Kandıra'nın kurbanlık hayvan üreticileri, bayrama hazır. Kurbanlıkların bir kısmını satan üreticinin hali hazırdaki en büyük sorunu ise piyasadaki fiyat dengesizliği
İlimizde doğum ve göç ile artan nüfusa karşılık nadasa bırakılamayan topraklar her geçen gün verimsizleşiyor. Ülke genelinde maliyetleri karşılayamayan 16 bin çiftçi tarım ve hayvancılık yapmayı bırakırken ilimizde de durum değişmedi. Kocaeli Damızlık ve Sığır Üreticileri Birliği Başkanı Cemil Gülfen bu mesleğin artık babadan oğula geçmeyerek yavaş yavaş kaybolan meslekler arasına gireceğini belirtti. Tarım ve hayvancılık politikalarının olduğunu ifade eden ancak maliyetleri karşılık bunların yetersiz kaldığını ifade eden Başkan Gülfen, bu konuda çiftçiye ve hayvancılıkla uğraşan üreticiye destek düzenlemeleri yapılması gerektiğini ifade etti.
HAZIRLIKLAR TAM GAZ
Kurban Bayramı yaklaşırken hem kurbanlıkları hem de tarımı ilgilendiren sorunları aktaran Kocaeli Damızlık ve Sığır Üreticileri Birliği Başkanı Cemil Gülfen ile Kandıra’daki üreticilerle görüştük. Hayvancılık yaparak geçimini sağlayan üreticilerin bu sıralar en önemli sorunu piyasadaki fiyat dengesizliği. Bir hafta yüksek diğer hafta düşük fiyatlarla ticaret yapmanın zorlaştığını ifade eden üreticiler, bir yandan da Kurban Bayramı hazırlıklarını sürdürüyor. Bakanlığın henüz yurtdışından ithal kurbanlık düzenlemesi bulunmazken üreticiler, fiyatların artma ihtimalinden söz ediyor. Vatandaşlara kurbanlıklarını alma konusunda uyarılarda bulunan büyükbaş hayvan üreticileri ve Cemil Gülfen, Kandıra’da tarımın ve hayvancılığın geldiği son noktayı bizlerle paylaştı.
‘BABADAN OĞULA GEÇMİYOR’
Mesleğin öncelikli sorunlarını aktaran Kocaeli Damızlık ve Sığır Üreticileri Birliği Başkanı Cemil Gülfen: “Türkiye’de genel bir meslek sorunu var. Artık yeni ustalar da yetişmiyor. Nüfus artarken üretim potansiyeli düşüyor. Dolayısıyla tarım ürünleri yetmemeye başladı. Ülke genelinde 16 bin çiftçinin artık bu işi yapmadığını ve bıraktığını görüyoruz. Türkiye’de çiftçinin tanımı bile yok. Bu tanım kayboldu.” dedi. İlimizdeki ekili ve dikili alanların rakamını da aktaran Gülfen: “Kocaeli'de 35 bin dekar ekilebilir alan bulunuyor. Tabi bu rakamın hepsinde ekim ve dikim faaliyeti yok. Verimin az olması, girdi maliyetleri, gelirin gideri karşılamaması sebebiyle özellikle kırsal alanda yaşayan gençler bu işi yapmak istemiyor. Bu meslek babadan oğula geçmeyecek meslekler arasına girdi diyebiliriz.” dedi.
‘KARKAS ET 2 KATI ZAMLANDI’
Genellikle ilimize dışarından hayvan geliyor. Esnafın şu andaki en büyük sıkıntısı belirsizlik. Önümüzü göremiyoruz. Dananın fiyatı düşüşte ve neden düştüğünü anlayamıyoruz. Her sektörde olduğu gibi hayvancılık sektöründe de dalgalanmalar sürüyor.” dedi. Bu yılki kurban fiyatlarını da paylaşan Gülfen: “Kurbanın fiyatı kilosuna göre 18 ile 30 bin TL arasında değişiyor. Karkas etin kilosu 250 ile 350 TL arasında değişiyor. Geçtiğimiz yıl 140 ile 160 TL arasındaydı fiyatları. Küçükbaş hayvan fiyatları koyun 15 ile 20 bin TL, koçun fiyatı ise 15 bin 25 bin TL arasında değişiyor. Geçtiğimiz yıl koçun fiyatı 8 ile 12 bin TL arasında değişiyordu. Kotun ise geçen yıl 5, 6 ve 7 bin TL arasında alıcı bulmuştu.” İfadelerini kullandı.
‘SEKTÖRDE 3-4 YILDIR DALGALANMA HAKİM’
Et alım satım sektöründeki seçim öncesi ve sonrası dalgalanmaların da esnafı çok zor durumda bıraktığını belirten Cemil Gülfen: “Et piyasasında arz talep dengesizliği yaşanırken buna bağlı olarak fiyatlar bir anda düşüp yükseliyor. Esnaf bugün pahalı aldığını yarın ucuza satabiliyor. Kurban Bayramı yaklaşırken kesim 400 TL'den 370 TL'ye düştü. Üreticide canlı karkas etin fiyatı 330 TL’ye kadar düşüyor. Üreticiler kurbanlıkların yüzde 60'ını satmış durumda. Esnaf bu dalgalanmaya karşı hazırlıksız yakalanırken önümüzdeki haftalarda ise ne olacağını da kestiremiyor. Son 3-4 yıldır bu dalgalanma görülüyor.” şeklinde konuştu.
‘KURBANLIKLARINI ERKEN ALSINLAR’
Et fiyatlarının henüz oturmadığını ifade eden Cemil Gülfen: “Fiyatlarda oynaklık devam ediyor. Vatandaşların bir an önce kurbanlıklarını almalarına fayda var. Fiyatlar yükselebilir. Bakanlık yurt dışında kurban ithal ederse fiyatlar düşebilir ama şu an öyle bir şey söz konusu değil. Şu anda piyasa koşullarında fiyatları yüksek olması normal karşılanmayabilir ama fiyatlar çiftçi nazarında normal seyrediyor. Fiyatların yüksek olmasının sebebi geçmişte fiyatların düşük olmasından kaynaklanıyor. Hisse 18 bin TL ile 25 bin TL arasında değişiyor.” diye konuştu.
KURBANLIKLARDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenleri de aktaran Kocaeli Damızlık ve Sığır Üreticileri Birliği Başkanı Cemil Gülfen: “Hayvanın eksik bir uzvu olmayacak. Boynuzları tam olacak, kulakları kopuk olmayacak, tüyleri canlı ve diri olacak. Herhangi bir hastalık emaresi olmayacak gözünde ak hastalığı olmayacak. Hastalık emaresi taşıyan hayvanlardan uzak dursunlar. Kesimler ehil kişilerce İslami şartlara uygu olması gerekiyor. Güvenli yerlerden kurban almalarını tavsiye ediyoruz. Kurban olacak büyükbaş hayvanın iki yaşını doldurmuş olması gerekiyor.” İfadelerine yer verdi.
YÜCE: YORGUN TOPRAKTAN VERİM ALAMIYORUZ
Kandıra Yusufça Köyü Küme Evlerinde Yüce Besi Çiftliğini işleten üretici Sadi Yüce ise “Et fiyatları çok yüksek zirveye ulaştı. Fiyatların buradan yukarıya daha fazla yükselmesini üretici de istemiyor. Fiyatlar yükselirse sattığımız malı yerine koyamamaktan korkuyoruz. Bazı konularda Büyükşehir Belediyesinin destekleri oldu, bunlardan memnunuz. Tahir Başkan çiftçiye elinden gelen desteği veriyor ama yeterli gelmiyor. Toprağımızın verimi düşük olduğu için yeterli gelmiyor. Sürekli ekim ve dikim olduğu için topraklarımız yorgun. Nüfus artarken tarım alanlarının buna paralel olarak artmaması sebebiyle tarım alanlarını dinlendiremiyoruz. Bu yüzden toprağın verimi her geçen yıl azalıyor. Bu anlamda tarım için daha kapsamlı ve ileriye dönük çalışmaların yapılması gerekiyor.” dedi.