İSU Genel Müdürlüğü, son günlerde sosyal medyada ‘musluktan akan içme suyundan kaynaklanan rahatsızlıklar yaşandığı’ şeklindeki iddiaları yalanladı. İSU’dan yapılan açıklamada: “Kocaeli’de su musluktan içilir” denildi
İSU Müşteri Hizmetleri ve Kurumsal İletişim Dairesi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Kocaeli’nde su musluktan içilir” ve “Sıfır Kirlilik: Yüzde 100 atıksu arıtma” ilkeleri ile ülkemize örnek olan yatırım ve modern işletmecilik faaliyetleri sürdürüyor. İSU, abonelerine verdiği bütün hizmetleri korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için, referans merkezi olan akredite Uluslararası Merkez Laboratuvarında analizler ile kontrol altında bulunduruyor” denildi.
SÜREKLİ DENETİM
Yapılan açıklamada İSU’nun su ve atık su stratejilerinin önemli bir parçasını teşkil eden sağlık şartlarının sürekli korunmasına ilişkin olarak sürekli denetim faaliyetleri gerçekleştirildiği kaydedildi. Açıklamada içme suyunu kaynağından alıp abonelerine ulaştırdığı tüm süreçte, sağlık şartlarının tümünü denetleyen Kurumun, atık suların da gerek endüstriyel tesisler gerekse kendi işlettiği 22 adet atık su arıtma tesisleri çıkışlarında gerçekleştirdiği sıkı denetimler ve SCADA sistemleri ile sürekli takip edildiği vurgulandı.
MERKEZ LABORATUVARI İNŞA EDİLDİ
Yapılan tüm denetimlerden alınan numunelerin analizleri, dünya standartlarında geçerliliği olan akredite bir laboratuvarda yapılabilmesi için 2017 yılında Uluslararası Merkez Laboratuvarı yatırımının hayata geçirildiği ifade edildi. İçmesuyu, atıksu ve mikrobiyoloji laboratuvarının bulunduğu merkezde yapılan analizlerle, içmesuyu kalitesi ile çevrenin kirlenmesinin önüne geçildiği aktarılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Son teknoloji laboratuvar makine ve cihazların bulunduğu İçmesuyu Laboratuvarında, her gün şehri besleyen depo çıkış sularından, belirlenmiş olan şebeke noktalarından, köylerden, okul, hastane ve camilerden alınan numuneler İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik, İçme Suyu Temin Edilen Suların Kalitesi ve Arıtılması Hakkında Yönetmelik, Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği kapsamlarına göre analiz edilmekte ve raporlandırılmaktadır. Böylelikle içme ve kullanma suyunun periyodik kontrolü yapılmaktadır.
134.910 ADET ANALİZ
Laboratuvarda, kanser yapıcı ve endokrin bozucu olan VOC, THM, Poliaromatik Hidro Karbonlar (PAH), Pestisit gibi insan sağlığına zararlı kirleticilerin tayini yanı sıra İzmit Körfezi ve Sapanca gölü ile havzalarında oluşan Alglerin analizleri de yapılabilmektedir. Ayrıca, eğitim projelerine destek amaçlı çalışmaları da kapsamakta ve analiz talep eden gerçek ve tüzel kişilere de hizmet verilmektedir. İçme suyu laboratuvarında, 2019 yılı Ağustos ayı sonu itibariyle toplam 8779 numunede 134.910 adet analiz yapılmıştır.
ATIKSU LABORATUVARI
Merkez Laboratuvarında yer alan Atıksu Laboratuvarında ise, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan fabrika ve firma atıksularının Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği ve İSU Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği kapsamında organik ve inorganik analizleri yapılarak denetimi sağlanmaktadır. Atıksu laboratuvarlarımızda, 2019 yılı Ağustos ayı sonu itibariyle toplam 5321 numunede 20.332 adet analiz yapılmıştır.”
LABORATUVARIMIZ, REFERANS MERKEZİDİR
İSU Uluslararası Merkez Laboratuvarının ülkemize örnek olduğunu ifade eden İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın belirlediği hedefler doğrultusunda ülkemizin en önemli sanayi şehri Kocaeli’ nde sağlıklı içmesuyu, modern atık su altyapısı ve arıtma tesisleri ile teknolojik işletmecilik hizmeti veriyoruz. Bu hizmetlerimizin kalıcı olması ve sürdürülebilirliğini sağlamak için uluslararası ölçekte hizmet veren Merkez Laboratuvarımız ile koruma altına alıyoruz. Burada alanında yetkin bir ekip ve modern cihazlar bulunuyor. Akredite olan laboratuvarımız, yaptığı çalışmalarla bölgemiz ve ülkemizin referans merkezidir” dedi.