Hükümetin ruhsatsız ve ruhsata uygun olmayan binaların ruhsatlandırılması için başlattığı İmar Barışı için başvurular başladı. Kocaeli’de 285 bin bina stokundan 70 binin İmar Barışı’ndan yararlanması bekleniyor
Hükümet tarafından mayıs ayında meclisten geçirilen İmar Barışı için başvurular başladı. Ruhsatsız ya da ruhsata uygun olmayan yapıların yapı kullanım izni almasını sağlayacak yeni düzenleme için Kocaeli’de 285 bina stokunun yüzde 25’i yararlanacak. 70 binden fazla bina için başvuru yapılması bekleniyor. 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan yapıları kapsayan İmar Barışı için son başvuru tarihi 31 Ekim. Başvuran vatandaşlar yapı kayıt belgesi bedelini ise 31 Aralık’a kadar ödemek zorunda. İmar Barışında en önemli sıkıntı ise vatandaşın beyanı. Yanlış beyanda bulunanların cezası ise ağır.
31 ARALIK 2017’DEN ÖNCESİNİ KAPSIYOR
İmar Barışı ile bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yüksek Mimar Zekeriya Özak, vatandaşın İmar Barışı’ndan yararlanması için nelere dikkat etmesi gerektiğini, nereye ve nasıl başvurması gerektiğini tek tek anlattı. İmar Barışının 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıları kapsar. Ayrıca yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış yapılar da yararlanabilecek.
BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN
Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekilleri tarafından, Başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kurum ve kuruluşlara e-Devlet şifresi ile yapılır. e-devlet üzerinden Yapı Kayıt sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulmasıyla müracaat yapılabiliyor. Müracaatlar 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabilecek. Ancak süreyi bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkili. Yapı Kayıt Belgesi bedeli ise 31 Aralık 218’e kadar ödenmek zorunda” dedi.
BEDEL NASIL BELİRLENECEK
İmar Barışı sürecinde ödenecek yapı kayıt belgesi bedeli nasıl belirlendiğini de açıklayan Özak, “Arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda yüzde 3'ü, ticari kullanımlarda yüzde 5'i olacak şekilde belirlenir. Arsa rayiç bedeli ilgili belediyesinden öğrenilebilecek. Yapı yaklaşık maliyeti ise bakanlık tarafından yapı grubuna göre belirlendi.
GETİRİSİ NE OLACAK
Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir. Yapı Kayıt Belgesi yapının kullanım amacına yöneliktir. Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilir. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda işyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın verilir.
Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda ruhsat alınmaksızın yapılabilecek basit onarım ve tadilatlar yapılabilir. İnşaat halindeki yapılarda 31 Aralık 2017 tarihi itibari ile bitmiş olan kısımlar için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartı ile Yapı Kayıt Belgesi verilir ve Yapı Kayıt Belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabilir.
KAT MÜLKİYETİ SAĞLANABİLECEK
Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra isteyen malikler tüm maliklerin muvaffakını alarak tapuya müracaat edecek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek. Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra kat mülkiyetine esas mimari proje, zemin tespit tutanağı, yapı kayıt belgesi, yönetim planı gibi evrakları hazırlatıldığında kat mülkiyeti kurulabilecek” dedi.
İNŞAATLARIN BİTMİŞ KISMINA SAYILACAK
Yapı Kayıt belgesinin bedelinin ne zamana kadar yatırılabileceği konusunda da vatandaşları uyaran Özak, “Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31 Aralık tarihine kadar yatırılması gerekmektedir. Süreyi bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkili” dedi. İnşaat halindeki kayıtlı olmayan yapıların nasıl yapı kayıt belgesi alacağını da açıklayan Özak, “31 Aralık 2017 tarihi itibariyle bitmiş kısımlar için ilave inşaat alanı eklenmemek şartı ile yapı kayıt belgesi verilebilecek” dedi.
ONLAR BAŞVURAMAYACAK
İmar Barışından yararlanamayacak olan yapıları da açıklayan Özak, “Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar. Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar İmar Barışı’ndan yararlanmayacak” dedi. Yapı kayıt belgesinin geçerlilik süresini de açıklayan Özak, “Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir” dedi.
BELEDİYE ARAZİLERİNDEKİ BİNALARI DA KAPSIYOR
Hazine taşınmazı veya belediyelerin özel mülkiyeti üzerine yapılmış olan yapıların imar barışından faydalanıp faydalanmayacağı ile ilgili de bilgi veren Özak, “Hazine taşınmazının sosyal donatı için tahsisli olması hali hariç olmak üzere bu yapılar da İmar Barışı'ndan faydalanabilecek. Belediyelerin özel mülkiyetinde olan taşınmazlar üzerine inşa edilmiş yapılara da yapı kayıt belgesi verilebilir. Böyle bir durumda, Yapı Kayıt Belgesi sahipleri talebi üzerine bedeli ilgili belediyesine ödenmek koşulu ile taşınmazlar belediyelerce doğrudan satılır” dedi.
YANLIŞ BEYANDAN KAÇININ
Başvuruların e devlet üzerinde şahsin beyanı ile yapılmasının doğurabileceği sakıncaların sorulması üzerine Özak, vatandaşların bu noktada dikkatli olmasını istedi. Özellikle mülkiyetin metrekaresi ile ilgili verilecek yanlış beyanın ilerde sıkıntılara neden olacağını belirten Özak, “Yapı Kayıt belgesi alındıktan sonra yapılacak olan işlemlerde yanlış beyanın ortaya çıkması sıkıntıya neden olur. Bu nedenle vatandaşın başvuru yapmadan önce binanın tespitini yapması çok önemli” dedi.