılırken Türkiye stratejik olarak hareket ediyor. Yani bir ürün ülkeye yetiyor mu, buna bakılıyor. Fındık konusunda kendimize yeterliliği varken fındık alanını arttırmak ne kadar mantıklı. Biz burada yeni fındık alanları açsak isteyen yerler diyecek 'Biz üvey evlat mıyız?' bizim depolarımızda daha 2021 fındıkları var.
KAÇAK YAPILAR NOKTASINDA İŞLEMLER YAPIYORUZ
Fındık konusunda Kandıra dışındaki ilçelere destek verilmeme durumu söz konusu. Kaçak yapılar noktasında işlemler yapıyoruz. Kocaelili olup, bunu yapanlar da var. Bir muhtar köyünde ne kadar ev yapıldığını bilmez mi? Bu yapıların hepsini İstanbul'dan gelenler mi yapıyor? Biz il müdürlüğü olarak mevzuata göre hareket ediyoruz. Tarımsal araziye yüzde 5 imar hakkı üzerine büyükşehir çalışacaktır. TMO Kocaeli'de depo açacak. Gıda OSB ‘de çalışmalar tüm çalışmalar devam ediyor. Kentin üretim kapasitesi 18+2 milyondur. Anadolu mandasının öneminin farkındayız, çalışma yapılıyor. Bu şehre geldiğimde bir baktım her taşın altından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi var.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN DESTEĞİNİ UNUTMAYALIM
12 yıl İstanbul'da çalıştım ama bu kentteki kadar sinerji görmedim. Bu kentteki sinerjinin önemi çok büyük. 'Desteklere az' deniliyor ama diğer illerden farklı olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin destekleri olduğunu unutmayalım. Kandıra Gıda OSB kuruluyor, onun dibine bir sera alanı yapmak istiyoruz. Bunun arka planda çalışmaları yapılıyor. Nitrat kirliliği noktasında çalışmalarımız devam ediyoruz. Mezbaha konusunda izinlerle ilgili süreci devam ediyor, bir kaç pürüz kaldı ama çözümleri çok yakın. Tarım arazilerinin tapulaştırması süreci Kandıra'da üç mahallemizde başladı ama insanımız kardeşi ile anlaşmayıp devletin ara bulmasını istiyor.
ETTE YÜZDE 103 YETERLİLİĞİMİZ VAR
Ben de devletin müdürü olarak tarımsal arazilerin imara açılmasını istemiyoruz ama İnsanımız tarım arazisini satıyor, buna da biz bir şey yapamıyoruz. Et tüketiminde alternatif ürünlere yönelmek gerekiyor. Ülke olarak et sıkıntımız yok, yüzde 103 yeterliliğimiz var ama fiyat regülasyon sorunu var. Küçükbaş et tüketimi artırılmalı. 17 bin dekar meramız vardı, 30 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Hayvancılığın artması için Karamürsel'de çalışıyoruz, Kandıra'da çalışmalar devam ediyor. 2 milyon 800 TL tesis desteği Kandıra'ya verildi. Bakanlığa gönderdiğimiz tüm projeler kabul gördü, kendilerine teşekkür ediyoruz."