Kandıra bölgesinin büyük bir kısmı bilindiği gibi fındıkla geçimini sağlıyor. Özellikle Karaağaç, Çerçilli, Safalı, Beylerbeyi, Bağırganlı, Akçaova, Ocaklar, Araman, Belenköy ve Merkez Erikli köyleri fındık üretiminin en fazla olduğu bölge. Geçtiğimiz sezon 5.80-6.00 lira arasında seyreden fındık fiyatları, Karadenizde yağan kar ve fındıkların donması nedeniyle rekor bir yükselişe geçince deposunda fındık olan üreticilerin yüzü güldü. Fındığını emanet veren üreticiler ise parasını alıp almamakta kararsız kaldı. ÇİFTÇİNİN KAFASI KARIŞIK Kandırada uzun yıllar fındık tüccarlığı yapan İnci Fındıkın sahibi Hasan İnci, fındık piyasasındaki dalgalanmalar nedeniyle zor günler yaşadıklarını dile getirdi. Fabrikaların üreticiden aldığı ürün fiyatı ile emanet fındığa ödediği fiyatların birbirinden farklı olması nedeniyle çiftçinin kafasının karıştığını söyleyen İnci, kendilerinin de müşteri karşısında zor durumda kaldıklarını ifade etti.
FİYATLAR TIRMANIYOR İnci, Fındık fiyatları yükselince fabrikalar depolarındaki tüm malları sattılar. Daha sonra Karadenizde kar yağınca tedirgin oldular ve 2014 sezonunda fındıksız kalacağını anlayıp fındık tüccarlarında ve çiftçide bulunan malları almaya başladılar. Fabrikalar kendi aralarında rekabet yaşayınca fiyatlar uçuk rakamlara tırmanmaya başladı dedi. EMANET FINDIK DAHA DÜŞÜK Emanet fındığı dışarıdan aldıkları fındık fiyatı kadar yükseltmediklerini ve bu yüzden fındığını emanet veren çiftçi ile tüccar arasında sıkıntı yaşandığını dile getiren İnci, Fabrikalar, üreticinin deposundan aldığı fındığa 8.50-9.00 lira, emanete ise 7.00-7.50 lira ödüyor. Çünkü emanet fındıktan kazanıp ya da kazanmayacağı belli değil. Bu da fındık piyasasında karışıklığa neden oluyor diye konuştu.
KREDİ ÇEKİP FINDIĞA YATIRIYORLAR Kredi çekip fındığa yatırım yapanların olduğunu söyleyen İnci, Fabrikalar şu anda 9.00 lira ve üzerinde fındık alıyor ama kar mı zarar mı olduğunu kestiremiyor. Kim ne kadar fındık alırsa o kadar iyi gibi bir durum var şu anda. Kredi çekip 9 liradan fındığa yatıranlar bile var. Fabrikalar mayıs ayında sezonu tamamen kapattığında ve bahçelerdeki sayım belirlendiğinde fiyatlar netleşecek açıklamalarında bulundu. %80 EMANETÇİ PARASINI ALDI 10 yıldır hizmet verdiğini ve bu süre içerisinde emanet ve eldeki fındığı aynı fiyattan aldığını söyleyen İnci, 100 yıldır ilk defa böyle bir şey yaşadı. İnci Fındık olarak bizde fiyat değişmez. Eldeki fındıkta emanet fındıkta aynı olur. 10 yıldır aynı sistemle devam ediyorduk fakat bu sene fabrikaların uyguladığı bu sistem bizi aştı. Biz bu durumu çiftçimize anlatamıyoruz. Şu anda bizde fındığı olan emanetçilerin %80i parasını aldı. %20si ise yeni sezonda fiyatların daha iyi olacağını düşünerek beklemeye devam ediyorlar dedi.
14 BİN TON BEKLENİYOR Bu sezon fındık üretiminin 14 bin ton olabileceğini dile getiren İnci, Geçtiğimiz sezon Kandıra genelinde fındık üretimi 9 bin ton civarındaydı. Bu sezon ise ortalama 13-14 bin ton çıkacak gibi tahmin ediyoruz dedi. İnci, bu zamana kadar Kandırada en yüksek 17-18 bin ton, en düşük ise 3-4 bin ton civarında fındık üretildiğini de sözlerine ekledi. BEKLEYEN KAZANIR Üreticinin mümkün oldukça fındıklarını birden satmamaları ve emanete vermemeleri gerektiğini açıklayan İnci, Bu sene fındığın az olması zaman geçtikçe fiyatların daha fazla yükseleceğini gösteriyor. Kim ne kadar çok bekleyebilirse o kadar çok kazanır. Üretici mümkün olduğunca depolarını birden boşaltmamalı dedi.