İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı çarpıcı konuşmada Kocaeli’nin Türkiye ekonomisine yaptığı katkıya rağmen yeterince kamu hizmeti alamadığını vurguladı.
Türkkan, Kocaeli’de kişi başına düşen vergi miktarının Türkiye ortalamasının dört katı olduğunu belirterek, “Türkiye'de kişi başı vergi 85 bin lirayken, Kocaeli’de bu rakam 360 bin lira. Ancak hizmet almada Anadolu'nun pek çok ilinin gerisindeyiz” dedi. Sanayi kenti olan Kocaeli’nin enerji altyapısında bile geri kaldığını söyleyen Türkkan, “Hindistan’ın taşrası kadar bile altyapımız yok” diye konuştu.
"KOCAELİ 70 YIL ÖNCENİN TÜRKİYE’Sİ GİBİ"
Enerji kesintileriyle ilgili vatandaşlardan sürekli şikayet aldığını belirten Türkkan, “İzmit Akmeşe köyü başta olmak üzere Kartepe, Kandıra, Körfez ve Dilovası’nda sık sık elektrik kesintisi yaşanıyor. İnsanlar 70 yıl öncenin karanlığında yaşıyor” dedi. Türkkan ayrıca PALGAZ’ın altyapı yetersizlikleri nedeniyle yaşanan doğalgaz patlamalarına da dikkat çekerek, bu ihmallerin can kayıplarına yol açtığını söyledi.
“KÖRFEZ BELEDİYESİ’NDE USULSÜZLÜKLER VAR”
Türkkan, Körfez Belediyesi’nde sahte iş bitirme belgeleriyle milyonlarca liranın müteahhitlere aktarıldığını belirterek, “2020 yılında başlayan bu yolsuzluklar hala devam ediyor. 7 kişiye soruşturma açıldı ama hiçbir kamu çalışanı bu soruşturmada yok. Çaycıya, çorbacıya soruşturma açtılar ama asıl sorumlulara dokunmadılar” dedi. Belediyede yapılan doğrudan temin ihalelerine de dikkat çeken Türkkan, “Sürekli aynı üç firmadan teklif alınıyor. Fiyat uygunluğu değil, siyasi yakınlık esas alınıyor. 'Bu bizim adam' diyerek kamu kaynaklarını peşkeş çekiyorlar” ifadelerini kullandı.
“MUHALİF BELEDİYE OLSA KAYYUM ATARDINIZ”
Türkkan, iktidarın çifte standart uyguladığını belirterek, “ Söz konusu Körfez Belediyesi olunca herkes susuyor. Ama muhalif belediye olsa, başkanını, avukatını, hatta avukatının avukatını bile gözaltına alırsınız. Bu nasıl demokrasi?” dedi.
GÖLCÜK’TE ÇEVRE SKANDALI YAŞANIYOR
Gölcük’te 2018 yılında kapatılan taş ocağının mahkeme kararıyla yeniden faaliyete geçtiğini hatırlatan Türkkan, “Danıştay, sadece usule uygun tebligat yapılmadığı için karar iptali verdi. Bu karar, rant paylaşımının yolunu açtı. O ocak, yıllar boyunca çevreye zarar verdi. Kim bu kararı çıkarttıysa, ranttan da onlar faydalanıyor” dedi.
“ADALET ŞEKLEN DEĞİL, VİCDANLA VERİLMELİDİR”
Kocaeli halkının çevre, enerji ve hizmet noktasında büyük mağduriyet yaşadığını vurgulayan Türkkan, konuşmasını şu çağrıyla sonlandırdı: “Mahkemeler şeklen değil, hakkaniyetle karar vermeli. Gölcük’teki taş ocağının yeniden kapatılmasını, doğanın ve vatandaşın hakkının korunmasını bekliyoruz” dedi.