16-19 Haziran tarihleri arası geçirilecek Kurban Bayramı'na günler kala birlik ve oda başkanları bir araya geldi. Kurbanlık hayvanlar için tavsiye fiyatları açıklandı.
Bu yıl 16 Haziran'da başlayacak ve 19 Haziran'da sona erecek Kurban Bayramı öncesi hayvancılıkla ilgili birlik ve oda başkanları, Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası'nda yapılan bir araya geldi. Kocaeli Veteriner Hekimleri Oda Başkanı Mehmet Bostancı ev sahipliğindeki birlikteliğe Kocaeli Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Tayfun Sönmez, Kocaeli Kasaplar, Celepler, Besiciler, Tavukçular ve Evcil Hayvan Bakımı Esnaf Odası Başkanı İsmail Şalgam, Kocaeli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Çakır, Kocaeli İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yılmaz ve Kocaeli Süt Üreticileri Derneği Başkanı İbrahim Yılman katıldı.
TAVSİYE KİLO FİYATLARI İLAN EDİLDİ
Birliktelik sonucu kurbanlıklar için açıklanan tavsiye kilo fiyatları tosun için 270 TL, düve için 250 TL, inek için 230 TL, toklu için 300 TL, iğdiş için 260 TL, dişi koyun için 260 TL ve dişi keçi için 240 TL şeklinde oldu. Tavsiye fiyatlarının ilanının ardından birlikteliğin ev sahibi Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bostancı açıklamalarda bulundu. Bostancı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Kurban Bayramı halk sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan refahı ve ekonomik boyutları olan bir organizasyondur, böylesine karışık ve oldukça kısa sürede gerçekleşen organizasyonun sorunsuz geçmesi için ciddi önlemler alınmalıdır.
KURBAN SAĞLIKLI OLMASI ÖNEMLİDİR
Hayvanların nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili önemli sorunları da beraberinde getirmektedir. İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 60 ı hayvan kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de yüzde 90 ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmakta. Kurbanın sağlıklı olması önemli. Kurbanlıklar hayvan pazarları, hayvan borsaları, Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen yerlerden, doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır.
DİNLENDİRİLMEDEN KONULMAMALI
Kurbanlığın gebe olmaması, büyükbaş hayvanların 2 yaşından, küçükbaş hayvanların ise 1 yaşından küçük olmaması gerekiyor. Üretimin devamlılığı için dişi damızlık hayvan kesimi tercih edilmemeli. Kurbanlık hayvanların kesimi veteriner hekim kontrolü yapılan, bakanlıktan ruhsat almış mezbaha, kombina veya geçici kurban kesim yerleri olarak düzenlenmiş kesim alanlarında yapılmalı. Kesim yeri temiz olmalı, akan su bulunmalıdır. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir. Kurban kesilir kesilmez dinlendirilmeden buzdolabına veya dondurucuya konulmamalı.
KOŞULLARI SAĞLAYAN YERLERDE ÇEKİLMELİ
Et öncelikle serin yerde dinlendirilmeli küçükbaş hayvan karkası 4 saat, sığır ise 8 ile 10 saat aralığında dinlendirilmeli. Normal parçalama işlemleri ise bundan sonra yapılmalıdır. Kıyma teknik ve hijyen koşulları sağlayan yerlerde çekilmeli. Kıyma makineleri hijyenik, soğutuculu ve paslanmaz malzemeden olmalıdır. Kasap reyonu olan marketler ve kasaplar dışındaki yerlerde kıyma çekilmesi uygun değildir. Etlerin uzun süreli muhafaza edilmesi düşünülüyorsa soğutulmuş etler uygun parçalar halinde şoklandıktan sonra eksi 18C'de saklanmalıdır"