Köy derneklerinin başkan ve temsilcilerine Kullar’daki distilasyon tesisini gezdiren Abdullah Köktürk, Kırsal Tarım ve Aromatik Bitkiler Projesi’ni uygulayan tek ilin Kocaeli olduğunu vurguladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın büyük önem verdiği Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi TABİP kapsamında, Başiskele Kullar Sebze ve Meyve Hali’nin yanında distilasyon tesisi inşa ediliyor. Tesisin temeli Temmuz 2021’de atıldı. Su buharı yöntemi kullanılarak uçucu yağlar elde edilecek tesis, alanında Türkiye’nin en büyüğü olacak. Mayıs ayında inşaatın bitmesi, haziran ayında tamamen teslim alınması hedefleniyor.
BAŞKANLARA ANLATTI
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Tarım ve Aromatik Bitkiler Koordinatörü Abdullah Köktürk de 53 köy derneğinin başkan ve temsilcileri ile bir araya gelerek, Tıbbi Aromatik Bitki Üretim ve İşleme Tesisi’ni gezdirdi. Soğuk nedeni ile gezi kısa tutulurken, dernek başkan ve temsilcileri daha sonra Sekapark Otel’e geçti. TABİP’i anlatan Abdullah Köktürk, tesisin çalışma alanları ile ilgili soruları da yanıtladı.
BÜYÜKŞEHİR YANINIZDA
TABİP’in önemine vurgu yapan Abdullah Köktürk şunları söyledi; “Köylüler, çalışmaları merak ediyordu. Biz de bugün sizlerle bir araya geldik. İstedim ki en azından hızlı bir şekilde idari binayı ve fabrikanın diğer bölümlerini görün. Bu alanda depolama, kurutma ve arıtmadan tutun da çiftçilerin eğitimine kadar her şey olacak. Fabrikada başka ürünler de işlenecek. Dışarıdaki insanımız belediyeyle anlaşma yapmadı ve kendi lavantasını ya da bitkisini büyüttü. Ama bu vatandaşlarımız da ürününü işletmek için buraya getirebilecek. Burada çiftçi kazanıyor, belediye gündemde değil. Uzun vadeli bir proje. Bir yandan da Türkiye kazanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çiftçi nerede tıkandıysa yanında.”
NE KADAR EKİM YAPILDI?
Abdullah Köktürk, konuşmasının devamında, bin 260 dönüm biberiye, 285 civarında oğul otu ve nane ekildiğini belirtti, “Köyler ve çiftçiler için ne yapmalıyız denildiğinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, ‘Köylerimizden arazilerimizin işlemesini sağlayalım, bir de çiftçimize az yerden nasıl para kazandırırız bunun peşinde olalım’ dedi. Kurulan komisyonda, biberiye, oğul otu ve tıbbi nanenin Kocaeli’nde işlenmesinde fayda görüldü. Şu anda bin 260 dönüm alanda biberiye ekildi, 285 dönümlük alanda oğul otu ve nane ekildi. Yeri geldi sıkıntılar yaşandı ama biz köylümüzle, çiftçimizle konuştuk ve sorunları ortadan kaldırdık.
HERKES KAZANACAK
Şu anda büyük bir oranda ekimler yapıldı, hasatlar yapıldı. Kandıra ve Yalova’da da kurutma yapılıyor ama artık buna da gerek kalmayacak. Çünkü bu tesisimizde kurutması yapılacak, işlemesine geçilecek. Bu fabrika sadece bunlarla dönmeyecek. Balıkesir tarafından da işleme için getirebilir miyiz diyen var. Türkiye’de şu anda bu işe tamamen girmiş tek il Kocaeli’dir. Kısa süre önce Samsun’a gittik. Arazi çok. Şimdi onlar da başlayacak. Burada çiftçi kazanıyor, belediye kazanıyor. Kozmetik sanayi ve ilaç sanayiinde anlaşmalarda yapıldı. Böyle bir projeye girildi. Devam ediyoruz, edeceğiz. Belediyemiz ve arkadaşlarımız sürekli çiftçimiz ile birlikte” dedi.